Haberler

Sahil Güvenlik Kontrol Botları teslim töreni

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Amacımız Türkiye'nin kolayca geçilebilen ülke imajını değiştirmek, caydırıcı tedbirlerle yasa dışı göç rotası olmaktan çıkarmaktır" dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Amacımız Türkiye'nin kolayca geçilebilen ülke imajını değiştirmek, caydırıcı tedbirlerle yasa dışı göç rotası olmaktan çıkarmaktır" dedi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Türkiye'nin Pilot ve Prototip Bölgelerde Kara ve Deniz Sınırları Gözetleme Ekipmanları Tedarik Bileşeni LOT 1 Projesi" kapsamında Antalya Serbest Bölge'de faaliyet gösteren ARES Tersanesi'ne DEARSAN Gemi İnşaat Sanayi AŞ tarafından yaptırılan 10 Sahil Güvenlik Kontrol Botu, Sahil Güvenlik Komutanlığına törenle teslim edildi.

Antalya Serbest Bölge'de düzenlenen teslim töreninde konuşan Bakan Güler, bakanlık olarak asli görevlerinin vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Sınırlardaki her tür yasa dışı geçişin iç güvenliği ilgilendirdiğini vurgulayan Güler, iç güvenlik ile ilgili tedbirlerin sınırlardan başlaması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

Bakanlık olarak sınır yönetimi adı altında birçok AB projesi yapıldığını anlatan Güler, bu konudaki kurumlara teknik ve araç gereç desteği verildiğini belirtti. Kıyıların güvenliğini sağlamak için birçok proje gerçekleştirildiğine değinen Güler, "Bin 700 tonluk açık deniz arama kurtarma gemilerinin üçüncüsünü Sahil Güvenlik Komutanlığına teslim ettik. Bütün sahillerimizi içeren sahil gözetleme radar sistemi projesinin Ege ve Marmara'yı içeren birinci fazını önümüzdeki dönemde kullanıma almayı planlıyoruz" diye konuştu.

Yasa dışı göçmenlerin Türkiye'yi bir geçiş güzergahı olarak kullandığına dikkati çeken Bakan Güler, şöyle konuştu:

"Bu yasa dışı geçişler sırasında hem karada hem de denizde yürekleri sızlatan insanlık dramları yaşanmakta, aileler parçalanmakta, çok sayıda insan hayatını, eşini, evladını kaybetmektedir. Yürüttüğümüz bütün bu çalışmalarla amacımız Türkiye'nin kolayca geçilebilen ülke imajını değiştirmek, caydırıcı tedbirlerle yasa dışı göç rotası olmaktan çıkarmaktır. Sınırlarımızın daha iyi ve etkin korunması, ülkemiz için temel gereksinim olduğu gibi AB uyum çalışmaları açısından da önem arz etmektedir. Nitekim entegre sınır yönetimi çalışmalarının hayata geçirilmesi, 24. faslın açılış kriterlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca vatandaşlarımıza AB ülkelerinde vize muafiyeti ve bu kapsamnda yakın zamanda imzalanacak geri kabul anlaşması ile de sınır güvenliği konusunda gelişme kaydedilmesi gerekmektedir. Bütün bunların farkında olarak sınır güvenliğini etkinleştirme çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecektir."

- Bu yıl 7 bin 744 yasa dışı göçmen kurtarıldı

Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal ise sahil güvenlik faaliyetlerinin, son dönemde artan yasa dışı göç teşebbüsleri ve sonrasında yaşanan kazalarla daha da önem kazandığını ifade etti.

Özbal, 2013 yılında 7 bin 744 yasa dışı göçmenin hayatının kurtarıldığını, ilgili güvenlik birimlerine teslim edildiklerini söyledi. Milli tersanede Türk mühendis ve işçileriyle inşa edilen 10 bot ile Sahil Güvenlik Komutanlığı filosunun daha da güçleneceğini dile getiren Özbal, emeği geçenlere teşekkür etti.

- Diğer konuşmacılar

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Bela Szombati, Türkiye'nin 8 bin kilometreden fazla kıyısıyla dünyanın en uzun sahil şeridine sahip ülkelerden olduğuna işaret etti.

AB ve Türkiye için ortak endişe kaynağı oluşturan konular arasında ilk sırada düzensiz göç ve insan ticaretiyle mücadelenin geldiğini vurgulayan Szombati, geri kabul anlaşması ile Türk vatandaşlarına vize serbestisi getirilmesinin insan kaçakçılığı konusunun daha da önem kazanmasına neden olacağına dikkati çekti.

Türkiye'de Sahil Güvenlik Komutanlığının bu yıl 7 binden fazla hayat kurtardığına değinen Szombati, "Proje ile faaliyete geçen 10 Sahil Güvenlik Kontrol Botu, Türkiye'nin sınır yönetimini AB standartlarına yakınlaştırması bakımından da önem taşıyor" diye konuştu.

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, projenin Türkiye Cumhuriyeti ile AB Komisyonu arasında imzalanan anlaşma gereği desteklendiğini kaydetti.

Altun, 6 milyon 945 bin avro bedelli sözleşmeyle inşa edilen botların sahibinin Sahil Güvenlik Komutanlığı olduğunu bildirerek, "Bu botlarla muhtemel yasa dışı göçlerle mücadele edebileceği gibi Entegre Sınır Yönetimi Planı'nın uygulanmasına da katkı sağlanacaktır" dedi.

Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya'nın sadece turizmde değil, sanayide de "Parlayan bir yıldız" olduğunu söyledi. Özellikle yat sanayisinde önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Öztürk, "Gerçekten Türk mühendisi, Türk işçisi bu alanda çok yol kat etti. Antalya bunun en gözde örneğidir" diye konuştu.

Bakan Güler, açılış töreninin ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı Sahil Güvenlik Kontrol Botlarını kullanacak 10 bot komutanıyla tokalaştı.

Güler, daha sonra Sahil Güvenlik Kontrol Botunu gezerek yetkililerden bilgi aldı, SAGEM 27 Botu ile denize açıldı.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close