Rektör Alkin: 'Cari Açığın Kapanmasının Yolu Turizmden Geçiyor'
Uluslararası Turizm ve Yönetim Kongresi'nde konuşan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, turizm sektörüne ve Türkiye ekonomisini değerlendirdi.
Antalya'da düzenlenen Uluslararası Turizm ve Yönetim Kongresi'nde konuşan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, turizm sektörüne ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gezi olaylarının Türkiye ekonomisini etkilemediğini söyleyen Alkin, "Açık ve net söyleyeyim. Elimizdeki grafikler, Gezi olaylarının Türkiye’nin ekonomisi açısından çok önemli bir tahribata sebep olmadığını gösteriyor" dedi.
Nişantaşı Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde İtalya Calabria Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’nin düzenleyici ortaklığında bu yıl ilkinin düzenlendiği Uluslararası Turizm ve Yönetim Kongresi Antalya'da başladı. Türkiye ve Türki Cumhuriyetlerden yaklaşık 170 akademisyenin katıldığı toplantıda turizm sektörüne ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.
Kongrenin açılış konuşmalarını Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celil Çakıcı, Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Azerbaycan Devlet iktisat Üniversitesi Doç Dr. Asiman Guliyev ve Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Orhan Batman gerçekleştirdi.
"100 BİN ÖĞRENCİ TURİZM ALANINDA EĞİTİM GÖRÜYOR"
Turizm sektöründe istihdama ilişkin görüş belirten Balıkesir Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, bu tür turizm kongreleriyle öğrencilerin dikkatini çekmek ve sektörü özendirici hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Turizm sektöründe ve diğer mesleklerde meslek yasalarının hazırlanması konusunda geç kalındığını da söyleyen Prof. Dr. Hacıoğlu, "Turizm kongreleri, özellikle turizm eğitimi alan gençlerin bu sektöre ilgisinin çekilmesi için yapılıyor. 100 bin öğrenci turizm alanında eğitim görüyor. Bizim aslında hedefimiz sektöre kalifiye eleman yetiştirmek.
Değişik üniversitelerle bir araya gelerek dayanışma ile sektörü ele alıyoruz. Meslek yasalarında geç kalındı. Bugün Türkiye’de 3 milyon kişi turizm sektöründe çalışıyor. Bunların 1 milyonunun bile yasası yok. O nedenle böyle bir yasa gerekli. Bir meslek yasasına ihtiyaç var. Nitelikli personel sayısının artması için bu yasa gerekli" diye konuştu.
"KONGRELER SEKTÖR ADINA İYİ BİR ADIM"
Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celil Çakıcı, ise uluslararası turizm kongrelerinin meslek ve sektör adına iyi bir adım olduğunu belirterek akademisyenlerle görüş alışverişinde bulunmanın iyi sonuçlar meydana getireceğini kaydetti. Cari açığın kapanması için tek yolun turizm sektörüne ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, özellikle doğu ülkelerine yeni turizm projeleriyle hitap ederek yeni turist kafilelerinin Türkiye’ye gelmesinin önünün açılması gerektiğini vurguladı.
Özellikle Çinli ve Hintli turistlerin Türkiye’ye turistik amaçla geldikleri zaman azami hesaplamayla 150 milyar dolar gibi bir döviz gelirinin olacağını da belirten Alkin, "Çinli ve Hintli turistlerin Türkiye’ye turistik amaçla geldiklerini düşünün. En az bin 500 dolar harcadıklarını düşünürsek sadece bu ülkenin insanlarını Türkiye burada ağırladığı zaman 150 milyar dolar para kazanır. Cari açık diye bir şey kalmaz. Cari açığın kapatılmasında turizm sektörü önemlidir" ifadelerini kullandı.
"17 ARALIK OPERASYONUNUN TAHRİBATI SIKINTILI"
Ekonomist kimliğiyle Türkiye’nin son dönemde yaşadığı Gezi olayları ve 17 Aralık operasyonunun ekonomiye etkisini de değerlendiren Alkin, "Açık ve net söyleyeyim. Elimizdeki grafikler Gezi olaylarının Türkiye’nin ekonomisi açısından çok önemli bir tahribata sebep olmadığını, hatta TL’nin yabancı paralar karşısında değer kaybetmesinin Amerikan Merkez Bankası’nın pişmiş aşa su katmasından, tahvil alım programlarını azaltmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz" dedi.
Gezi olaylarından sıyrılan Türkiye’nin 17 Aralık operasyonundan aynı kolaylıkla kurtulamadığını belirten Rektör Alkin, 17 Aralık operasyonunun tahribatının sıkıntılı olduğunu kaydetti. 30 Mart yerel seçimleriyle bu sıkıntının da çoğunlukla atlatıldığını da belirten Rektör Alkin, sözlerini şöyle sürdürdü:"Aynı olayı 17 Aralık’tan 30 Mart’a kadar süren siyasi tansiyona getirdiğimiz zaman maalesef aynı değil. 17 Aralık’ın Türkiye’nin algısı açısından tahribatı çok daha sıkıntılı oldu. 30 Mart’taki seçim sonuçları bu gerginliği büyük çoğunlukta dağıttı. Gezi olayını Türkiye bir şekilde yönetmeyi başardı.”
Türkiye’nin "gelişmekte olan ülke" sınıfından "gelişmiş ülke" sınıfına ne zaman geçeceğine ilişkin bir soruya ise Alkin, "Gelişmiş ülke olabilmek için Türkiye’nin öncelikle tasarruf sorununu çözmesi gerekiyor. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e ülkenin en kritik sorunu tasarruf sorunudur. Kişi başına daha yüksek oranda tasarruf edecek bir yöntem bulmamız gerekir. Tasarruf açığı sorununu çözdüğümüzde gelişmiş ülke sınıfına girebiliriz" şeklinde yanıt verdi.
Kongrenin 11 Mayıs Pazar günü sona ereceği bildirildi.