Ekmek Küreği Mesleğinin Kaderi Fırıncıların Elinde
Teknolojiyle beraber eskiye dönük birçok mesleğin son demlerini yaşandığı bu süreçte, Gaziantep’te ekmek küreği yapımı mesleği fırıncılara bağlı olarak her geçen gün değerleniyor.
Teknolojiyle beraber eskiye dönük birçok mesleğin son demlerini yaşandığı bu süreçte, Gaziantep'te ekmek küreği yapımı mesleği fırıncılara bağlı olarak her geçen gün değerleniyor.
Gaziantep'te fırıncılara bağlı olarak halen günümüze kadar gelen ekmek küreği yapma mesleği, her geçen gün değer kazanıyor. Fırına ekmek atmaya yarayan ekmek kürekleri, her 6 ayda bir fırıncılar tarafından değiştiriliyor. Kürek ustaları Gaziantep'te her yıl fırın sayısının artışına bağlı olarak satışlarının iyi gittiğini söylerken, fırın ustaları da ekmek küreği olmadan fırına ekmek atılamayacağını, fırıncılık geleneğinde ekmek küreğinin geçmişten beri var olduğunu dile getirdi.
YURT DIŞINA DA SATILIYOR
85 yıldan beridir bu işle uğraştıklarını dile getiren kürek ustası Metin Özbiçer, "Dedem yaptı, babam yaptı, ben de 25 senedir bu işi yapıyorum. Kürek yapma mesleğimiz, fırınlara bağlı olarak sürekli artış gösteriyor. Günde ortalama 5, 10 tane satıyoruz. Sadece yurtta değil, yurt dışından Almanya ve Belçika'dan özellikle çok alan alıyor. Bu ülkelerde malzemeler çok pahalı olduğundan, son 3 yıldan beridir Türkiye'den malzeme gidiyor. Daha önce günde iki tane satardık. Gün geçtikçe satışlarımız sürekli artıyor. Bu arza talep meselesi, talep artınca arzda haliyle artıyor. Gaziantep'te bundan 10 yıl önce 500 tane fırın vardı. Şimdi ise 3 bin 200 tane var. Haliyle fırın sayısı artınca, ekmek küreklerinin satışları da buna bağlı olarak artış gösteriyor" diye konuştu.
Ekmek küreğinin ömrünün, iş yoğunluğuna bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl olduğunu dile getiren fırın ustası Ali Kiraz ise "Ekmek tahtası olmazsa ekmekte yapamayız. Yani fırına ekmek atıp çıkarmak için bu tahta şart. Bu nedenle 3 ayda bir ya da 4 ayda bir sürekli ekmek küreklerimiz yeniliyoruz" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP