Haberler

Prestij Kalem Üreticileri ve Koleksiyonerler "Penfest"Te Bir Araya Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü prestij kalem üreticileri, koleksiyonerleri ve sanatçıları, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Penfest"te bir araya geldi.

Dünyaca ünlü prestij kalem üreticileri, koleksiyonerleri ve sanatçıları, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen "Penfest"te bir araya geldi.

"markakalem.com" tarafından gerçekleştirilen festivalde, kalem markalarının özel tasarım ürünleri meraklısıyla buluştu.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, açılışta yaptığı konuşmada, festivali düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Avcı, Kur'an-ı Kerim'de kalem üzerine yemin edildiğini hatırlatarak, "Bu şenlik gerçekten İstanbul'a çok yakıştı. Çünkü biliyorsunuz, özellikle hattatlarımızın duymaktan pek hoşlandıkları bir söz vardır; 'Kur'an-ı Kerim Mekke'de nazil oldu, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı.' Dolayısıyla İstanbul, hattatlarıyla, yazısıyla maruf bir şehir olmak itibarıyla böyle bir şenliği çoktan beri hak ediyordu." diye konuştu.

"Tutku, hobi ve bağımlılık"

Kalem koleksiyoneri ve yazar Doğan Hızlan da çocukluğunda teyzesinin kalem hediye etmesi üzerine kaleme merak sardığını dile getirdi.

Hızlan, kalemin tutku, hobi ve bir bağımlılık haline geldiğini belirterek, "tükenmez kalem" isminin hikayesini anlattı.

Koleksiyonerlerin kendi dolma kalemini paylaşamadığını vurgulayan Hızlan, sadece kalem değil, mürekkebin de aynı doğrultuda tutkuya dönüştüğünü ifade etti.

"Kalemle kağıdın mürüvveti: yazı"

Kalem üzerine "6. Parmak" kitabını yazan Prof. Dr. Muhittin Şimşek ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kur'an-ı Kerim'de geçen Kalem Suresi'nden bahsederek, şunları kaydetti:

"İnsanoğlunun yaratıldığından bu yana düşünce sistematiğinin nesilden nesle aktarılabilmesi için hep kalem kullanılagelmiştir. Kalem ile kağıt hep birbirine aşık olmuştur. Birbirleriyle buluştuklarında mürüvvetleri olan yazı ortaya çıkmıştır. Yazı, bizim kültürümüzde, özellikle Osmanlı'da kendisini bulabilmiştir."

Şimşek, İstanbul'un yazı medeniyetinin merkezi olduğu değerlendirmesini yaparak, festivalin ilerleyen yıllarda da devam edeceğine inandığını vurguladı.

Kilk Kalem markasıyla festivale katılan Oruç Gazi Kutluer de festivalin bir ilk olduğunun altını çizerek, "Yediden yetmişe bütün kalemseverlerin, kırtasiye tutkunlarının merakla beklediği bir organizasyondu ve nihayet oldu. Ülkemizdeki çok önemli gelişmelerden birisi. Çünkü prestijli bir atmosfer ve markalar var. Biz de Türkiye'deki ilk el yapımı dolma kalem yapımcısı olarak burada yerimizi aldık. Kalemseverleri bu neşeye katılmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kişiler ve kurumlara özel ürettikleri kalemler

Özel tasarım kalemleri birçok farklı ülkeye sattıklarına dikkati çeken Kutluer, kişiler ve kurumlara özel ürettikleri kalemlerin malzemelerinin de özel seçildiğini aktardı.

Konuşmaların ardından, Nabi Avcı, Doğan Hızlan, prestij kalem markası Parker'in kurucusu George S. Parker'ın 3. kuşak torunu Geoffrey Parker ve "markakalem.com" kurucusu Faruk Atalar festivalin açılışını yaptı.

Açılışın ardından özel ayrılmış alana imzalarını atan Avcı ve Hızlan, daha sonra stantları gezerek kalemler hakkında bilgi aldı.

Hediyeler ve özel söyleşi programları

Kalem işleme ustalarının 14 bin doları bulan özel tasarımlarının sergilendiği festivalde, kültür sanat, siyaset ve akademi camiasından ünlü isimler söyleşiler ile 2 gün boyunca süren festivalde yer alacak.

Festivalde, kalem işleme sanatçılarının eserleri konuklara tanıtılırken, kaligrafi sanatının incelikleri atölye çalışmalarıyla ziyaretçilere aktarılacak.

Gün boyu düzenlenen yarışmalarda katılımcıların hediyeler kazanabileceği "Penfest"te bugün, Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Koray Şerbetçi, Ali Çağan Uzman, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Prof. Dr. Nabi Avcı söyleşi programlarında konuşmacı olarak yer alacak.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close