Haberler

"Özgürlüğün Adı Beyaz" Yürüyüşü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır Uluslararası Kadın Hakları Platformu Başkanı Bekir: "Mısırlı kadınlar artık kendi görüşlerini ifade edemez hale geldiler, ey Birleşmiş Milletler neredesiniz? Bütün dünyanın önünde doğr...

Mısır Uluslararası Kadın Hakları Platformu Başkanı İman Bekir, "Mısırlı kadınlar artık kendi görüşlerini ifade edemez hale geldiler, ey Birleşmiş Milletler neredesiniz? Bütün dünyanın önünde doğruluğunuzu kaybediyorsunuz farkında değilsiniz" dedi.

Rabia Platformu, Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FİDDER), İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile Mısır Darbeye Karşı Meşruiyeti Koruma Platformu'nun da aralarında olduğu sivil toplum kuruluşu üyeleri, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü ve Guta katliamının 100. günü ile Mısır'da "Sabah 7 Hareketi" üyelerine hapis cezası verilmesi nedeniyle cuma namazından sonra Fatih Camisi'nden Saraçhane Parkı'na "Özgürlüğün Adı Beyaz" yürüyüşü düzenledi.

Burada açıklama yapan Bekir, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'den başka bir cumhurbaşkanı tanımadıklarını belirterek, herkesin Mursi'nin nasıl demokratik yolla seçildiğini gördüğünü söyledi.

Bekir, Mursi'nin artık tüm Mısırlıların "özgürlük sembolü" olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Mısır'da bütün kadınların hakları çiğneniyor. Mısır'da kadınlar öldürülüyor, tutuklanıyor, hapislere atılıyor. Mısır'daki bütün kadınlar ya şehit anaları ya da şehit oldular. Mısırlı kadınlar artık kendi görüşlerini ifade edemez hale geldiler, ey Birleşmiş Milletler neredesiniz? Bütün dünyanın önünde doğruluğunuzu kaybediyorsunuz farkında değilsiniz"

Çeşitli hükümetlere ve sivil toplum kuruluşlarına da mesajının olduğunu dile getiren Bekir, "Siz haklar, demokrasiyle adaletle yürüsün istiyorsunuz ama adalet nerede? Mısır'da olanlar için ne yaptınız, neler yapıyorsunuz? Mısır halkı, adalet ve demokrasi için çaba sarf etmelerini istiyor" diye konuştu.

Mısır'da hapis cezası verilen "Sabah 7 Hareketi" üyelerinin de Mursi gibi özgürlüğün sembolü ve bütün Mısırlı kadınlar için örnek olduğunu sözlerine ekledi.

"Bölge halklarının direniş potansiyeli küresel bir direnişin sembolü haline gelmiştir"

FİDDER Başkanı Muhammed Mşeniş de İslam ümmetinin çok önemli bir noktadan geçtiğini ifade etti.

Bölgedeki birçok sorunu etkileyecek ciddi olaylara tanıklık ettiklerini dile getiren Mşeniş, yaşananların bölge halkının özgürlüğe ve bağlılığa olan düşkünlüğünü ortaya koyduğunu kaydetti.

Mşeniş, özgürlüğe olan düşkünlük nedeniyle çok değerli ve aziz canların feda edildiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ölüm makinalarının karşısında durmuşlardır, tıpkı Suriye'deki vatandaşlarımız gibi. Bölge halklarının direniş potansiyeli küresel bir direnişin sembolü haline gelmiştir. Darbecilerin sırtına indirilen bir tokat olmuştur evet bu direnişin sembolü Rabia'dır. Tüm dünyaya göstermiştir ki, Gazze ablukası sadece siyonistlerin eliyle yapılmış bir şey değildir. Bizler bu kutsal duruşla Suriye'de, Mısır'da ve tüm İslam ülkelerinde kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ortaya koymaktayız."

"Darbeci çete var bugün Mısır'da"

Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya ise "Bütün dünyanın özgürlüklerden bahsettiği bir ortamda, sadece darbeyi protesto ettikleri için genç hanımlara tam 11 yıl ceza veren bir iktidar, bir darbeci çete var bugün Mısır'da" dedi.

Kaya, Müslümanların, Filistin, Suriye, Mısır ve Afganistan gibi birçok coğrafyada sınandığını belirterek, bu sınanmalarda teslimeyetle boyun eğerek değil, izzetle direnerek sadece Allah'tan yardım istediklerini söyledi.

Saraçhane Parkı'nda toplanmalarına vesile olan birkaç olay olduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Filistin'in bölünmesi kararının üzerinden tam 65 yıl geçti. Bir insan ömründen belki daha uzun ama 65 yıl değil, 165 yıl da geçse Filistinli Müslümanlar direnişlerini haykıracaklarını söylüyor. Siyonist İsrail'i asla meşru görmediklerini haykırıyorlar. Burada resimlerini taşıdığımız bacılarımızın 14'ü 11 yıl ceza aldı. 7'si henüz genç kızlar, yaşları küçük olduğu için ıslahevine gönderildiler. Tabii ki bu çok büyük bir olay."

Kaya, bugün Guta katliamının 100. günü olduğunu dile getirerek, "Kimyasal katliamı kimse hatırlamıyor. Birtakım mizansenlerden sonra unutulmaya terk . Dün Rakka'da yapılan katliamı bir kez daha hatırlatıyorum" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close