Haberler

Patara'da Yangınları Avcılar Çıkartıyor' İddiası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Patara Antik Kenti Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Antalya'nın Kaş İlçesi Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde eylül ayında arka arkaya çıkan yangınların bilinçsiz avcılar tarafından çıkarıldığını öne sürerek, acil önlem alınmasını istedi.

Patara Antik Kenti Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Antalya'nın Kaş İlçesi Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde eylül ayında arka arkaya çıkan yangınların bilinçsiz avcılar tarafından çıkarıldığını öne sürerek, acil önlem alınmasını istedi.

Kaş'ta Patara Antik Kenti'nin de içinde bulunduğu Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde geçen ay arka arkaya 6 yangın çıktı. Bu yangınlarda 100 dekara yakın alan yanarken, Patara Antik Kenti'ndeki bazı tarihi yapılar da zarar gördü. Patara Antik Kenti Kazıları Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık, yangınları bilinçsiz avcıların çıkardığını iddia etti.

'KORUYACAK GÖREVLİ YOK'

Patara'nın çok büyük bir özel çevre koruma bölgesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işık, şöyle dedi:

"Bizler için tarihi eserlerin korunması kadar, bölgenin doğal dokusunun da korunması önemli. Ne yazık ki bu kadar geniş alanı koruyacak, kollayacak hiçbir görevli yok. Var olan görevliler buradan alındı. Bölgede çok sayıda kuş sesi çıkaran tuzaklar kurulduğunu öğrendik. Bu avcılara şunu söylemek istiyorum: 'Bu sazlıklar ve doğal bitki örtüsü yok olduğu zaman, acaba avlayacak kuşu nerde bulacaksınız?' Doğal bitki örtüsü yok olursa, kuşlar da yok olacaktır."

'ACİLEN KORUMA GÖREVLİLERİ ATANMALI'

Konuya ilişkin yetkilileri göreve çağıran Prof. Dr. Işık, bu konuda acil önlem alınmasını istedi. Aksi halde 1990 yılında oluşturulan ve çok sayıda endemik bitki ve hayvan türünü bünyesinde barındıran Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde başka olumsuzlukların ortaya çıkabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Işık şöyle konuştu:

"Bazı önlemler alınmazsa, sayısız nedenle mutlak koruma altında kalması gereken hem kültürel, hem de doğal özellikleriyle birlikte UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi adaylık çalışmaları başlamak üzere olan alandaki koruma statülerinin değiştirilmek istendiği yönündeki endişelerimizin ne yazık ki gerçeği yansıttığını düşünmek zorunda kalacağız. Ayrıca, Özel Çevre Koruma Müdürlüğü, eskisi gibi buraya acilen koruma görevlileri atamalı."

'CAHİL AVCILAR DOĞAYI YAKIYOR'

Adının açıklanmasını istemeyen bir avcı ise yangınların bölgedeki kuş sürülerini havalandırmak için avcılar tarafından kasıtlı olarak çıkarıldığı iddiasını doğruladı. Koruma bölgesindeki sazlıklar ve bitki örtüsünde binlerce kuşun yaşadığını anlatan avcı, şu iddialarda bulundu:

"Kuşlar burada yaşamını sürdürüyor, dışarı çıkmıyor. Dışarı çıkmayınca, avcılar kuşları avlayamıyor. Kuşları vurmak için sazlık alanları yakıyorlar. Önceki yıllarda Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 4 görevli vardı. Sürekli geziyorlardı. Bir olumsuzluk gördükleri zaman hemen jandarmaya haber veriyorlardı. Bu görevliler buradan Antalya'ya alındı. Şu anda bu bölgeyi koruyan hiçbir görevli yok. Böyle olunca, cahil avcılar doğayı yakıyor. Tuzaklar kurarak kuş katliamı yapıyor." - Kaşantalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close