Haberler

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Çiftçi Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi'nin Türkiye'yi temsilen katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarında bu yıl engelli çocuk ve kadın hakları konuşuldu.

BM'nin New York'taki genel merkez binasında Türkiye'nin engelli hakları konusundaki çalışmaları hakkında panele katılan Genel Müdür Çiftçi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çalışmalarını grafiklerle desteklenmiş bir sunum ile anlattı.

Açılış konuşmasını Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın yaptığı panelde diğer ülke temsilcilerine tecrübelerini aktaran Çiftçi, bundan böyle, Türkiye'de sivil inisiyatifin de belirleyeceği şartlara göre, erişilebilirlik uygulamalarını tamamlamayan kurumlara ceza uygulaması başlatılacağını söyledi.

AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de engelliler adına çok önemli adımlar atıldığını ve başarılı çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Aylin Çiftçi, bu çalışmaları dünya ile paylaşmanın kendileri açısından çok önemli olduğunu söyledi.

BM Engelli Hakları Komitesi'ne Türk milletvekili Şafak Pavey'in seçilmesini de başarı olarak değerlendiren Çiftçi, "Türkiye, engelli hakları konusundaki raporu bu yıl bitmeden tamamlamış olacak. Şafak Hanım'ın da komitede yer alması, raporun BM'de değerlendirilmeye alınması adına bir fırsat" diye konuştu.

-Türkiye engelli haklarını imzalayan ilk ülkeler arasında-

"Buradaki temaslarımızda gördük ki, BM'de Türkiye'nin stratejik bir konumu var. Türkiye'deki olumlu gelişmeleri BM ülkeleri ile paylaşmak, destek çalışmaları oluşturmak konusunda bizden beklentiler var" diyen Aylin Çiftçi, Türkiye'nin engelli haklarını ilk imzalayan ülkeler arasında bulunduğunu belirtti.

Türkiye'de engelliler konusunda son yıllarda özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile çok önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getiren Çiftçi, "Anayasaya eklenen pozitif ayrımcılık kararı engelli hakları konusunda önemli bir aşamaydı. Biz, Engelli Hakları Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülkelerdeniz. İnşallah döner dönmez, bu sözleşmenin onay kısmını da sunarak yükümlülüğümüzü tamamlamış olacağız" dedi.

Engelli çocuk hakları ile ilgili olarak, taşımalı eğitim, kaynaştırma programlarındaki görevlilerin eğitimi, evde eğitim gibi uygulamalar ile eğitime dahil olan engelli çocuk sayısında artış gözlendiğini kaydeden Çiftçi, Engelli Hakları Sözleşmesi kapsamında Türkiye'de gerçekleştirilen çalışmaları içeren raporu da Genel Kurul'a bugün sunacaklarını belirtti.

-Türkiye'de halk, engellileri arasında görmek istemiyor-

"Engelliler konusunda toplumun bilinçlendirilmesine yönelik çok yoğun bir çalışma yürütmemiz gerekmekte. Aslında sorun engelli kişileri aramıza katmak istemeyişimizden kaynaklanıyor" sözleri ile Türkiye'de engellilere gösterilen yaklaşımı eleştiren Çiftçi, "Temel eğitimde, okul müdürü karşı çıkıyor, öğretmen istemiyor, engelli olmayan çocukların velileri istemiyor. ve bu şekilde, çocukluktan itibaren oluşan dışlanmayla biz engelli kişi ile tanışamıyoruz. Daha sonrasında işe almıyoruz, evde otursun, maaşını alsın istiyoruz. Yolları, caddeleri düzenlesek bile, rampanın önüne arabamızı park ederek yine buluşmayı engelliyoruz. Engelli kişiye yardım edelim, para verelim ama onu aramızda görmeyelim istiyoruz" diyerek sorunun detayları hakkında bilgi verdi.

"Kültür ve inancımıza çok aykırı olan bu durumu düzeltmek için yeniden engellilere ulaşmayı, onlarla tanışmayı ve birlikte yaşamayı başarmamız için harekete geçmemiz gerekiyor" ifadesini kullanan Çiftçi, bu kapsamdaki çocuklar için UNICEF ve benzeri kurumlar ile önemli projeler yürüttüklerine değindi.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Erdem Gültekin - NEW YORK

Kaynak: AA / Güncel
title
Close