Haberler

Selçuk'ta 42 Sanatçı 42 Eserini Sergiledi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Uluslararası 42 Sanatçı 42 Eser Sergisi' ve Uzm. Ahmet Aytaç'ın 'Salik-i Yün(1)' isimli keçe sergisi düzenlenen törenle açıldı.

Konya Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanlığı tarafından düzenlenen organizasyon çerçevesinde 'Uluslararası 42 Sanatçı 42 Eser Sergisi' ve Uzm. Ahmet Aytaç'ın 'Salik-i Yün(1)' isimli keçe sergisi düzenlenen törenle açıldı. Etkinlik çerçevesinde ayrıca 'Cumhuriyet'ten Günümüze Türk Sanatları Paneli' düzenlendi. Sergide Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci de önlüğünü giyip ziyaretçilerle birlikte ebru teknesinin başına geçerek ebru yaptı.

Programa Prof. Dr. Akgemci'nin yanı sıra, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Elmas, Selçuk Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Kunduracı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

"HAYATIMDA İLK DEFA EBRU YAPTIM"

'Uluslararası 42 Sanatçı 42 Eser Sergisi' ve 'Salik-i Yün(1)' serginin açılışıyla başlayan programda Ebru Sanatçısı Ebru Gülbahçe Kurban'ın eserleri tanıtıldı. Sergi ziyareti sırasında, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci de Ebru Sanatçısı Kurban ile ebru yaptı. Önlüğünü giyip ebru teknesinin başına geçen Prof. Dr. Akgemci, su üzerine muhayyel lale motifi yaptı. Ebrunun önemli bir sanat olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akgemci, "Bugün hayatımda ilk defa ebru yaptım. Gerçekten de çok güzel bir sanat ve sanatçıların elinde gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor. Benim için çok önemli bir andı, bu heyecanı herkese tavsiye ederim. Bu fırsatı bana yaşattıkları için de programı düzenleyen herkese çok teşekkür ederim." dedi.

Serginin ardından 'Cumhuriyet'ten Günümüze Türk Sanatları Paneli'ne geçildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci, "Öncelikle sanatçılarımıza böylesine güzel bir sergiyi bize sundukları için tek tek teşekkür ediyorum. Kültürümüzün gelişmesinde ve gelecek kuşaklara aktarılmasında sanatçılarımız ve eserleri çok önemli bir misyonu üstleniyor. Bu yüzden yaptıkları eserler kültürümüz açısından hayati öneme sahiptir. Kendilerinin bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirdiğine inanıyorum." dedi.

TÜRK EL SANATLARI ANLATILDI

Panel başkanlığını Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Kunduracı'nın yaptığı programda Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Dalkıran, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Uzm. Ahmet Aytaç Cumhuriyet'ten günümüze kadar gelen Türk el sanatlarının gelişimi hakkında bilgi verdi.

Panelde ilk sözü alan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, "Fatih Sultan Mehmet'in Topkapı'da kurduğu Güzel Sanatlar Okulları Kanuni Sultan Süleyman zamanında da giderek geliştirilmiştir. Osmanlı döneminin bu gelişmeleri klasik dönem dediğimiz zirveye kadar çıkmıştır. Ama Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde Batı mimarisinin ortaya çıkmasıyla Osmanlı mimarisi unutulmaya başlanmıştır. Geleneksel çizgilerden uzaklaşılmış, Batı tarzı, Anadolu eserleri üzerinde etkili olmaya başlamıştır." dedi.

"ÜNLÜ SANATÇILAR DOĞUNUN HAZİNESİNDEN YARARLANMIŞLAR"

Batı kültürünün Doğu kültüründen her alanda etkilendiğinin altını çizen Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, "Batı kültürü aslında her zaman yüzünü Doğu'ya dönmüştür. Bizim eserlerimizden esinlenerek Batılı sanatçılar kendi tarzlarını oluşturmuştur. Doğu sanatçılarının ve kültürünün zengin hazinesinden yararlanmışlardır. Özellikle de adını duyurmuş Batılı sanatçıların temelinde Doğu kültürü vardır." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close