Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

15 ilde daha okullar tatil edildi

15 ilde daha okullar tatil edildi

'Üreten Anadolu Buluşmaları' Kahramanmaraş TSO'da

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şekerbank, Marketing Türkiye işbirliğiyle, Kahramanmaraş'ta "Üreten Anadolu Buluşmaları" konulu panel düzenledi.

Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) gerçekleştirilen panel, kentin iş dünyasını bir araya getirirken, üretimin, istihdamın ve ihracatın artmasına yönelik konular ele alındı.

'Üreten Anadolu Buluşmaları' Kahramanmaraş toplantısı, Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Kurumsal-Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş ile İşletme-Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız'ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

Panelin açılış konuşmasını yapan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, bankalarının 1953 yılında Anadolu'daki küçük işletme, çiftçiler ve dönemin sanayicilerinin birikimiyle kurulduğunu belirtti. Bu bakış açısıyla Şekerbank'ın Anadolu'nun kalbinden, üretimin içinden gelen bir banka olduğunu kaydetti.

'Amacımız yerel üretimi artırmaktır'

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Şekerbank olarak Türkiye'de yerel üretiminin artması ve üretenlerin desteklenmesine yönelik projelerine aralıksız devam ettiklerini söyledi. Şekerbank'ın 1953 yılında Anadolu'da binlerce üreticinin, girişimcinin küçük birikimleriyle kurulan bir banka olduğunu hatırlatan Uluşahin, "60 yıldır 'Anadolu Bankacılığı'nın lider ismi olduk. Bugün de üretimin artmasına yönelik projelerimizle Şekerbank olarak Keşan'dan Rize'ye, Nevşehir'den Gaziantep'e, Kırşehir'den Kahramanmaraş'a kadar Anadolu'nun her köşesindeyiz. Misyonumuz sadece kar etmek değil, kurumsal sorumluluk anlayışını iş süreçlerine uygulayarak ve tüm paydaşlarımıza değer katarak büyümektir" dedi.

'Kahramanmaraş gururlandırıyor'

Şekerbank Genel Müdürü Sayın Meriç Uluşahin Üreten Anadolu Buluşmaları Kahramanmaraş panelinde 'Finans Sektörü ve Reel Sektör İşbirliği ile Kahramanmaraş'ın Geleceği' konulu bir konuşma yaptı. Üretim, ihracat konularında Kahramanmaraş'ın sergilediği tablonun gurur verici olduğunu kaydeden Uluşahin, "Kahramanmaraş, Türkiye'nin en büyük üretim merkezlerinden biridir. İlimizdeki sanayi sektörleri yerel hammadde kaynaklarına dayanarak gelişiyor. Burada dünyaca ünlü markaların tedarikçisi olan hazır giyim, iplik imalatçıları, yerel kaynaklara dayalı üretim yapan mikro, küçük ve orta büyüklükteki firmalar gördüm. Sizler için bu profil alışılagelmiş olabilir fakat bilmenizi isterim ki bu üretim dinamiği aslında tüm Türkiye olarak ulaşmak istediğimiz yeri gösteriyor" diye konuştu.

'Kahramanmaraş'a dördüncü Şekerbank şubesi açılıyor'

Kahramanmaraş'taki işletmelerin yaklaşık yüzde 95'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu belirten Uluşahin, bu tablonun hemen hemen Türkiye fotoğrafı ile örtüştüğünü ifade etti. Kahramanmaraş'ta 35 adet sanayi kolunda sayıları beş yüze yaklaşan sanayi tesisi ve sayıları 700'e yaklaşan işletme bulunduğuna dikkat çeken Uluşahin, "Yıllık cirosu 2,5 milyar dolar olan Kahramanmaraş ilinin sanayisi, 35 bin kişiye istihdam sağlıyor. Kahramanmaraş'ın en önemli sanayi kolu tekstildir ve Kahramanmaraşlılar olarak bu alanda Türkiye'nin gizli kahramanlarısınız. Öyle ki ülkemizde kullanılan her dört makara iplikten biri Kahramanmaraş'ta üretiliyor. Tarım ve gıda alanında da Kahramanmaraş ülkemizin önemli kentlerinden biridir. Bu büyük potansiyelin hedeflediği noktaya ulaşması için finans sektörünün de aktif rol alması gerekiyor. Bu anlayışla Şekerbank olarak Kahramanmaraş merkez, Afşin ve Elbistan şubelerimizle hizmet veriyoruz. Çok yakında Kahramanmaraş merkezde yeni bir şubemiz daha hizmete açılacak" dedi.

