Haberler

Şehri Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nurs Platformu tarafından organize edilen "Şehri Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi" başladı.

Nurs Platformu tarafından organize edilen "Şehri Bediüzzaman Hizan Kültür Etkinlikleri ve Nurs Mevlidi" başladı.

İlçe merkezindeki Cumhuriyet İlkokulu bahçesinde düzenlenen programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.

Daha sonra Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını konu alan sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte konuşan Hizan Kaymakamı Sedat İnci, Bediüzzaman Said Nursi'nin doğduğu, çocukluğunun geçtiği, ilk eğitimini aldığı ve hayatının bütün dönemlerinde kendisine yön verecek temellerin atıldığı yerin Hizan olduğunu söyledi.

İnci, 20. yüzyılın, materyalizm ve pozitivizmin insanlığın manevi dünyasına ait değerlerin yok sayıldığı, insanları makineye dönüştüren ve yaratıcıya karşı yabancılaştıran bir zaman dilimi olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:

"Bugün, bu akıma karşı başta İslam dünyası olmak üzere tüm insanlığı korumak ve insanları asli misyonuna döndürmek için bütün ömrünü harcamış büyük dava adamı Bediüzzaman Said Nursi'yi kendisine ilham veren topraklarda anmak ve anlamak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bediüzzaman Said Nursi, yaşarken bütünleştiren, birleştiren bir kişiliktir. Bugün de herkesi kucaklayan mesajları ve öğretileriyle bütün etnik, mezhepsel ve bölgesel farklılıkları birleştiren bir niteliğe sahiptir. Bugün kendisini anma adına düzenlenen bu etkinlikle ülkemizin dört bir yanından binlerce insanı burada bir araya getirdik. 54 yıldır vefat etmiş olmasına rağmen birleştirici, bütünleştirici rolünün günümüzde de hala devam ettiğinin güzel bir örneğidir.

Bediüzzaman Said Nursi, Türkiye'mizin şimdiye kadar hakkı tam anlamıyla teslim edilmemiş bir değeriydi. Demokrasi yolunda atılan adımlarla ülkemiz büyük ülke olma refleksiyle hareket etmeye, gereksiz korkularını yenerek kendi büyük değerlerine sahip çıkmaya başlamıştır."

Hizan'ın derin ilmi ve kültürel zenginliğe sahip olduğunu anlatan İnci, ilçedeki medreseler ve buralarda yetişen alimlerin bölgede entelektüel bir canlılığa yol açtığını ve halkın aydınlanmasını sağladığını ifade etti.

İnci, "Etkisi günümüzde de halen var olan başta Bediüzzaman Said Nursi, Gavs-i Hizan ve Abdurrahman-i Taği gibi dönemin birçok büyük alimi bu topraklardan almış oldukları ilham ile dünyaya ışık saçmış ve karanlıkları aydınlatmışlardır" dedi.

Hizan'ın, 16. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar birçok medresesiyle Osmanlı Devleti'nin ilim ve irfan merkezi olduğunu anımsatan İnci, ilçede yetişen ışık şahsiyetlerin Osmanlı coğrafyasını aydınlattığını dile getirdi.

İnci, Hizan'ı bugün entelektüel anlamda canlı ve farklı kılan bu medreseler ile medreselerde yetişmiş büyük alimler olduğuna değinerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hizan, Bediüzzaman Said Nursi'yi dünyaya armağan etmekle kalmamış, coğrafyamızın kadim eğitim ve kültür merkezi olma özelliğini de hep diri tutmuştur. Anadolu ve İslam alemi için değil bütün insaniyet için kayda değer büyük bir hakikat olarak meydana çıkan Risale-i Nur eserlerinin de ana rahmine düştüğü yer olmuştur."

Nurs Platformu Başkanı Said Yüce de Bediüzzaman'ın hayatını ve projelerini konu alan bir tanıtım gerçekleştirdi.

Tanıtımın ardından konuşan Nurs Platformu Koordinatörü ve Bediüzzaman'ın akrabası Sabri Okur ise tüm dünyanın Bediüzzaman Said Nursi'ye ait Risale-i Nur kitaplarını okuyarak imanlarını kurtardığını anlattı.

Kaymakam İnci, konuşmaların ardından programa katılan Bediüzzaman Said Nursi'nin yaşayan talebelerine dostluk ve kardeşlik plaketi verdi. - Bitlis

Kaynak: AA / Güncel
title
Close