Haberler

Saraç: Bölge Bataklıktan Oluşuyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, son günlerde Hevsel'de yaşanan ağaç kesimleriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Bölgede sadece 700 ağaç kesiminin olduğunu, bazı asılsız iddiaların bu rakamı daha da yüksek gösterdiğini ifade eden Saraç, "Malum bölge bataklıktan oluşuyor. Yaz mevsiminde sularında çekilmesi ile birlikte sürekli yangınlar çıkıyor. Hatta bir kere o yangın büyüyerek onkoloji ve çocuk hastanemize kadar ilerledi. Söndürmek için belediye dahil hiçbir yardım aracı giremedi. Bizler bir daha böyle bir durum yaşanmasına nasıl müsaade edelim. Orda tedavi gören onlarca hastayı nasıl tehlikeye atalım?" dedi.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

2-12 Şubat tarihleri arasında bölge de ağaç kaldırılması olduğunu ve 12 şubat gününden itibaren bir tek ağacın bile dahi kesilmediğini vurgulayan Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizler yönetimde olduğumuz 5 yıl boyunca 250.000 ağaç dikmişiz ve bu sayıyı elimizden geldiğince daha da yükselteceğiz. Bizler, güzelleştirmek için görülmeye layık bir kent olması için elimizden geleni yapıyoruz ve daha da yapmaya da hazırız. Burdan herkese de sesleniyorum; Haydi! Diyarbakır için ele ele verelim"

SITMA SAYISI BİNLERLE ÖLÇÜLDÜ

Çevre Mühendisi Oğuzhan İyigün ise o bölgede oluşan bataklık probleminden bilgiler vererek, arıtma tesisinin arıttığı suyun o bölgedeki ağaçlara gübre vazifesi vererek, yabani otları daha da güçlendirdiğini söyledi. Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Ceylan ise konuyla ilgili görüşmesinde 5 yıl önce sivrisinekten kaynaklı sıtma sayısının binlerle ölçüldüğünü ama bugün bu rakamların ikili sayılarla ifade edildiğini dile getirerek, o bölgede zararlı otların yok edilmemesi ile bölgenin bataklık olduğunu ve bu bataklığında bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkardığını belirtti.

DEPONUN TEMİZLİĞİ DENETİM ALTINDA

Konuyla ilgili bilgi veren Diyarbakır Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Temel de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projelerinden bilgiler vererek, ilgili paydaşlarla görüşüldüğünü ve 2009 yılından itibaren Dicle vadisinin doğal park olarak resmiyet kazandığını sözlerine ekledi.
"Dicle vadisine herhangi bir konut, sosyal tesis ya da başka bir betonarme yapılaşma kesinlikle düşünülmüyor. Şehrin yeşillik ve oksijen ihtiyacını karşılayacak alanlar olarak bölge yeşillikle bezenecektir" diyen Temel, 11 milyon metrekarelik Dicle vadisi alanının Diyarbakır'ın rahat nefes alacağı akciğer olarak nitelediklerini ve var olacak projeleri kamuoyuyla paylaşmadan hareket etmeyeceklerini sözlerine ekledi. Son olarak söz alan Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün ise hasta hanenin tıbbi atıkları ile ilgili asılsız söylentiler olduğunu dile getirerek, konuyla ilgili "Üniversitenin tıbbi atık deposu vardır ve o depo belediyenin kontrolü altındadır. Haftada bir o depo boşaltılıyor. Deponun bölgedeki temizliği sürekli denetim altında" dedi.

Kaynak: Temsilci / Güncel
title
Close