Haberler

Rize'ye Türkiye Ortalamasının Beş Katı Yağış Düşüyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ortalamasının beş katı fazla yağış alan Rize’de resmi kayıtlara göre sel, heyelan ve diğer doğal afetlerde 250 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye ortalamasının beş katı fazla yağış alan Rize'de resmi kayıtlara göre sel, heyelan ve diğer doğal afetlerde 250 kişi hayatını kaybetti.

Rize'de yapımı tamamlanan 122 afet konutu düzenlenen törende çekilen kura ile hak sahiplerine teslim edildi.

Rize Ticaret Borsası Salonunda düzenlenen törende konuşan Rize Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şakir Kurk bazı istatistiki bilgiler verdi. Kurk, Rize'de karşı karşıya kalınan doğal afetlerin büyük bölümünün kontrol altına alınamayan yağmur sularından kaynaklandığını belirterek, yağmur sularının kontrol altına alınması ve erken tespit sistemleri üzerine çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

İKİ GÜNDEN BİRİ YAĞIŞLI

Rize Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şakir Kurk, son 55 yılın istatistiki verilerine bakıldığında, Türkiye'nin en çok yağış alan ili olan Rize'de yılda ortalama 182 günün yağışlı geçtiğini belirterek, "Yani Rize'de 365 günün yarısı yağışlı geçiyor. İlimizde meydana gelen afetleri incelediğimizde, afetlerin büyük bir bölümünün kontrol edilemeyen yağmur sularından kaynaklandığını görüyoruz. İlimizde meydana gelen afetlerin yüzde 70'i Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yaşanmış. Türkiye'nin 55 yıllık istatistiklerine baktığımızda metrekareye düşen yıllık yağış ortalaması 634 kilo. Rize'de metrekareye düşen yıllık ortalama yağış miktarı 2 bin 235 kilo. Bu Türkiye ortalamasının 5 katıdır. Yine 2011 yılında Gündoğdu beldesinde bir gün içerisinde metrekareye 200 kilo yağış düşmüştür. Bu Türkiye'de bu güne kadar ölçülen en yüksek yağış miktarıdır" dedi.

250 KİŞİ ÖLDÜ

Rize Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şakir Kurk, Rize'de resmi verilere göre yaşanan afetlerde 250 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "1895 yılında Cimil'de yaşanan çığ afetinde 135 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1949 yılında Çayeli İlçesinde yaşanan afette 8, 1979 yılında Fındıklı İlçesinde yaşanan afette 5, 1981 yılında Pazar-Çayeli ilçelerinde yaşanan afette 21, 1992 yılında İkizdere İlçesinde yaşanan kaya düşmesinde 8, 1983 yılında Fındıklı İlçesinde yaşanan afette 4, 1995 yılında Güneysu İlçesinde yaşanan afette 11, 2002 yılında Güneysu ve Çayeli ilçelerinde yaşanan afette 33, 2005 yılında Pazar ve Fındıklı ilçelerinde yaşanan afetlerde 7, 2009 yılında Pazar İlçesinde yaşanan afette 2, 2010 yılında Çayeli İlçesinde yaşanan afette 2, 2011 yılında Gündoğdu beldesinde yaşanan afette 14 ve aynı yıl Rize Merkez'de yaşanan afette bir vatandaş hayatlarını kaybetti. Bakanlar Kurulu kararı ile ilimizdeki 698 nokta afet bölgesi ilan edilmiştir" dedi.

AFETLERDE İNSAN KUSURU

Törende söz alan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize'de yaşanan afetler incelendiğinde insan kusurunun öne çıktığını belirterek dere yataklarındaki yapılanmalara dikkat çekti. Karal, derenin mutlaka yatağını bulduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama bizlerde halen aynı hataları yapmaya devam ediyoruz. Dereleri kısaltıyoruz, küçültüyoruz. Yol yaparken, ev yaparken yine derelerden çalmaya çalışıyoruz. Derelerden aldığımız araziyi bir kazanç olarak görüyoruz. Ama o dere kafası kızdığında bir gün gelip tüm aldıklarımızı bizden geri almasını biliyor" Yapılan konuşmaların ardından Rize Merkez, Çayeli ve Ardeşen ilçelerinde meydana gelen afetlerde evlerini kaybederek hak sahibi olmuş 122 kişiye, tamamlanan afet konutları düzenlenen kura ile dağıtıldı. İlk kurayı AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal çekti. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close