Haberler

Sigarayı Bıraktı, Kitabını Yazdı

Sigarayı Bıraktı, Kitabını Yazdı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.İbrahim Akkurt, 25 yıllık tiryakilikten sonra sigarayı bıraktı.Prof.Dr.Akkurt, sigarayı bırakma öyküsünü, 'Nasıl Kurtuldum' adı...

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Akkurt, 25 yıllık tiryakilikten sonra sigarayı bıraktı. Prof.Dr. Akkurt, sigarayı bırakma öyküsünü, 'Nasıl Kurtuldum' adı altında kitaplaştırdı.

Prof.Dr. İbrahim Akkurt, öğrencilik yıllarında başlayarak 25 yıl aralıksız olarak içtiği sigarayı, verdiği 2 yıllık mücadelenin ardından bıraktı. Daha sonra ise bu mücadelesini yazarak kitap haline getirdi. Çalıştığı servis itibariyle sigaranın sağlığa zararını en iyi kendisinin bildiğini ama yine de yıllarca sigarayı nasıl kullandığına anlam veremediğini belirten Prof.Dr. Akkurt, "Sigaraya başlamak çok farkında olunarak yapılan bir şey değil. Birçok insanın sigaraya başlama öyküsü benzerdir. Gençlikte ortaokul ve lise yıllarında bir sınıfta eğer bir iki kişi sigara içiyor ise çok büyük bir salgın halinde bu diğerlerine de yayılır. Arkadaş ortamında kendisinin de büyüdüğünü göstermek ve arkadaş ortamına girebilmek için başlanır. Öyle bir sinsidir ki sigaraya başlamak, ilk önce bir tane yakarsın bu sırada bir öksürük krizi gelir. Tamam, ben nasıl olsa alışmam deyip birkaç nefes çektikten sonra atarsınız. İki gün sonra tekrar aynı ortama gidince tekrar bir tane daha yakarsınız. Yine aynı öksürük gelir tekrar atarsınız. Kendinizce düşünürsünüz 'ben zaten içmiyorum'. Ama arkadaşınızdan otlandığınız 3'üncü sigaradan sonra siz de utanarak dördüncü gün cebinize bir tane paket koyarsınız. Sigaranın cebe konulduğu an farkında olmadan sigaraya başlamış oluyorsunuz" dedi.

Kendisinin sigaraya tıp fakültesinde özentiyle başladığını anlatan Prof.Dr. Akkurt, içinde 4 bin zararlı madde bulunduğunu hatırlattı. Bu nedenle sigaranın kapalı ortamda içilmesinin yasaklanmasının doğru olduğunu ifade eden Prof.Dr. Akkurt, kitabı hiçbir telif hakkı almadan tüm sorumluluğunu Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'ne devrettiğini, ücretsiz dağıtılacağını belirtti.

'KİŞİ SİGARAYI BEYİNİNDE BIRAKMALI'

Prof.Dr. İbrahim Akkurt, kişilerin eğer beyninde 'Ben kesin sigarayı bırakacağım' diyerek bir karar almaması halinde hiçbir ilaç, ürün, tedavi ya da benzeri şeylerle bırakmasının mümkün olmadığını belirterek, "Sigarayı bırakmak için insanın beyninde oluşturduğu kesin kararlılık şarttır. Kesin kararlılık ile ve o kararlılığın arkasında durarak sigara ancak bırakılır. Şu anda bizim göğüs hastalıkları servisinde tedavi gören her iki hastadan biri sigara yüzünden tedavi görüyor. Bunları anlatmak için bu kitabı yazdım. Umarım faydası olur." diye konuştu.

Prof.Dr. Akkurt'un kaleme aldığı 165 sayfadan oluşan kitapta, sigaraya başlama dönemi, kurtulma mücadelesi, bırakmak için başvurduğu yöntem ve bıraktıktan sonraki hali ile ilgili bilgiler yer alıyor. - Sivas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close