Haberler

Pyd Lideri Salih Müslim: ?etnik Temizlik Töhmeti Altında Bırakılmak Ağırımıza Gidiyor? -2

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pyd lideri Salih Müslim: 'Etnik temizlik töhmeti altında bırakılmak ağırımıza gidiyor' 'Türkiye'de artık Kürt fobisinden kurtulsunlar.

Pyd lideri Salih Müslim : 'Etnik temizlik töhmeti altında bırakılmak ağırımıza gidiyor'

' Türkiye'de artık Kürt fobisinden kurtulsunlar. Biz Türkiye için hiçbir zaman tehlike olmadık'

'Türkiye Kobani mücadelesinde bize yardım etmedi'

'Etnik temizlik yapmak bizim ilkelerimize ters'

'Biz hiçbir zaman öyle soykırım falan peşinde değiliz. Ayrıca biz her zaman soykırım kurbanı olmuşuz'

TERÖR örgütü PKK ile bağlantılı olan Suriye'deki Kürt siyasi hareketi Demokratik Birlik Partisi (PYD) Lideri Salih Müslim, İtalya'da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin, Tel Abyad'da etnik temizlik yaptıkları iddiasına ilişkin Müslim, 'Bu bizim ağırımıza gidiyor. Böyle bir şey bizim ilkelerimizle ters düşüyor. Biz her zaman soykırım kurbanı olmuşuz. Başkalarına soykırım uygulamak gibi bir şey ne olabilir, ne de olmuştur' ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Kürt fobisi olduğunu savunan Müslim, 'Umarız yetkililer bundan kurtulsunlar. Biz hiçbir zaman gerçekten Türkiye için bir tehlike olmadık' dedi. Müslim ayrıca, Kobani mücadelesinde Türkiye'nin kendilerine yardım etmediğini söyledi.

İtalya parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini'nin daveti üzerine bu ülkeye gelen, Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim ve PKK'nın Suriye kolu YPG'nin kadın savunma birlikleri YPJ'nin komutanı Nesrin Abdullah'ın da bulunduğu, Salih Müslim liderliğindeki Rojava heyeti, buradaki temaslarını sürdürüyor.

Ziyaretlerinin merkezinde silah, ilaç ve maddi-manevi destek arayışı bulunduğu belirtilen heyet, dün Temsilciler Meclisi'nin Dışişleri Komisyonu'nda, bölgede yaşanan gelişmelere ilişkin bilgilendirmede bulunup, parlamenterlerin sorularını yanıtladı.

Salih Müslim, bunun ardından Roma'daki Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

'AMACIMIZ DEMOGRAFİK DEĞİŞİKLİK DEĞİL'

Müslim, Türkiye'nin, bölgedeki demografik yapıyı değiştirecekleri iddiasına şöyle karşılık verdi:

'Bizim çabamız değişiklik değil de, demokratik bir Suriye istiyoruz ve tabii Kürtler de bu demokrasiden kendi haklarını falan alacaklar. Biz bunun için diyoruz. Hatta Rojava'da kurduğumuz demokratik özerklik de zorunlu olarak kurulmuş bir şeydir. Hakkımızı korumak içindir. Dendiği gibi hiçbir zaman başka bir proje peşinde koşmadık. Sanırız, şimdiye kadar halkımızı koruyabildik. Herkesin, özellikle Türkiye'nin buna sevinmesi gerekirken bir bakıyoruz başka sesler çıkıyor. Tabii biz bundan rahatsız oluyoruz. Bir yanlış anlaşılma vardır. Umarız bu en yakın zamanda düzelir. Biz zaten her şeyi açık açık söylüyoruz. Bir diyalog, bir gelip-gidiş, beraber oturup konuşma meselesidir. Çözülür yani.'

'ETNİK TEMİZLİK TÖHMETİ ALTINDA BIRAKILMAK AĞIRIMIZA GİDİYOR'

Tel Abyad'da etnik temizlik yaptıklarına ilişkin iddialara ise Müslim, 'Bir de bu etnik temizliği nereden çıkarıyorlarsa bilmiyoruz. Şimdi olan şudur: doğal olarak nerede bir çatışma varsa, bir bakıyorsun siviller oradan bir yere gidiyor yani. Oradaki insanlar, siviller, çoğu başka yerlere gitti. Kobani'ye, Kamışlı'ya, bir kısmı da Türkiye'ye gitti. Şimdi özellikle Türkiye'dekiler geri dönüyorlar. Bu da her şeyin sapma olduğunu söylüyor, yani bütün haberlerin falan doğru olmadığını gösteriyor. Böyle bir şey bizim ilkelerimizle ters düşüyor. Biz halkların kardeşliği için çalışırken, feda ederken, şehit verirken, kalkıp birisinin bize karşı böyle töhmette bulunması bizim ağırımıza gidiyor. Biz hiçbir zaman öyle soykırım falan peşinde değiliz. Ayrıca biz her zaman soykırım kurbanı olmuşuz. Kalkıp başkalarına soykırım uygulamak gibi bir şey ne olabilir, ne de olmuştur' diye karşılık verdi.

