Samsun'dan Kısa Kısa
Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, çiftçileri sertifikalı tohum kullanmaları yönünde uyardı.
Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya, çiftçileri sertifikalı tohum kullanmaları yönünde uyardı.
Aslankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçilerin daha kaliteli, yüksek verim ve kazanç elde etmeleri için sertifikalı tohum kullanmaları gerektiğini söyledi.
Çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanarak sadece verimi değil, kaliteyi de artıracağını belirten Aslankaya, şunları söyledi:
"Çiftçilerimizden pek çoğu yıllardır babalarından, dedelerinden gördükleri gibi aynı tohum üzerinden ekim yapıyor. Bu da verim ve kaliteyi düşürüyor. Halbuki, her aşaması yetkili kuruluşlar tarafından tarlada ve laboratuvarda kontrol edilen sertifikalı tohumların içinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürün ekilirse o ürün alınır. Daha kuvvetli gelişme gösterir. Çimlenme oranı yüksektir. Bir dekar araziye kendi tohumundan 26-27 kilograma kadar ekim yapılırken sertifikalı buğday tohumundan 20-22 kilogram ekim yapılır ki yüzde 25'lere varan oranda tasarruf sağlayarak tohum maliyetini de düşürür ve üreticimize kazanç sağlar."
Sertifikalı tohum kullanılması halinde verimin yaklaşık yüzde 20 arttığını vurgulayan Aslankaya, çiftçilerin ekime başlamadan önce tarım kuruluşları ve ziraat mühendisleriyle bilgi alışverişinde bulunmalarının fayda sağlayacağını kaydetti.
Kavak Müftülüğü 8 bin 466 atık pil topladı
Kavak Müftülüğünce açılan yaz Kur'an kurslarında başlatılan "Atık Pili Getir Çevre Kirliliğini Bitir" Projesi'nden olumlu sonuç alındığı bildirildi.
Kavak İlçe Müftüsü Abdullah Karaca, AA muhabirine, proje kapsamında Kur'an kursu öğrencilerine sorumluluk aşılamak amacıyla 159 camideki Kur'an kurslarında başlatılan kampanyada 8 bin 466 atık pil toplandığını söyledi.
Kursların sona ermesiyle birlikte toplanan atık pillerin cami görevlilerince İlçe Müftülüğüne teslim edildiğini belirten Karaca, "Yaz Kuran kurslarında 'Atık Pili Getir Çevre Kirliliğini Bitir' Projesi kapsamında atık pil toplama kampanyası başlattık. Kursiyerlerimize çevreye atılan atık pillerin zararlarını anlattık. Kursiyerlerimiz kampanyaya büyük ilgi gösterdi. Toplam 166 kilo ağırlığında 8 bin 466 atık pil ve telefon bataryası toplandı. Kampanyadan olumlu sonuç aldık." diye konuştu.
Karaca, toplanan atık pil ve bataryaları kargo ile Türkiye'de atık pil konusunda yetkilendirilen tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği'ne (TAP) göndereceklerini kaydetti.