Haberler

Sigarayla Mücadelede Kontrol Uygulamaları Ele Alınacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’de kapalı alanlarda sigara ve diğer tüm tütün ürünlerinin tüketilmemesine yönelik yasanın uygulanmasında yaşanan sorunlar, “Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz” başlıklı çalıştayda ele alınacak.

Türkiye'de kapalı alanlarda sigara ve diğer tüm tütün ürünlerinin tüketilmemesine yönelik yasanın uygulanmasında yaşanan sorunlar, "Tütün Kontrolü Denetimlerinde Neredeyiz" başlıklı çalıştayda ele alınacak.

İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirilecek çalıştaya İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, İstanbul'daki ilçe kaymakamları ve İstanbul Valiliği, İl Halk Sağlığı, Tütün Kontrol Kurulu, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği üyeleri katılacak. Çalıştayda sigaraya yılda yaklaşık 40 milyar lira ödeyen ve ortalama her 3 yetişkinden birinin sigara ile diğer tütün ürünlerini tükettiği Türkiye'de kapalı mekanlarda tütün ürünleri tüketilmesiyle mücadelenin detayları görüşülecek.

Çalıştaya ev sahipliği yapacak olan İstanbul Aydın Üniversitesi'nin Mütevelli Heyet Başkanı ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Tütün endüstrisinin tütün kontrolündeki çabaları bozma ve yıpratma girişimlerine rağmen ülkemizde mücadelede sevindiren gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak tütün endüstrisinin tütün kontrolü çabalarında olumsuz etkilere yol açacak faaliyetler de tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

Sigarayla savaşmada ilk günkü kararlılığın sürdüğünü vurgulayan Dr. Aydın, "Sigara dünyada yok oluncaya kadar sigarayla savaşacağız. ve biz bu mücadeleyi Allah'a ibadet eder gibi yapıyoruz. Tüm yasaklamalara rağmen sigara yasağının delindiğini de görmekteyiz. Nargile bu konudaki en çarpıcı örneği oluşturuyor. Gençler arasında gittikçe popülerleştirildi. Nargile gençlere çok masum sergileniyor. Sigarada nikotin varken nargilede hem nikotin hem de bağımlılık yapan kimyasallar var. Gençler nargile partisi yapıyor. Bu büyük bir problem" şeklinde konuştu.

"SİGARA, YAŞAM HAKKIMIZA VE GELECEĞİMİZE KURULAN BİR TUZAKTIR"

Sigaranın hem maddi hem de manevi zararlarına da değinen Dr. Aydın, "Dünya Sağlık Örgütü tespitine göre sigaraya verilen her bir doların karşılığı yaklaşık 1,5 dolarlık sağlık harcamasına yol açıyor. Sigara, yaşam hakkımıza ve geleceğimize kurulan bir tuzaktır. Can düşmanımızdır. ya öldürür ya da süründürür. 'Sigara sağlığa zararlıdır' söylemi, topluma mal olmuş bir slogandır. Ancak, bu sloganın doğruyu ne ölçüde yansıttığı sorgulandığında, sigaranın gerçek etkilerini maskelemek ve sigarayı masum göstermek amacı ile uydurulan bir slogan olduğu anlaşılacaktır" diye konuştu.

Türkiye'nin yakın dönemlere kadar dünyanın başlıca tütün tüketen ülkelerinden biri olduğunu hatırlatan Dr. Aydın, "Ülkemizde 1998 yılında çıkan 4207 sayılı Yasa'nın 2008 yılından itibaren kapsamı genişletildi ve ceza sistemi de ağırlaştırıldı. Bu sayede tütün kontrolünde kısa süre içerisinde çok önemli ve de takdire şayan gelişme kat edildi. Sağlık Bakanlığı'nın 1980'lerin sonlarında başlattığı çabalar, Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni 2004 yılında onaylamasıyla güç kazanmıştır. 2008 yılından beri dünyanın en gelişmiş tütün kontrolü yasalarından birine sahibiz. Ancak tüm çabalara rağmen, tütün kullanımı halen Türkiye'nin başlıca sağlık sorunlarından birisini oluşturmaktadır. Nüfusun yaklaşık üçte biri maalesef halen tütün kullanmaktadır. Sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi için yapılacak harcamalar da dikkate alındığında tütün kullanımının ekonomik yükü daha da artacaktır. İnsanlar beslenme, eğitim, giyim, eğlence vb. çeşitli amaçlarla para harcarız. Bu tür harcamalar insanların yaşamı ve gelişmesi için gerekli olan harcamalardır. Buna karşılık sigara satın almak için yapılan harcama sağlığı bozan harcama olup kabul edilemez bir harcama şekli olarak düşünülmelidir" diyerek sözlerini sonlandırdı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close