Haberler

Şerife Bacı'yı Anmak İçin Yürüdüler

Şerife Bacı'yı Anmak İçin Yürüdüler
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından Şehit Şerife Bacı'yı anmak için 105 kilometreyi aynı şartlar ve aynı duygularla yeniden yürüdüler.

Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından Şehit Şerife Bacı'yı anmak için 105 kilometreyi aynı şartlar ve aynı duygularla yeniden yürüdüler. Mustafa Kılıçarslan da, ayağı sakat olmasına rağmen iki bastonuyla İstiklal Yolunu sonuna kadar yürüdü.

Şehit Şerife Bacı'nın Milli Mücadele yıllarında Kastamonu'ya kağnısıyla mermi getirirken donarak şehit oluşunun 91. yıldönümü nedeniyle Şerife Bacı'yı Anma Yürüyüşü tertiplendi. Kastamonu'nun İnebolu ilçesinden yola çıkan bir grup kadın, 3 günde 105 kilometre yol kat etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan'ın öncülük ettiği grup geceleri -30 dereceyi bulan soğuklarda kamp kurarak Şerife Bacı'yı andı. Şerife Bacı'nın donarak şehit oluşunun 91. yılında düzenlenen yürüyüşe bazı erkekler de destek

verirken, yürüyüşe Kayseri'den katılan yürüme engelli Avukat Mustafa Kılıçarslan, elindeki bastonuyla 105 kilometrelik İstiklal Yolunu hiç fire vermeden sonuna kadar yürüdü. Zorluklara hazırlıklı olduklarını anlatan Kılıçarslan, "Geldik yürüyoruz. Kurtuluş Savaşı'nda Şerife bacıların yaşadıklarını birebir yaşadık" dedi.

İstiklal Savaşındaki zor şartları yeniden canlandırmanın güzel bir duygu olduğunu dile getiren Kılıçarslan, şöyle konuştu: "Bildiğiniz gibi İstiklal Savaşında eli silah tutan erkekler cephede savaşırken cepheye silah ve mühimmat taşıma görevi de kadınlara, çocuklara, ihtiyarlara ve sakatlara kalmıştı. Bu etkinliğin bir anlamı olması açısından bende bu etkinliğe destek vererek katıldım."

Türkiye'de gözü olan, emeli olan kişiler ve ülkeler olduğunu belirten Kılıçarslan, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar bilsinki, bu ülke kadınıyla, çocuğuyla, sakatıyla topyekun bu vatanı sahiplenmiştir. Kimse bölemeyecektir, kimse ele geçiremeyecektir. Kimse böyle bir duyguya heveslenmesin"

SİGARA ENGELİNDEN KURTULUN

Ayrıca eksi 25-30 derecede çadırda kalan bütün katılımcıları tebrik ettiğini belirten Kılıçarslan, sigara içenlere de bir mesaj göndererek sözlerini

şöyle sürdürdü: "5 yıl öncesine kadar sigara içiyordum. Sigarayı bırakıp doğa yürüyüşlerine katılmaya başladım. Dağlara, zirve tırmanışları yapıyorum. Sigarayı bırakınca büyük bir engelimden kurtuldum. Benim ayağım bana engel değilmiş, sigara bana engelmiş. Sigara içen tüm vatandaşlara, insanlara sigara engelinden kurtulmalarını diliyorum."

TÜRK KADINLARI HALA BU YOLU YÜRÜYEBİLİR

Yürüyüşe Kayseri'den katılan 62 yaşındaki doktor Münevver Tuncer ise, yürüyüşün anlamlı bir yürüyüş olduğu öğrendikten sonra hiç tereddüt etmeden katıldığını belirterek, "Çok mutluyum. Şerife bacımızın kat ettiği yolları kat etmekten. Ayrıca, İstiklal Yolunda Türk kadınlarının hla gidebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Asıl amacım Türk kadınlarının hala bir şeyler başarabileceğini kanıtlamaktı ve bunu da başardığımıza inanıyorum" dedi.

MİLLİ DUYGULARIMIZI KAYBETTİĞİMİZ ŞU GÜNLERDE ANLAM KAZANDI

Yürüyüşe Bursa'dan katılan İfakat Arat da, Milli Mücadele duygularının kaybedildiği şu günlerde bu yürüyüşle birlikte yeniden canlandırıldığına inandığına vurgu yaparak, "Şerife Bacının ruhu şad olsun. Tüm kadınların adına bütün cumhuriyet kadınlarının adına onlarla birlikte yürüdüm sanki. Her adımda sanki onlarla birlikteydim. Onur verici bir duygu. Her yıl bu tür organizasyonlar yapılsın. Soğuklar bize Şerife Bacının yaşadıkları kadar engel olmadı. Her üşüdüğümüzde onu hatırladık ve yeniden ısındık.

Hep aklımızda o ne yaptı, o nasıl yürüdü, bizim ayağımız sağlam, üstümüz, başımız, kıyafetimiz, çadırlarımız, tulumlarımız -30 dereye kadar dayanıklı ama bu saydıklarımın hiçbiri onda yoktu. Yani hiç üşümedik, her şey çok güzeldi. Bu yürüyüş çok onurlu ve gurur verici bir olay. Milli mücadele duygularımızı kaybettiğimiz tam şu anlar da böyle bir etkinliğin düzenlenmesi Şerife Bacı'nın anılmasıyla yeniden bu milli mücadele duygularının başlatılması da ayrı bir gurur vericidir"

Şehit Şerife Bacı'nın anısına düzenlenen yürüyüş, Şerife Bacı'nın şehit olduğu Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı önünde bulunan Kışla Parkında son buldu. Yürüyüşçüleri, Kastamonulular alkışlarla karşılarken çiçekler verdiler. Karşılamaya Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş da gelirken milli mücadelenin kahramanlarından Şehit Şerife Bacı'nın anısını zorlu kış şartlarında yürüyerek yaşattıkları için tek tek tebrik etti. Daha sonra yürüyüşçülerle birlikte kalabalık grup, Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda

bulundu, İstiklal Marşı okundu, anıtın önüne çiçek bırakıldı.

Milli Mücadele yıllarında, Ulu Önder Atatürk'ün "Gözüm cephede, kulağım İnebolu'da" sözleriyle önem kazanan İstiklal Yolu'nda, savaşan askerlere cephane ulaştırmak için insanüstü çaba sarf eden Şehit Şerife Bacı, sert geçen kış şartlarında üzerindeki giysiyi ve yorganını mermilerin üzerine örtmesiyle tarihe geçen bir halk kahramanı olarak biliniyor. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close