Silah Zoruyla Girilen Madenler, İşsizlerin Gözdesi Oldu
Mükellefiyet yıllarında madene girmek istemeyen yöre insanı şimdi çalışabilmek için her şeyi göze alıyor. TTK'nın son ilanına 3 bin 987 kişi başvurdu.
ERDİNÇ AKSOY/KASIM SAKALLI - Milli Koruma Kanunu'na dayanılarak 1940'ta getirilen ikinci iş mükellefiyetiyle erkeklerin çalışmak zorunda bırakıldığı maden ocakları, işsizlerin yeni gözdesi oldu.
Geçmişten itibaren kömür işçisi olmakla mükellef bırakılan yöre insanının, kanunlarla zorla girdiği ve 5 bine aşkın işçinin yaşamını yitirdiği madenler, en önemli istihdam kaynakları arasındaki önemini koruyor.
Çeşitli kaynaklarda "hasta, sakat" demeden jandarma dipçiğiyle ocaklara sürüldüğü öne sürülen işçilerin, kaçmaları durumunda yakalanması için özel ekiplerin yer aldığı Tahkimat Komutanlığının görevlendirildiği aktarılan mükellefiyet döneminin ocakları, artık işsizler tarafından umut kapısı görülüyor.
Mükellefiyet yıllarında maden ocaklarına girmek istemeyen yöre insanı, şimdi ise çalışabilmek için her şeyi göze alıyor.
Söz konusu dönemde madenden kurtulabilmek için elini, ayağını kestiği iddia edilen yöre halkı, günün şartlarında Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) zaman zaman yaptığı madenci alımına yoğun başvuru gerçekleştirmesinin yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük risk taşıyan ruhsatsız işletmelerde çalışmaktan korkmuyor.
Ocaklarda grizu, göçük ve zehirlenme tehlikesinin yanı sıra pnömokonyoz (mesleki akciğer toz hastalığı) ve KOAH gibi hastalıklara yakalanma riski de bulunan işsizler bu tehlikeleri yok sayıyor.
- 115 kişi için 3 bin 987 müracaat
TTK'nın 104'ü madende olmak üzere istihdam edeceği 115 işçi için de 10 günlük süreçte 3 bin 987 kişi müracaatta bulundu.
Müracaatların 2 bin 680'i yer altında çalışılacak mesleklerle ilgili oldu.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Hakkı Alkan, AA muhabirine 10 günlük başvuru sürecinde vatandaşların TTK'da istihdam için yoğun müracaatta bulunduğunu söyledi.
İl sınırlarında oturanların başvurularının kabul edildiğini anlatan Alkan, "Kamu Personel Seçme Sınavı'na lise ve dengi okul düzeyinde giren adaylardan en az 60 puan alanlar ve kurumumuzda ilgili yönetmelik gereği öncelikli kaytı olanların başvuruları kabul edildi. Başvurular sonucu mülakata girecek 428 kişi belirlendi" diye konuştu.
Müracatta bulananlardan Taner Yıldız (23) da mülakata çağrıldığını öğrendiğini, maden ocağında çalışmak istediğini belirtti.
Soma'daki facianın kendisini korkutmadığını aktaran Yıldız, "Kaderimizde ocakta ölmek varsa bunu zaten engelleyemeyiz. Daha önce de TTK'ya başvurmuştum. İnşaallah, mülakatı da geçerek işe girerim" ifadesini kullandı.
- Zorlu sınavları gözü alıyor
TTK Genel Müdürlüğünce müessese müdürlüklerinden Karadon, Amasra, Üzülmez, Kozlu ve Armutçuk'ta istihdam edilmek üzere açılan 3 bin işçi kadrosu için 2008'in ekim ve kasım aylarında 35 bin 291 aday mülakata katılarak madenci olarak işe başlamanın hayalini kurdu.
Mülakatta uzunluğu 4 metreyi aşan maden direği taşıyan, kazma, kürek ve baltayı kullanmaları uygulamalı test edilen, ayalarından işe yatkınlıkları belirlenmeye çalışılan adaylardan 20 bin 814'ü noter huzurunda çekilen kuraya hak kazanmış, kura sonucu 3 bin asil ve 3 bin yedek madenci belirlenmiş, işçiler sağlık kontrollerinin ardından 1 Ocak 2009'da işbaşı yapmıştı.
Bu madencilerden bazıları iş kazalarında hayatını kaybetmişti. - Zonguldak