Haberler

Prof. Dr. Kocaoğlu: "On Beşli Ağıtımızla Maalesef Eğleniyoruz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, On Beşli türküsünün ağıt olduğunu belirterek, “Bizim 1. Dünya Savaşı’nda yüreğimizin yangını olan ’On Beşli’ ağıtımızla maalesef biz bugün duyarsız bir şekilde eğleniyoruz” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, On Beşli türküsünün ağıt olduğunu belirterek, "Bizim 1. Dünya Savaşı'nda yüreğimizin yangını olan 'On Beşli' ağıtımızla maalesef biz bugün duyarsız bir şekilde eğleniyoruz" dedi.

Samsun'un Alaçam ilçesinde "Çanakkale" konulu konferans düzenlendi. Alaçam Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen programa OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen konferansta Kaymakam Oğuz Alp Çağlar, Garnizon Komutanı Üsteğmen Murat Şenyurt, Belediye Başkan Vekili Selahattin Alkan, okul müdürleri, vatandaşlar ve öğrenciler hazır bulundu.

Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu yaptığı konuşmada, "Çok duyarsızlıklarımız var. Maalesef bizi biz yapan konularda bazen çok aymazlıklarımız var. Bu milletin vebalini taşıyoruz. Geçmişte o insanlar orada şehit düşmeseydi siz bu ortamda burada bulunamayacaktınız. Ama biz ne yaptık, saygımızı nasıl sunduk. Seyit Onbaşı'ya yaklaşık ölümünden 30 yıl sonra hatırlayarak, sadece bugün doğduğu Çamlık köyüne ismini vererek bu kadarla bedelini ödedik. İstiklal Marşımızın ve Çanakkale destanını yazan Akif'imize nasıl sahip çıktık? Bir üniversitenin adını verdik o kadar. Bir şey yaptığımız yok. Ne araştırma enstitüsü kurduk ne bir şey. Çanakkale'yi görmeden bize anlatan o imanın sahibi Akif'in oğlu Emin'in İstanbul'da bir çöplükte ölüsünü bulduk. Bu kadar sahip çıkıyoruz. Bizim tarihimiz ağıtlarla doludur. On Beşli türküsü var. O bir ağıttır ama biz ne yapıyoruz? Düğünlerde On Beşli türküsüyle eğleniyoruz. Tarih niye gerekli, ne yaptığımızın farkına varabilmemiz için gerekli. Bizim 1. Dünya Savaşı'nda yüreğimizin yangını olan ağıtlarımızla maalesef biz bugün duyarsız bir şekilde eğleniyoruz. Bugün bizi biz yapan değerlerimiz. Çanakkale Türk'ün Emperyalizme meydan okuması ve imanın zaferidir. Şu anda ülkemize yapılan saldırılar bunun bir benzeridir" ifadelerini kullandı.

Program sonunda İlçe Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar tarafından Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu'na plaket verildi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close