'KOBANİ VE AFRİN KANTONLARININ BİRLEŞTİRİLMESİ HALKIN İRADESİNE BAĞLI'

Kobani ve Afrin kantonlarının birleştirilmesi gibi bir hedefleri olup olmadığı sorulan Müslim, 'Şimdi öyle değildir. Şimdi bizim şöyle bir projemiz vardır: halka, halkın iradesine dayanıyor. Bizim peşinen çizdiğimiz bir sınır, veyahut da gideceğimiz bir yer falan belirlememişiz. mesela As-Suveyda'da bir çatışma var. Şimdi oradaki halk zaten bizim sistemimizi beğeniyor. Bizim projemiz bütün Suriye içindir. Buradaki halk da; Gire Spi'de (Tel Abyad) hatta Azaz'da, başka yerlerde, Halep'te nerede olursa olsun... Bu karar sivillere kalırsa onlar kararlaştırır, biz kararlaştıracak değiliz' diye konuştu.

'TEL ABYAD'DA TEMSİLİYET MESELESİ VAR'

Müslim, Tel Abyad için planlarını ise, 'Mayınlardan temizlenecek, siviller geri dönecek. Bu siviller örgütlenecek muhakkak. Yani bir temsiliyet meselesi var. Oradaki oluşumlar artık kendi temsiliyetlerini seçerler mi nedir, artık onların bileceği bir iştir. Onlar karar verir. Yani kendi kendilerini mi yönetecekler, bir yere mi bağlanacaklar, özerklik sisteme mi bağlanacaklar' Bunların hepsi herkesin gözü önünde olacak. Böyle gizli saklı bir şeyimiz yok. Biz demokrasiden bahsederken, kalkıp halkın iradesini gölgeleyemeyiz. Yani onlar karar verecek. Bizim düşüncemiz böyledir? diye anlattı.

'KÜRT FOBİSİNDEN KURTULMALARI GEREK'

Türkiye'de, PYD'nin DAEŞ'ten (IŞİD) daha tehlikeli olduğuna dair iddialar ortaya atılmış olduğu hatırlatılan Salih Müslim, 'Umarız bu yetkililer kalkıp bu Kürt fobisinden kurtulsunlar. Coğrafyanın tarih bakımından emrettiği bir şey var: beraber yaşayacağız. Böyle lekelemekle, bilmem abartmakla, bilmem şöyledir böyledir, bunlarla yaşanmaz. Biz hiçbir zaman gerçekten Türkiye için bir tehlike olmadık, hiçbir zaman bir proje karşısında olmadık. Böyle laflar hiç mi hiç halklar arasındaki barışa yaraşmaz. Onun için umarız bilhassa bunu söyleyen yetkililer, kalkıp bu Kürt fobisinden kurtulsunlar. Yoksa başka yolu da yoktur yani, onu da söyleyeyim' diye açıklamalarını sürdürdü.

'RAKKALILAR ŞEHİRLERİNİ KORUMAK İSTERSE YARDIM EDERİZ' Müslim, silahlı gücü YPG olan PYD'nin, Rakka'ya kadar gitme planı olup olmadığına ilişkin ise, 'Bir kere PYD bir siyasi partidir. Orada YPG güçleri ve birleşik güçler vardır: Bunlar Araplardan, Türkmenlerden, Kürtlerden oluşuyor. Bunlar Rakka'nın çocuklarıdır, köylüleridir. Şimdi bunlar kalkıp kendilerini güçlü hissederlerse, kalkıp kendi şehirlerini, yerlerini kurtarmak isterlerse, muhakkak biz de bir yandaş olarak, veyahut da bir beraberlik hakkı olarak kalkıp onlara yardım edeceğiz. Ama şu an planda yok. Ne siyasi olarak bizde ne de YPG komutanlarıyla konuştuğumuz kadar öyle bir planları yok şu anda' açıklamasında bulundu.

Müslim bu konuyu, ABD desteğindeki koalisyon ülkeleri ile konuşmadıklarını da söyleyerek, 'Onlar sadece yardım ediyor' dedi.

'ANKARA'YLA GÖRÜŞME TALEBİMİZ OLDUĞU DOĞRU DEĞİL'

Türk kamuoyuna, PYD'nin son görüşme talebinin, Ankara tarafından reddedildiği bilgisinin yansıdığı aktarılan Müslim buna, 'Öyle bir şey yok. Ne talep oldu ne reddetme gibi bir şey var. Bunlar abartma. Artık nereden çıkarttılarsa bilmiyorum. Öyle bir talebimiz olmadı. Reddedilmedi. İleride böyle bir şey olabilir, yani bizden değil de onlar söylerse. Biz diyalogdan, oturup konuşmaktan yanayız' karşılığını verdi.

