Haberler

"Raylı Sistemde Yerli Firmalar Desteklensin" Çağrısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi, 70 Milyar TL değerinde raylı sistem yatırımı hedeflendiğini, bu projelerin yerli firmalarla gerçekleştirilmesi halinde bu paranın Türkiye'de kalacağını belirtti.

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi, 70 Milyar TL değerinde raylı sistem yatırımı hedeflendiğini, bu projelerin yerli firmalarla gerçekleştirilmesi halinde bu paranın Türkiye'de kalacağını belirtti.

Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi bugün Rize Basın Merkezi'ni ziyaret ederek 13 Mayıs tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılacak Ovit Tüneli ile ilgili fikirlerini aktardı. Ovit Tüneli'nin Türkiye'nin 'Zümrüt-ü Ankası' ve bir medeniyet projesi olduğunu belirten Ekşi, "Ovit Tüneli ile birlikte artık Karadeniz sıradağları geçilmez olmaktan çıkmış olacak, 250 kilometre olan Rize- Erzurum yolu 200 kilometreye inecektir. Yılın yarısı kapalı olan bu hat yılın tamamında, 365 gün boyunca hizmete açık hale gelecektir. Ortalama 4-5 saat süren seyahat süresi de 2 saate kadar inecek. Bu sadece Rize- Erzurum arasını yakınlaştıran, seyahatini kolaylaştıran bir yol olmayıp aynı zamanda hem kuzeyi güneye hem de Karadeniz'i Anadolu'ya bağlayan, dolayısıyla Rize Limanı ile Kuzey Asya, Doğu Avrupa'yı birbirine bağlayan önemli biryol haline gelecektir. Sayın Başbakanımızın katılacağı törenle 13 Mayıs'ta temeli atılacak olan Ovit Tüneli, 411 trilyon ihale bedeli ile 4,5 yılda tamamlanacaktır. İkizdere ilçesinin

sınırlarında kalan Ovit Dağı geçidi, kar yağışının durumuna göre genellikle Kasım ile Nisan ayları arasında ulaşıma kapalı kalıyordu. Doğu Karadeniz Bölgesi'ni Erzurum üzerinden Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayan, 2640 metre rakımlı Ovit Dağı'nda 1880 yılından beri yapılmak istenen tünel hayata geçirilmiş olacaktır. Çift gidiş ve geliş olarak 4 şerit ve iki tünel yapılacak 14700 m uzunluğundaki mühendislik şaheseri tünel, bu özelliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en uzun tüneli olacak" dedi.

Ekşi, açıklamalarında hükümet döneminde ulaşım alanında önemli bir ivme yakalandığına dikkat çekerek raylı sistemler üzerinde de ciddi yatırımlar düşünüldüğünü hatırlatarak yaklaşık 600 kilometre uzunluğunda hesaplanan yeni raylı sistemlerin maliyetinin 70 milyar TL olduğunu söyledi. Ekşi "Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili olarak Çin ile görüşmeler yapıldı. Halbuki bizim ülkemiz bu teknolojiye ve imkanlara sahip. Bu alanda bir çok fabrikamız var. Bu projeler yabancı firmalara yaptırılacağına yerli firmalar desteklenip, yerli firmalara yaptırılırsa bu ülkenin 70 milyar TL'si de Türkiye'de kalır"diye konuştu. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close