'Toplumsal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz'

Türkiye'nin kırmızı biber üretiminin yüzde kırkının Kahramanmaraş'tan karşılandığını da vurgulayan Uluşahin şöyle konuştu: "Sadece tarım değil üretim anlamında da çok dikkat çekici bir kent Kahramanmaraş. Örneğin ayakkabı üretiminde Kahramanmaraş Türkiye'nin en büyük ikinci gücü konumundadır. Şehrin bir diğer önemli üretim alanı ise kuyumculuktur. Kahramanmaraş'ta yılda 30 - 40 ton altın işleniyor ve Türkiye'nin her bölgesine pazarlanıyor. Bu muazzam gücü daha da ileri taşımak atılacak adımlarla mümkün. Biz Şekerbank olarak 60 yıldır üretenlerle birlikte büyüyen bir banka olarak esnaf ve küçük ölçekli işletmelerimize çok yakın, sahanın ihtiyaçlarını çok iyi bilen bir bankayız. 70 il ve 92 merkez dışı ilçedeki yaygın şube ağımız, çoğu yarım asırdır aynı yerde hizmet veren şubelerimiz ile uluslararası finans kuruluşları nezdinde Türkiye'nin anahtar bankası olarak algılanıyoruz. Bu sayede, uzun vadeli uygun maliyetli kaynakları Anadolu'daki işletme sahibi müşterilerimize, esnafımıza ulaştırıyoruz. Kahramanmaraşlı esnaf dostlarımızın da Şekerbank olarak yanlarındayız. Standart kredilendirme süreçleriyle krediye ulaşmakta zorlanan esnaf, mikro ve zirai işletmeler için uyguladığımız nakit akışına dayalı kredilendirme süreci bu anlamda sektöründe tek olma özelliği taşıyor. Banka olarak sadece finansman sağlayarak değil, danışmanlık ve eğitim bütçesi ayırarak çalışanlarımızı bu özel kredilendirme sürecine ilişkin eğitiyoruz. Daha çok kişinin bankacılıkla tanışmasıyla üretimin, kişi başına düşen milli gelirin, tasarrufun artmasını, yani toplumsal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar bu kapsamda 20 bin esnaf, çiftçi ve mikro işletmeyi ilk kez bankacılıkla tanıştırdık. Bu sayının 450'sini Kahramanmaraşlı esnaf ve çiftçilerimiz oluşturuyor."

'Kapımız Esnafa Açık' ile 151 bin esnafa ulaştık'

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, 'Anadolu Bankacılığı' misyonuyla 60 yıldır üretenin ve esnafın yanında yer aldıklarının altını çizdi. Bu kapsamda 60. kuruluş yılı için 'Kapımız Esnafa Açık' projesini başlattıklarını anlattı. Projenin 15 Şubat'ta başladığını anımsatan Uluşahin, beş ay gibi bir sürede önemli başarılara imza atıldığını kaydetti. "Kamuoyu, tüketiciler ve esnafımız bu platformu sahiplendi" diyen Uluşahin, "Çok güzel e-postalar, mektuplar, telefonlar alıyoruz. Projemizi başladığımız 15 Şubat tarihinden bu yana Türkiye genelinde 377 esnaf odası ile 'Kapımız Esnafa Açık' protokolü imzaladık ve böylelikle ülke çapında yaklaşık 151 bin esnafa ulaştık" dedi.

