Özyeğin'in Rusya'daki Bankası Credit Europe Bank Potansiyel Alıcılarını Belirledi
Rus basını, Rusya'daki en büyük bankalar arasında yer alan ve Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Credit Europe Bank'ı satın almak isteyen yatırımcılardan başvuru kabulünü 31 Mart'ta sonlandırdığını ve iki bankacının teklif aldığını yazdı.
Rus basını, Rusya'daki en büyük bankalar arasında yer alan ve Hüsnü Özyeğin'in sahibi olduğu Credit Europe Bank'ı satın almak isteyen yatırımcılardan başvuru kabulünü 31 Mart'ta sonlandırdığını ve iki bankacının teklif aldığını yazdı.
İki bankacının Vedomosti gazetesine yaptıkları açıklamaya göre, hissedarlar düzenlenecek ihale sonucunda alıcıyı belirleyecekler. Credit Europe Bank'ın danışmanlık görevini Morgan Stanley'in üstlendiği belirtildi. Banka başta büyük bankalar olmak üzere diğer kredi kuruluşlarına ihaleye katılmaları için teklif sundu. Gazetede yer alan habere göre, teklifin sunulduğu bir bankada çalışan bankacı "Banka çok sayıda oyuncuya ihaleye katılmalarını teklif etti. Hissedarlar banka satışı konusunda anlaşılmaması halinde hisseleri satmaya da sıcak bakıyor" dedi. Vedomosti'de yer alan haberde, Hüsnü Mustafa Özyeğin'in hissedarı olduğu Credit Europe Bank'ın satış kararı Türkiye ve Rusya'nın ilişkilerinin kötüleşmesinin ardından alındığı belirtildi. Şubat ayında "Tinkoff Bank" sahibi Oleg Tinkof Rus haber ajansı Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada bankayı satın alma konusunda ilgili olduğunu belirtti. Tinkov, "İhaleye katılmak içim henüz resmi bir teklif almadık. Eğer teklif gelirse tabi ki katılırız. Bu anlaşmayı yapma imkanımız var. Piyasanın bugünkü durumuna bakınca bu imkanın herkesde olmadığını görüyoruz" dedi. İhaleye katılma teklifine ilgiyle yaklaşanların arasında "Uniastrum Bank" (80 sırada), Sovkombank (18 sırada) yer alıyor.
Teklif alan bankada çalışan bir bankacının gazeteye yaptığı açıklamada, Credit Europe Bank'ın hissedarlarının fiyat konusunda büyük beklentileri olduğunu ve bunun Rus bankacılık piyasasındaki mevcut koşullarla örtüşmediğini belirtti. Hissedarların fiyatı sermaye ile karşılaştırdığı belirtilerek, "Bu tabi ki çok pahalı. Normal fiyatın bankanın sermayesinin %60-70'sini oluşturması gerek" denildi. 2015 sonunda bankanın sermayesi 20,8 milyar ruble seviyesindeydi. Teklifin sunulduğu bankada görev yapan bankacı, "Şu anda çoğu kişi aktifleri canlı parayla almaya hazır değil" dedi. Fitch Analisti Aleksandr Danilov, "Bankanın büyük indirim yapmasına sebep olacak ciddi sorunları yoktu" dedi. Potansiyel risklerin arasında döviz kredilerinin payının yüksek olması yer alıyor. Danilov, bankanın Türk iş sektörüyle bağlantılı kredilerinin olduğunu fakat bankanın onları aktif olarak sattığını belirtti. Potansiyel alıcının 2016 yılındaki tahvil hacmini refinans sorununu da çözmesi gerekecek. Fitch, 2016 yılındaki ödemelerin 34 milyar ruble olduğunu bildirdi.