Haberler

Siirt, Dünya Liderlerine Battaniye Dokuyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'te, Antalya'daki G20 Zirvesi'ne gelecek liderlere hediye edilmek üzere hazırlatılan tiftik battaniyelerinin yetiştirilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

Siirt'te, Antalya'da yapılacak olan G20 Zirvesi'ne katılacak liderlere hediye edilmek üzere hazırlatılan tiftik battaniyelerinin yetiştirilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Sipariş edilen battaniyeler için tezgahlarda yoğun mesai yapılıyor.

Tiftik battaniyesi ustası Fereç İtil, dünya liderleri için 50 battaniye ve heybe dokumaya başladıklarını kaydetti. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Siirt Temsilcisi Ayhan Mergen ise, organizasyonun kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleğin yeniden yaşatılmasına vesile olacağını söyledi.

"50 ADET SİPARİŞ VERİLDİ"

Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının talebi üzerine Siirt Valiliği'nce, Antalya'nın Belek ilçesinde 15-16 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan G20 Zirvesi'ne katılacak ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderlerine hediye edilmek üzere Siirt'e özgü el dokuma tiftik battaniyesi ile heybe hazırlanıyor. Battaniye ve heybelerin hazırlanması için hummalı bir çalışma yürütülen tezgahlarda, yoğun mesai yapılıyor. Battaniye ve heybeleri hazırlayan tiftik ustası Fereç İtil, Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin gibi dünya liderleri için battaniye ve heybe dokumaya başladıklarını belirterek, "50 adet sipariş verdiler, biz de en güzel tiftikten Siirt battaniyesini yaparak, tanıtma amacıyla dokuyoruz" dedi.

"DAĞ HAYVANLARININ KILINDAN YAPILIYOR"

Battaniyelerin saf tiftikten yapıldığını anlatan usta Şahin Baysal ise, "Özellikle dağlarda yaşayan hayvanların kılı yumak haline getirip, biz dokumacılara veriliyor. Biz de bunu tezgahta dokuyarak önce battaniye ve seccade yapma aşamasından geçiriyoruz. Daha sonra yaptığımız bu battaniyeyi deterjanla yıkama aşamasından geçirip, birkaç gün kurutmaya bırakıyoruz. Daha sonra da hediyelik olarak kullanıma sunuyoruz" diye konuştu.

Mesleklerinin eskiden çok revaçta olduğunu anlatan Baysal, "İnsanlara ekonomik getiri sağlayan bu meslek zamanla teknolojik gelişmelere yenik düşerek son yıllarda unutulmaya yüz tuttu. Ancak G20 için yeniden sipariş verilmesi battaniyeci esnafının yüzünü güldürürken aynı zamanda bu dikkatleri yine bu mesleğe çekti. Şuan battaniye tezgahlarında tatlı bir telaş var" dedi.

"ATATÜRK'E DE HEDİYE EDİLDİ"

G20 zirvesine katılacak liderlere Siirt'te üretilen ve üzerinde kendi adlarının dokuma yoluyla işlendiği battaniyelerin hediye edilecek olmasının Siirtlileri sevindirdiğini aktaran Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Siirt İl Temsilcisi Ayhan Mergen ise, kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleğin yeniden yaşatılmasına vesile olacağını söyledi. Tiftik battaniyesinin sadece elde dokunulduğunu anlatan Mergen, şunları anlattı:

"Tamamen doğal bir şekilde saf tiftikten üretilen Siirt battaniyesi asırların birikimi sonucu oluşmuş bir el sanatıdır. Yalnız Siirt'e özgü ve burada üretilen bu mesleğin içinde bulunduğu durum ise üzüntü vericidir. Bir dönem 3 binlerle ifade edilen tezgah sayısı bugün 200'lere düşmüş durumdadır. Bu da battaniyeciliğin geleceği açısından bizi üzmektedir. G-20 zirvesine katılacak liderlere Siirt'te üretilen, onların kendi adlarının dokuma yoluyla işlendiği battaniyelerin hediye edilecek olması bizleri sevindirmektedir. Tamamen doğal tiftikten üretilen el sanatları olan battaniyede, hiçbir fabrikasyon ürün yok. Yalnız battaniye olarak algılanmaması da gerekir. Battaniye ile birlikte namazlık, heybe, bere, çocuk karyolası ve aynı zamanda dekoratif bir yaygı olarak kullanılmaktadır. Battaniyemizin kullanım ömrü 100 yıla dayanmaktadır. Bunun da ispatı 1930 yılında, yani harf inkılabının ardından 2 yıl sonra Siirt'te 'Yaşar Gazi' yazılı Atatürk'ün siluetinin işlendiği bir battaniye dokunmuş ve Atatürk'e hediye edilmiştir. Üzerinde işlendiği 1930 yılı yazılı tarih olan bu eser Atatürk'ün eşyalarının sergilendiği Çankaya Gazi Köşkü'nde bulunan yatak odasındaki karyolasını süslenmektedir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close