'Her ayın 15'i esnafın günü'

"Her ayın 15'inde Anadolu'da bir ile gidiyor, orada esnaf odaları ile 'Esnafın Günü'nü kutluyoruz" diye konuşan Uluşahin, "15 Nisan günü arkadaşlarımız, Kahramanmaraş'taydılar. Kapımız Esnafa Açık projesi kapsamında, Esnaf Odaları Birliği ile protokol imzaladık. Toplam 3 oda ile anlaşmamız bulunuyor. Bir ay boyunca esnaf kredilerinde dosya masrafsız olarak kredi kullandırımı gerçekleştirdik. Sayın Oda Başkanımıza ve şahsında tüm Kahramanmaraşlı esnafımıza 'Açık' platformuna gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

'Proje, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayesinde yürüyor'

Türkiye için ilk ve tek olan, esnafa özel bu projeyi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı himayesinde ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nun (TESK) desteğiyle hayata geçirdiklerini vurgulayan Uluşahin, şunları söyledi:

"'Kapımız Esnafa Açık' projesi, özel sektör, kamu, STK ve tüketicileri esnafla buluşturan bir platform özelliği taşıyor. Esnafa fayda sağlayacak birçok işbirliği, proje, ürün ve hizmet sunmayı planladığımız 'Açık' platformu ile tüketiciler her ayın 15'inde esnaftan alışveriş yapmaya yönlendirilerek esnafın iş hacminin artmasını ve böylece kapılarının hep 'açık' kalmasını, üretimin ve beraberinde ülke ekonomisinin canlanmasına katkı sağlanmayı hedefliyoruz."

'Üretim atölyeleri için 10 yıl vadeli finansman desteği'

"Şekerbank olarak tüm Kahramanmaraşlı esnafımıza onların yanında olduğumuzu ve her türlü sorunlarını çözmek için burada bulunduğumuzu iletmek isterim" diyen Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Kahramanmaraş'ta esnafımızın finansman kadar daha farklı sorunları olduğunu biliyoruz. Kahramanmaraş İstanbul'dan sonra Türkiye'nin en büyük ikinci kuyumculuk şehridir. Altın, el emeği göz nuru ile katlanarak değer kazanır. Kahramanmaraş bunu çok iyi bilir. Hem kunduracılarda hem de altın işlemeciliğinde dünya standartlarında rekabetçilik, verimlilik, işçi sağlığı ve güvenliği sağlayan bir üretim bölgesi, bu güce çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu ihtiyacı biliyoruz. 'Anadolu Bankacılığı' misyonumuz doğrultusunda, Kahramanmaraş ilimizde kalite standartlarına uygun üretim yapmak üzere finansmana ihtiyaç duyan Esnaf, Mikro İşletme, Küçük İşletme, Orta İşletme müşterilerimize kuracakları atölye ya da mevcut atölyeler için uzun vadede geri ödeyebilecekleri avantajlı bir finansman desteği sağlıyoruz. Kahramanmaraş ilimizde kendi atölyesinde yüksek kalite standartlarında üretim yapmak isteyen, ancak bu konuda finansman bulmakta zorlanan işletmeler için hazırladığımız bir kampanya ile üretime destek sağlıyoruz. 'Kahramanmaraş İli Üreten Atölye Kampanyası' ile 750.000 TL'ye kadar krediyi 120 aya varan vade ile aylık %0.70 faiz oranı ile müşterilerimize sunuyoruz. Bunun da ilk taksidini 3 ay kadar öteliyoruz"

'Esnafımıza, işletmecilerimize POS cihazı…'

Meriç Uluşahin, Şekerbank olarak "Esnaf, Mikro İşletme, Küçük İşletme, Orta İşletme" müşterilerine ayrıca üretecekleri ürünleri kolayca satmaları için kampanya kapsamında çok uygun koşullarda 'Üye İşyeri sözleşmesi' imzalayıp ertesi gün %0.75 komisyon oranı veya 41 güne sıfır komisyon seçenekleri ile POS cihazı sunduklarını ifade etti. Uluşahin, Kahramanmaraş'a özel olarak hazırlanan kampanyaların 31 Aralık 2013'e kadar devam edeceğini de söyledi.

