Haberler

Otistik Çocukların Aileleri Adliye Önünde Eylem Yaptı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Otizm Dernekleri Federasyonu üyeleri, otistik çocukların eğitim sorunlarının giderilmesi talebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.

Otizm Dernekleri Federasyonu üyeleri, otistik çocukların eğitim sorunlarının giderilmesi talebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yaptı.

Grup adına açıklamayı, 8 yaşındaki otistik çocuğu Ozan Barış Sanlısoy'un, mahallesindeki özel okula kabul edilmediği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne dava açan avukat Sedef Erken yaptı.

Otistik çocukların eğitim hakkı için toplandıklarını belirten Erken, şunları söyledi:

"Hepimiz, çocuklarımızın eğitimi konusunda ülkemizde sorun yaşıyoruz. Ama bu bir kavga değil, bu bir hak arayışıdır. Bizler ülkemizi seviyoruz. Bu ülkede otizmli çocukların önemli bir değer olduğunu düşünüyoruz. Çünkü onlar bizim için çok kıymetliler ve ülkede de kıymetlerinin bilinmesini istiyoruz. Anayasal hakları olan kaliteli ve bireysel eğitimlerini alabilmelerini hedefliyoruz. Bu benim oğlumun davasıyla ilgili birşey değil. Bu davayı takip etmemizin nedeni ise bu şekilde olan tüm çocuklar için emsal bir dava olması. Yoksa üç senedir adliye kapılarına gidip gelmekten çok yoruldum."

Strasbourg'a gidip Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde bir "çocuk çadırı" kuracağını ve orada basın açıklaması yapacağını bildiren Erken, şöyle devam etti:

"Bunu yapma amacım sadece Türkiye'de bu işin hukuken çözülmemiş olması ve Avrupa'ya gitmiş olması değil, halen Avrupa'da da çözülmemiş olduğunu ifade etmek. Orada protesto etmek istediğim Türkiye değil, Avrupa'dır. Çünkü Türkiye'de bir yıl içinde alamadığımız hakkı, biz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden iki yıldır alamamış durumdayız. Avrupa'ya da şunu demek lazım, 'Eğer bizim ülkemizdeki hukuka bir katkıda bulunmak istiyorsanız biraz elinizi çabuk tutun, çocuklarımız büyüyor."

"Okullar, otizmli çocukları istemiyorlar"

Çocuğunun kaydı için görüştüğü okul yetkililerinin, yaşını ve mesleğini sorduklarını anlatan Sedef Erken, "Profilime hayran kaldılar ve 'buyurun bekleriz' dediler. Ancak oğlumun otistik olduğunu söylediğim zaman 'sakın gelmeyin' dediler telefonda. Otizmli bir çocuğu istemediklerini açıkça ifade ediyorlar. Birçok okulda, birçok aile bu sorunu yaşıyor, devlet okullarında dahi bu sorun var çünkü tüm bu okulların öğretmenlerinin bu çocuklarla ilgilenebilecek altyapıları yok. Altyapıları olmadığı için de reddetmeyi tercih ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Otizm Dernekleri Federasyonu Başkanı Şua Eriç ise "Federasyon olarak ayrımcılığa uğradığını kabul eden ailelere hukuk birimi olarak ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz, çocuğunun haklarının engellediğini düşünen aileler bize başvurabilirler" dedi.

Açıklamanın ardından gruptakiler dağıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title
Close