Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzmanlara göre, Fransa, stratejisi nedeniyle Anti balaka grubunu etkisiz hale getirmekte kararlı.

Uzmanlara göre, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü birliğine (MISCA) 1600 askerle destek veren Fransa, stratejisi nedeniyle, Hıristiyan Anti-balaka milislerini etkisiz hale getirmekte kararlı.

Fransa ve Afrika uzmanı yazar Rene Naba, Fransa'nın özellikle, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde eski Devlet Başkanı Michel Djotodia'ya bağlı eski Seleka grubunun eylemlerini durdurma düşüncesiyle müdahalede bulunduğunu ancak bugün rahatsız bir konumda olduğunu belirtti.

"Fransa sıkıntıda. Fransa'nın, Mali'de isyancı güçlere yaptığı gibi, çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu milisleri etkisiz hale getirmesi gerek" diyen Naba, bu ülkenin Müslüman halkı koruması gerektiğini, aksi halde, durumun felaketle sonuçlanacağını, petro-dolarlarına ihtiyaç duyduğu Katar ve Suudi Arabistan'ı kızdırabileceğini ifade etti.

Naba, Fransa'nın, elmas ve petrole sahip Orta Afrika'daki "Sangaris" operasyonunun farklı bir boyutunun olduğunu belirterek, "insani yardımın mazeret olarak" kullanıldığını söyledi.

Sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu'nda Afrika uzmanı Thierry Vircoulon da, bu şiddet dalgasının bölgede eski Selekalar tarafından beslenmeye devam etmesi halinde Fransa'nın Afrika güçleriyle Anti-balakaları kontol etme çabalarının başarısız olacağını savundu.

Vircoulon, Anti-balakaların Bangui'deki yeni güvenlik sorunu olarak görüldüğünü, geçiş hükümetini sarsmaya çalışırlarsa uluslararası güce çarpacaklarını söyledi.

Uzman, Bangui'de eski Seleka gruplarına müdahalenin asker sayısındaki yetersizlik nedeniyle zor olduğunu da kaydetti.

Stratejinin, konuyla ilgilenen Afrika Birliği, BM, AB, Fransa tarafından ortak oluşturulmasının operasyonun başarısındaki önemine dikkati çeken Vircoulon, operasyonun başlamasının üzerinden az zaman geçtiğini, bu nedenle değerlendirme yapmak için erken olduğunu da söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title