'Güneş enerjisine geçiş için Şekerbank'tan EKOKredi'

Şekerbank'ın enerji verimliliği için geliştirdiği EKOKredi'den tüm Kahramanmaraşlı esnaf ve işletme sahibinin yararlanabileceğini vurgulayan Uluşahin, "EKOkredi ile gerek bireysel, gerekse işletme ve ticari segmentlerde, evinizdeki ısı yalıtımından tarım tesislerinde sulama sistemlerine, fabrikalarda atık yönetimine pek çok alanda finansman ve danışmanlık hizmetleri sağlıyoruz. Şu anda bilançomuzda bulunan dış kaynağın %14'ünü enerji verimliliği yatırımlarını desteklemek için temin etmiş bulunuyoruz. Bu güne dek Türkiye genelinde 424 milyon TL finansman desteği ile toplamda 35 bini aşkın kişiye ulaştık. Geçtiğimiz yıl, EKOkrediyle, Brezilya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'na ülkemiz finans sektörünün tek temsilcisi olarak katıldık; Türkiye'yi temsil ettik. EKOkredi, enerji verimliliği alanındaki temel projemiz ve sadece bir ürün değil, çok boyutlu bir inisiyatif. Bu alanda yalıtım ve inşaat sektör kuruluşları ile işbirliklerimiz var; şubelerimizde bu alanda sertifikalı danışmanlarımız bulunuyor. Yerel iş dünyası örgütleri ile protokoller imzalıyoruz, onlara fırsatlar sunuyoruz. Bu alanda Kahramanmaraş'taki firmalarımıza özellikle güneş enerjisine geçiş sürecinde uzmanlığımızla destek olacağız. Bu konudaki tüm sorularınızı şubemiz aracılığı ile bizlere iletebilirsiniz. Konu ile ilgili ulusal ve uluslararası tüm kanaat önderi kuruluşlarla işbirliği içindeyiz ve en doğru yatırımı yapmanız için sizlere destek olmaktan mutluluk duyarız" diye konuştu.

'Dış ticarette ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyoruz'

"Anadolu'daki yaygın şube ağı ve yerel bankacılıktaki bilgi birikimi ile işletme ve firmaların ihtiyaçlarını en iyi şekilde tespit eden ve onlara özel yerel çözümler sunan bir banka olarak ihracat yapan müşterilerimize ücretsiz dış ticaret danışmanlık ve belge hazırlama hizmeti sunuyoruz" diyen Uluşahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Burada Kahramanmaraş'ın ihracattan aldığı payın daha da artması fırsatı da var. Arap ülkeleri, Rusya, Ukrayna gibi öncelikli pazarlarda rekabet gücüyle Kahramanmaraş, gıda ve tarımda önemli bir ihracat merkezi haline gelebilir. Son yıllarda Kahramanmaraş ekonomisinde ihracatçı firma sayısı ve üretici firma sayısı artarken, ihracatın ithalatı karşılama oranında bir azalma söz konusu. Burada en önemli konu, hem ihracat kapasitesinin hem de gelirlerinin artırılmasıdır. Sadece ihracatçılarımızı değil, Kahramanmaraş'ın tüm üreten kesimlerini, sadece finansman için değil, danışmanlık, proje ve fikir geliştirme anlamında destek olmak üzere şubemize bekliyoruz. Kentin dinamizmini daha da yukarı taşımak, potansiyeli yakalamak ve hatta aşmak için Kahramanmaraş iş dünyasının yalnızca kaynağa değil aynı zamanda bir yol arkadaşına ihtiyacı var ve biz Şekerbank olarak bu yol arkadaşlığına hazırız."

