Haberler
Suriye'de Baas Partisi çalışmalarını süresiz olarak askıya aldı

Esad'ın gidişi onları da bitirdi! Faaliyetlerini durdurdular

Sosyal medya platformları WhatsApp, Facebook ve Instagram çöktü

3 sosyal medya platformu, aynı anda çöktü

Bakan Uraloğlu, 16 yaş altı için sosyal medya düzenlemesi geleceğini açıkladı

16 yaş sınırı konuşuluyordu! Sosyal medyaya yeni düzenleme geliyor

Somali ve Etiyopya arasındaki krizi Türkiye çözdü

Afrika'daki krizi Türkiye çözdü

Sanatçı Nilgün Sabar 'Selfie' Sergisi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

6 Nisan – 6 Mayıs 2019 tarihleri arasında Sanatgezgini'nin Kuruçeşme adresinde düzenlenecek olan sergide sanatçının bu kavram özelinde hazırladığı eserleri yer alacak.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mezunu olan, sanatıyla kendini özgür kılan ve sanatını hayatının merkezinde konumlamış bir sanatçı olan Nilgün Sabar, kişisel sergisinde çağımızın moda kavramı 'selfie'yi kendi bakışı üzerinden yorumluyor.

Şanel Şan Sevinç küratörlüğünde hazırlanan, Sanatgezgini Kuruçeşme adresinde düzenlenecek olan sergi, özne-kamera ilişkisinin sosyolojik yorumu, sanat ile olan ilişkisi, pazarlama dünyasının eleştirisi ve bir kadının kendi iç dünyasına kamerayı döndürmesi olarak bölümlendiriliyor. Oxford tarafından 2013 yılının kelimesi seçilen ve o günden bu yana popülaritesi giderek artan, hatta gündelik hayat rutini haline gelen "selfie" sosyolojik bir kavram haline dönüşmüş durumda. Öyle ki insanlar artık sadece kendilerini değil, göstermek istediklerini de kendilerini kadraja dahil ederek sunmayı tercih ediyor. Güzel bir manzara, lezzetli bir sofra, fütüristik bir bina ya da sanat eseri… Her birinin ortak özelliği ise çekilen bu nesnelerin başrolü çekene bırakmış olması.

Nilgün Sabar sergisinin çıkış noktasını şöyle anlatıyor. "Selfie öyle bir araç haline gelir ki kişinin önünde resim çektirdiği her şey ikinci planda kalır. İnsanın kendisiyle narsistik buluşmasıdır ve bu büyüklenmeci tavırda yüzyılın insanının önemli olma, değer görme, bilinme arzusu görünür hale gelir. En önemli sanat eserlerinin, en tarihi arkeolojik yapıların, uçurumların, hatta ölüm döşekleri gibi tuhaf yerlerin dahi önünde çekilen selfie'ler hayatın ölümlü olmasına karşı özne olarak -ben-in kalıcı olduğunu söyleyen içi boş bir başkaldırıdır belki de" şeklinde belirtiyor.

Yurt içi ve yurt dışında kişisel ve karma pek çok sergide yer alan Nilgün Sabar, insana asıl verilmesi gereken değerin, gerçekten Tanrısal olanın; üretme, yaratma, şekillendirme ile olabileceğine inanıyor ve eserlerinde yaratma-tüketme döngüsünü ve bu bağlamda insanın değerini sorguluyor.

Selfie sergisinde yer alan tüm eserler sanatçı Nilgün Sabar'ın otoportrelerinden oluşuyor. Kendi bedeni üzerinden farklı kimliklere ve ruh hallerine bürünerek tüm bu tartışmaları yorumlayan sanatçı, farklı yorumlamaları ve gelecek yeni düşünceleri izleyiciye bırakıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title