Haberler

Yılda Bir Kez PSA Kontrolü Hayat Kurtarıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri Özdemir, gelişen tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen bireysel önlem ve farkındalığın yetersiz olduğunu söyledi.

Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, gelişen tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen bireysel önlem ve farkındalığın yetersiz olduğunu belirterek, "Günümüzde dünyanın her yerinde erkeklere rutin olarak uygulanan serum PSA ve 1 dakikalık rektal prostat muayenesi, erken evre tümörlerin yakalanmasına olanak verirken prostat kanserine bağlı ölümlerde de belirgin bir düşüş sağlıyor" dedi.

Özdemir, ANKA'ya yaptığı açıklamada, her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde ulusal ve uluslararası örgütler tarafında yürütülen birçok çalışmanın, toplum bilincini arttırmak ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek üzere yapıldığını söyledi. Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanserinin, kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olduğunu hatırlatan Özdemir, son yıllarda gelişen tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen bireysel önlem ve farkındalığın yetersiz olduğunu dile getirdi.

-"YAŞLA BERABER PROSTAT KANSERİ GELİŞME RİSKİ ARTAR"-

40 yaş üzeri bütün erkeklerin kanda PSA tetkiki ile beraber yılda bir kez prostat muayenesi yaptırması gerektiğini vurgulayan Özdemir, şunları ifade etti:

"Prostat kanseri, erken teşhis edilebilen ve erken teşhisin getirdiği avantajlarla, gelişen yeni ve modern tedavi yöntemleri sayesinde kanser hastalığı tedavi edilirken çok çekinilen fonksiyon kayıpları da gelişmeden kanserden kurtulma şansı yüksek bir hastalıktır. Günümüzde dünyanın her yerinde erkeklere rutin olarak uygulanan serum PSA ve 1 dakikalık rektal prostat muayenesi, erken evre tümörlerin yakalanmasına olanak verirken prostat kanserine bağlı ölümlerde de belirgin bir düşüş sağlıyor. Maalesef ülkemizde hala sosyal çekinceler ve fonksiyon kaybı olacağı kaygıları ile doktora başvurularda gecikmeler olmakta ve bu da erken teşhis ve modern tedavi yöntemlerinin getirdiği avantajların kaçmasına neden olmaktadır."

Özdemir, ailesinde, özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri öyküsü bulunanların yüksek risk grubunda bulunduğunu belirterek, şunları ekledi:

"Yaşla beraber prostat kanseri gelişme riski artar. Hormonal etkiler, aşırı testosteron, hormon bağımlı prostat kanserini teşvik eder. Diyette kırmızı et ve doymuş yağ ağırlıklı beslenmenin ve obezitenin prostat kanseri ile ilişkili olduğu düşünülür. İdrar yapmaya başlama güçlüğü veya yapamama, az miktarda ve kesik kesik idrar yapma, geceleri sık idrara çıkma ihtiyacı, sertleşmede güçlük ve ağrı, idrar veya menide kan görülmesi, sırt bölgesi, kalçalar veya üst uyluklarda ağrı ya da hareket güçlüğü gibi belirtilerin birinin dahi görülmesi halinde hemen doktora başvurulmalıdır."

Kaynak: ANKA / Güncel
title
Close