'Kahramanmaraşlı firmalara 'Markalaşma Kredisi'

Uluşahin, Şekerbank olarak Kahramanmaraş'ta üretilen her ürünün ulusal ve uluslararası pazarda hak ettiği yere gelmesi ve emeklerin bir markaya dönüşmesi için bölgeye özel çok uygun koşullarda bir 'Markalaşma Kredisi' oluşturduklarını söyledi. "Bu ürünümüzden yararlanmak isteyen firmaların, kendi adına marka tescili yapmış olması ve kendi markası ile imalat ve/veya satış yapıyor olmaları yeterlidir" diyen Meriç Uluşahin, "Kredimizin özel faiz oranını da, aylık yüzde 0,70 olarak belirledik. İşletme, ticari ya da kurumsal müşteri segmentlerimizde Temmuz ayı sonuna dek geçerli olacak ve beş yıla kadar vadeli sunulan bu kredimizi, Kahramanmaraş'a özel olarak sunuyoruz. Umuyoruz ki kampanyamız Kahramanmaraş'ın dinamizmini destekler ve üretimin, istihdamın artmasına katkı sağlar" dedi.

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: "Kahramanmaraş, Türkiye'nin Büyümedeki Yüz Akı"

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise Kahramanmaraş'ın tarih boyuncu sahip olduğu zenginlikleri, çalışkanlığıyla yoğuran ve dünyadaki değişime hızla ayak uyduran Türkiye'nin büyümedeki yüz akı bir kent olduğunu vurguladı. Kentin son 5 yıl içerisinde 5 milyar dolar özel sektör yatırımı gerçekleştirdiğini anımsatan Karaküçük, şunları kaydetti:

"Her yıl 6 milyar liralık sınai üretimi ve 1,5 milyar liralık tarımsal üretimi, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, Türkiye iplik üretiminin %35'i, Kumaş üretiminin %10'u, Metal mutfak gereçlerinin %60'ı, Elektrik üretiminin %8'i, Çimento üretiminin %7'si, Kağıt üretiminin %20'si, Altın işlemede ikinci büyük şehir olması, bayan ayakkabısında ikinci büyük şehir olması, Kahramanmaraş'ın bugün ulaştığı ekonomik gelişmelerden bazılarıdır. Bugün resmi istatistiklere baktığımızda, Adana, Kayseri, Denizli, Mersin, Manisa, Eskişehir gibi illeri geride bırakarak sanayi enerji tüketiminde 11. sırada bulunmaktadır. Kahramanmaraş bundan on yıl sonra, 2023 yılında hangi noktada olmak istediğini de belirlemiş, hedeflerini koymuş durumdadır. Türkiye'nin dünyada en gelişmiş ilk 10 ülkesi arasında yer almayı hedeflediği gibi Kahramanmaraş da Türkiye'nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında bulunmayı ana hedef olarak belirlemiştir. Bu hedefi yakalayabilmek için, yıllık ihracatımızı 5 milyar dolara çıkarak ve daha da önemlisi de bugün %22 olan, ilimizde üretilen sanayi ürünlerinin ihraç edilme oranını %35 seviyesine yükseltmek, metal eşya, hazır giyim ve konfeksiyon, ayakkabı, altın işleme, makine, tarım ve su ürünleri sektörlerinin toplam ihracatımızda %60 oranında pay sahibi olmalarını sağlamak zorundayız. Bu sektörlerimizin Kahramanmaraş ekonomisindeki yeri ve özellikle de geleceğe dönük vizyonu bakımından değerlendirildiğinde bugün Şekerbank öncülüğünde organize edilen bu toplantı çok daha anlamlı olmaktadır. Bu itibarla, emeği geçenlere ve biraz sonra derin bilgileri ile bizleri aydınlatacak olan panelistlerimize, Kahramanmaraş iş dünyası adına teşekkürler ediyor, saygılarımı sunuyorum."

Daha sonra oturum başkanlığını Gazeteci-yazar Günseli Özen Ocakoğlu'nun yaptığı panele geçildi. Panelistler Milliyet Gazetesi Ekonomi Yazarı Prof. Dr. Güngör Uras, Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın ve Yaşar Dondurma A.Ş. Genel Müdürü Atilla Kanbur, katılımcıları bilgilendirerek, soruları cevaplandırdı.

