Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte cani anne için istenen ceza

Sıla bebek davasında iddianame hazır! İşte anne için istenen ceza

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip 'Karabiber gibi yanarsın' dediler

Mehmet Ali Erbil ve Serdar Ortaç'ı örnek gösterip "Karabiber gibi yanarsın" dediler

Roma Döneminin Cadde ve Hamam Sütunları Ayağa Kaldırılıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'ndeki batı caddesi ve Roma hamamlarına ait sütunlar, arkeologların çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor.

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki batı caddesi ve Roma hamamlarının sütunları ayağa kaldırılıyor.

Kente gelen ziyaretçiler, cadde ve hamamları 3D yöntemiyle hazırlanan orijinal halini kurulan ekranlardan izleyebiliyor. Kırık durumdaki antik taşlar ve sütunlar ise kentte bulunan taş hastanesinde birleştirilerek, gelecek nesillere aktarılıyor.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, batı caddesi ve Roma hamamlarının bulunduğu alandaki çalışmaları yaklaşık 100 kişilik ekiple sürdürdüklerini söyledi.

Söğüt, kentte yürütülen kazı çalışmalarında şehrin giriş kapısından imparatorlar tapınağına, Roma hamamından Türk evine her yapıyı aşamalar halinde gün yüzüne çıkardıklarını kaydetti.

Roma hamamları ve batı caddesindeki alanı 3D yöntemiyle bilgisayar ortamında da taşıdıklarını belirten Söğüt, "Milattan sonra 2. yüzyılın ikinci yarısına ait bir süreci ayağa kaldırıyoruz. Yani bu, kentin en güçlü olduğu ve en çok mimari faaliyetin gerçekleştirildiği bir dönem" dedi.

Roma hamamları ve batı caddesinin toprakla kaplı olduğunu, hamamla cadde arasında yaklaşık 2 metre kot farkı bulunduğunu vurgulayan Söğüt, şöyle konuştu:

"Antik dönemde bu bağlantı kendi içerisinde sağlanmış olmalı. Bu alanlarda hem kazı hem restorasyon çalışması yapılıyor. Alanda gün yüzüne çıkarılan bloklar bulunduğu yerde birleştirilerek ayağa kaldırılıyor. Çok parçalı olan sütunları da kentimizdeki taş hastanesine göndererek buradaki ekibimiz tarafından birleştirip, ait olduğu yapının bulunduğu bölgeye dikiyoruz. Yani alanda önce kazı çalışması yapıyoruz, daha sonra koruma önlemlerini alıyoruz, sonrasında kısmi restorasyonlarını gerçekleştiriyoruz."

Stratonikeia Antik Kenti'nin son yıllarda tanınmaya başladığına dikkati çeken Söğüt, gün yüzüne çıkarılan yeni buluntuların, bölgenin tarihi ve kültürel yapısını gözler önüne serdiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title