Basın yoluyla yaptıkları çağrıların, bir talep olarak algılanmış olabileceğinin altını çizen PYD Lideri, 'Biz her zaman 'Beraber, diyalog içinde oturup konuşalım' çağrısı yapıyoruz? dedi.

'TÜRKİYE, COĞRAFYA'NIN GEREKTİRDİKLERİNİ DÜŞÜNMÜYOR NEDENSE'

Müslim, Süleyman Şah Türbesi meselesinden sonra yumuşayan Ankara ile ilişkilerin şimdiki durumunu ise, 'Yine de biz bekliyoruz. Elimiz hep havada duruyor. Artık ne düşünüyorlarsa. Coğrafyanın, tarihin gerektirdiği bazı şeyler vardır, bunun hakkını vermek gerekiyor. Bakıyorsunuz karşı taraf bunu pek düşünmüyor nedense' şeklinde değerlendirdi.

'BİZİM TEK PROJEMİZ, DEMOKRATİK SURİYE'DİR'

Müslim, PYD'nin Rojava'daki hedeflerinin ne olduğu ve Kürt güçlerinin Lazkiye üzerinden Akdeniz'e inmek gibi bir planlarının olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi:

'Bizim herhangi bir projemiz yok. Sadece demokratik Suriye, demokratik merkeziyetçi olmayan bir yapı için çalışıyoruz. Arap ortaklarımız var, bunu düşünüyoruz. Bu gayede olduğumuz için bunun için çabalıyoruz. Bunun dışında Suriye sınırları içinde başka bir projemiz yoktur. Ama herkes kalkıp, kendi aklındakini projemiz gibi sunuyorsa bu onların derdidir, bizim değil.'

'TÜRKİYE KOBANİ MÜCADELESİNDE YARDIM ETMEDİ'

4 ay süren çatışmaların ardından Kürt güçlerinin eline geçen Kobani mücadelesi sırasında Türkiye'nin desteği olup olmadığına ilişkin de konuşan Müslim, 'Hayır efendim, Türkiye'nin herhangi bir desteği olmadı maalesef. Hatta insani olarak bazı yardımların geciktirilmesi, bir sürü şeylerin takılması' Bunu da hiç yakıştırmıyoruz oradaki yetkililere. Aksatmalar oldu. İnsani yardımlar bile aksıyor nedense. Belki bürokrasi diyorlar ama biz pek öyle yalnız bürokrasi olmadığını düşünüyoruz. Kuşkularımız var? dedi.

'SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN GEÇİŞİNE İZİN VERİLMİYOR'

Bazı sivil örgütlerin, Suriye'ye geçmek, Kobani'ye yardım etmek istediklerini de belirten Salih Müslim, buna Türkiye'nin izin vermediğini öne sürerek, 'İnsani yardımlar geciktiriliyor. Kobani, bu şeye uğramış, zaten tarihsel bir gerilim var. Herkesin yardım etmesi gerekirken bir bakıyorsun gecikmeler oluyor' diye iddialarını sürdürdü.

Türkiye'nin, Kobani mücadelesi sırasında peşmergenin oraya geçmesine yardımcı olduğu hatırlatılan Müslim, 'O konuya değinmek istemiyorum. Hangi şartlar altında gönderdi' O konu öyle kalsın? dedi.

'HDP'NİN MECLİSE GİRMESİ BAŞARISINI, KENDİ BAŞARIMIZA BAĞLADIK'

Salih Müslim, Türkiye'deki Kürt siyasal hareketi olan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 7 Haziran'daki seçimlerle TBMM'ye girmesinden memnun olduklarını ise şu ifadelerle dile getirdi:

'Başkalarının bakışı bizi ilgilendirmez. Bizim bakışımız vardır. Biliyorsunuz Kürtler, 4 ülke içerisinde parçalanmışlardır: Türkiye, Suriye, İran, Irak. Herhangi bir parçada Kürt meselesi çözüme gidebilirse o çok pozitif bir şey olur. Onun için bu insanların bir çözüm süreci vardı Kuzey'de (Türkiye'de). Bu da biraz aksamıştı. Şimdi HDP'nin meclise girmesi, sanırım hem Kürt sorunu için çok iyi olur, ileri bir adım olabilir, hem de bütün bölge halkları için. Belki de bu gerginliğin' Yani Türkiye'nin sizin deyiminizle ayak sürümesi, bir şey yapar. Şimdi çok sevindim. Hatta kuzeydeki başarıyı kendi başarımıza bağladık. Umarız, çok iyi olur. Hem Türkiye halkları için hem Ortadoğu için, karşılıklı güven gelişmesi için çok iyi olur. Umarız, daha ileride olumlu adımlar da atılır barış için. Onun için tebrik de ederim gerçekten, çok olumlu bir şey.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close