Aytekin Yalçın: 'Esnaf ve sanatkâr refahı tabana yayar'

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürü Aytekin Yalçın, 'Esnaf ve Sanatkârların Bölge Ekonomisindeki Yeri ve Geleceği' konulu bir konuşma yaptı. Esnaf ve sanatkârın toplumun tüm kesimlerine yönelik üretimleriyle ekonomik büyümeye ve sosyal sisteme katkı sağladığını kaydeden Yalçın, "Ekonomik dinamizmin ve canlılığın kaynağını oluşturan esnaf ve sanatkârlarımız aynı zamanda refahı tabana yayıyor. İstihdama önemli düzeyde katkı da sağlayan esnaf ve sanatkârlarımız, istikrarın temel mekanizması olarak kabul gören bir kesimdir" diye konuştu.

Esnaf ve sanatkârların 491 meslek kolunda faaliyet gösterdiğine işaret eden Yalçın, bu meslek kollarının da 19 sektör başlığında toplandığını belirtti. Bu sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârların yüzde 33'ünün imalat ve tamirat alanında yüzde 67'sinin ise hizmetle ilgili meslek kollarında faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Yalçın Kahramanmaraş'taki işletme sayılarına ilişkin şu bilgileri verdi: "Türkiye'deki işletme sayısı 3 milyon 422 bin 163 iken Kahramanmaraş'taki işletme sayısı 35 bin 146'dir. Bu rakamlarla Kahramanmaraş 23. sırada yer almaktadır. Kahramanmaraş'taki KOBİ sayısı ise 35 bin 106'dir."

Güngör Uras: 'Bankalar çarkın dönmesini sağlıyor'

Milliyet Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Güngör Uras, Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin en önemli üretim üstlerinden biri olduğuna vurgu yaptı. Talebin büyümesi için üretimin sürmesi ve artması gerektiğini söyleyen Uras, şöyle konuştu: "İç talepte son dönemde bir yavaşlama vardı. Geçtiğimiz hafta da küresel piyasalardaki çalkantı sonucu dış talepte bir belirsizlik dönemine gireceğimiz anlaşılıyor. İçeride ve dışarıda yaşanan gelişmelerin, finans kesiminde olan bitenin ekonomiyi, talebi, üretimi nasıl etkilediğini yaşayarak gördük öğrendik. Talebin canlanması, üretim ve yatırımların artması önce yeterli finans gücüne sahip olunmasını, daha sonra talebi canlı tutacak finansman sisteminin iyi işlemesini gerektiriyor. Bu ise banka sisteminin önemini ortaya çıkarıyor. Bankalar talebi, üretimi, yatırımları finanse ederek ekonomide çarkın dönmesini sağlıyor. Türk ekonomisindeki ve küresel ekonomideki gelişmeler banka sisteminin önemini, sorumluluğunu artırdı."

'Türkiye'de bankacılık sektörü çok güçlü'

Son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle herkesin kafasında bir takım sorular olduğunu hatırlatan Prof. Uras, Türkiye'deki bankacılık sisteminin çok güçlü olduğuna dikkat çekti. "Bankalarımız iyi niyetli. Kredi vermeye istekli. Türkiye'nin kriz deneyimi var. Geçmişte inişli çıkışlı günler yaşadık. Hepsinden kısa sürede çıkmayı becerdik" dedi.

Uras, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Birçok ülkeye göre, bizim avantajımız var. Milli gelire oranla dış borcumuz ve bütçe açığımız küçük. Döviz rezervimiz yeterli. Banka sistemimiz güçlü. İş adamlarımızın morali de oldukça iyi. Kısa süreli konjonktürel iniş çıkışlar büyük riskler ortaya çıkarmayacaktır. Kahramanmaraş ekonomisinin de orta ve uzun dönemde büyümeye, güçlenmeye devam edeceğini düşünüyorum."

