Haberler

Sakarya'da Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan davada, aralarında firariler FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan davada, aralarında firariler FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıkların avukatları ve yakınları ile tanıklar katıldı.

Tanıkların dinlendiği duruşmada, Kıdemli Başçavuş E.F, Çark Kışlası Muhabere Merkezinde 15 Temmuz gecesi nöbetçi olduğunu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Plan Yönetim Daire Başkanlığı'ndan gelen sıkı yönetim bildirgesini 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun'a ulaştırdıklarını söyledi.

İlerleyen dakikalarda yine Kara Kuvvetleri Komutanlığının başka bir şubesinden bu sefer, sıkı yönetim bildirgesine uyulmamasını, kalkışmaya destek verenler hakkında gözaltı kararı verildiğini içeren yeni bir emir geldiğini anlatan E.F, "Gelen emri Uğur Albay'a iletip muhabere merkezine geri döndüm. Arkamdan albayın postası geldi. Kara Kuvvetlerinden gelen ve sıkı yönetim emrine uyulmaması kararını içeren bildirgeyi Uğur Albay buruşturup geri göndermiş." dedi.

İkinci emri Binbaşı Murat Çakmaklı ve Yarbay Ali Güler tarafından da görüldüğünü aktaran E.F, "Bu ikili, Albay Coşkun'u gözaltına almaları gerektiğini dile getirdiler. Daha sonra durumu Ege Merkez Komutanlığına bildirmeleri gerektiğini söylediler." diye konuştu.

Bu arada kışla önünde toplanan halkın olduğunu ve acil bir durumun söz konusu olabileceğini albaya ilettiğini söyleyen E.F, "Televizyonda yayınlanan Başbakan Binali Yıldırım ve 1. Ordu Komutanının konuşmalarından bahsettim. Cevap vermedi sessizce dinledi." ifadelerini kullandı.

Halkın kışlaya girme çabalarının arttığını belirten E.F, Yarbay Ali Güler'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan gelen sıkı yönetim emrine uyulmaması kararını halka okuduğunu kaydetti.

Muhabere merkezine Ege Ordu Komutanı Emir Subayından telefon geldiğini anlatan E.F, şunları söyledi:

"Telefonda Binbaşı Ertan ile konuştum. Bana, kanunsuz iş yaptığımızı söyledi. Kendisine buradaki durumu anlattım. Kıdemli birisiyle görüşmek istediğini söyledi. Uğur Albay'ın burada olduğunu bildirdim. Ancak Uğur Albay telefona çıkmadı. İstenirse Yarbay Ali Güler ile görüştürebileceğimi söyledim. Bu sırada cep telefonumdan Ali Yarbay'ı arayarak Ege Ordu Komutanlığından aradıklarını aktardım, o da bana, 'Şu anda emniyet müdür yardımcımız ve Murat Binbaşı ile Uğur Albay'ı teslim alıyoruz' dedi. Ben telefonu kapatmayarak durumu anlatmaya devam etti. Ali Yarbay bir süre sonra tek başına geldi ve Ege Ordu Komutanı ile telefonda görüştü. Kapattıktan sonra komutanın, emir komutayı kendisine verdiğini ve Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un telefonu istediğini aktardı. Yaklaşık 15 dakika sonra bizi tekrar arayarak Vali ile görüşmemizi istediler. Ali Yarbay da Vali'yi arayarak görüştü."

Tanık ifadesi sırasında müdafi avukatlarından biri, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kurulan "Yurtta Sulh Biziz" isimli Whatsapp grubunda Albay Uğur Coşkun'un da bulunduğunu öne sürerek, olay akşamı gruba "Ege ordu komutanı arıyor, ne yapayım" ifadelerini yazdığını, bunun üzerine kendisine 'cevap verme' dendiğinin tespit edildiğini aktardı.

Darbe girişimi gecesi saat 04.30 sularında Ege Ordu Komutanlığından 'sıkı yönetim direktifine uymayın' şeklindeki mesaj geldiğini bildiren E.F, Yarbay Ali Güler'in el yazısıyla 'sıkı yönetim emrine uyulmadığını, silahların toplatıldığını ve emniyetin sağlandığını içeren cevabı yazarak gönderdiğini söyledi.

Daha sonra diğer tanıkları da dinleyen mahkeme heyeti, sanık avukatlarının savunmalarını ve taleplerini aldı.

Heyet, taleplerin ve ifadelerin değerlendirileceğini belirterek, duruşmayı erteledi.

İddianame

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliğinin işgaline ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Binbaşı Ali Şahin, Üsteğmen Kayhan Demir, Yarbay İsmail Öcal ile 171 asker ve 2 sivil şüpheli hakkında, TCK'nın "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Subay, astsubay, erbaş ve erlerden oluşan 41 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 şüpheli hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak yer aldığı iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close