Ali Ekber Yıldırım: 'Bankaların tarım sektörüne ilgisi arttı'

Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, son dönemlerde bazı etkenler nedeniyle tarıma ilginin arttığını söyledi. Küresel ısınma nedeniyle kuraklığın, iklim değişikliklerinin tarımı olumsuz etkilediğine de işaret eden Yıldırım, gıda ihracatında fazla tarım hammaddelerinde de açık verildiğini belirtti. İthalatın büyük bölümünün pamuk, ayçiçeği tohumu ve yem hammaddesinden oluştuğuna dikkat çeken Yıldırım şöyle konuştu:

"Tarımsal yapıdaki değişiklik kredi talebini ve bankaların sektöre ilgisini arttırdı. Tarımda sadece üretim değil sektörün her aşaması kredilendiriliyor. Sadece kredi ürünleri değil tüm bankacılık ürün ve hizmetleri sunuluyor. Satılan traktörün yüzde 95'i kredi ile alınıyor. İller bazında alınan kredilere baktığımızda birinciliği 2 milyon 572 bin 875 ile İzmir, bunu 1 milyon 783 bin 846' ile Adana takip ediyor. Tarım destekleri, üretim planlamasının en önemli aracıdır."

Kahramanmaraş'ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı işbirliği ile hazırlanan "Tarımsal Yatırım ve Üretim Stratejik Planı/2012-2016" olduğunu hatırlatan Yıldırım, planın çok kapsamlı olduğunu ve yatırım yapmak isteyenler için de önemli veriler içerdiğini söyledi. Ali Ekber Yıldırım, toprağı, iklimi ve bitki çeşitliliği ile yüksek tarım potansiyelini değerlendirebilen bir Türkiye'nin, dünyanın gerçekten sayılı ve güçlü ülkesi olacağını ifade etti.

Anadolu'dan yükselen bir marka hikayesi…MADO

Şekerbank Üreten Anadolu Buluşmaları Kahramanmaraş panelistlerinden olan Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Kanbur, gıda sektöründe Kahramanmaraş'ın Türkiye sınırlarını aşan markası Mado'nun hikâyesini anlattı. Dondurma yapmayı annelerinden öğrendiklerini ve her sabah süt kazanının başında sevgiyle işe başladıklarını belirten Atilla Kanbur, "Bu bir gönül işi, dedelerimizden bize emanet edilen bu işi büyütürken kuruluş ruhundaki iş yapma felsefesini hiç kaybetmedik" dedi.

MADO'nun hem iç hem de dış pazara hitap eden bir marka olduğunu ve günde 5 ton dondurma üretimi ile 800 kişiye istihdam sağladığını belirten Kanbur, "Bir marka olmayı ve bize büyüklerimizden kalan bu işi, aynı zamanda memleketimizi tüm Türkiye'ye tanıtmayı bu yola çıkarken hedeflemiştik. Büyüdük ama hep ilk günkü heyecanımızla işimizi tutkuyla yaptık. Elbette daha gidecek çok yolumuz var" diye konuştu.

Günseli Özen Ocakoğlu: "Kahramanmaraş harıl harıl çalışan koca bir fabrika"

Şekerbank Üreten Anadolu Buluşmaları panelinin moderatörlüğünü üstlenen Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni ve Zaman Gazetesi Yazarı Günseli Özen Ocakoğlu, ilde çok önemli bir üretim kapasitesi bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: "Kahramanmaraşlı'nın her sektörde iddiası var ve çok da fazla gürültü çıkarmadan harıl harıl çalışan koca bir fabrika gibi üretmeye devam ediyor. Ancak görüyoruz ki bu iddiasını çok da ortaya koymamış. Bu tutum kente karakteristik bir özellik verse de markalaşma yolunda bu potansiyelin açığa çıkması gerekiyor. Nitekim, Kahramanmaraş birçok sektörde bu açıdan atılımın kaçınılmaz olduğu önemli bir eşikte bulunuyor."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title