Ordu Seçimden Sonra Fındık Fiyatının Yükselmesi Üreticiyi Güldürdü
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt 1 Kasım seçimlerinden sonra fındık fiyatının yükselişe geçtiğini, serbest piyasada 12.80 TL'den işlem gören fındığın üreticiyi sevindirdiğini belirterek, 'Fındık manavlarımızdaki tabelalara baktığımızda fiyatın yükseldiğini görüyoruz.
Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt 1 Kasım seçimlerinden sonra fındık fiyatının yükselişe geçtiğini, serbest piyasada 12.80 TL'den işlem gören fındığın üreticiyi sevindirdiğini belirterek, 'Fındık manavlarımızdaki tabelalara baktığımızda fiyatın yükseldiğini görüyoruz. Bundan sonraki aşamalarda da fındık fiyatı 15 TL'yi bulacak. Üreticilerimiz biraz daha sabretsin" dedi. Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt sezon başında Ticaret Borsası tabelasında yüzde 50 randımanlı kabuklu fındığın 10.75 TL'den işlem gördüğüne dikkat çekerek 1 Kasım seçimlerinden sonra fiyatın kademeli olarak yükselmesinin üreticiyi umutlandırıp sevindirdiğini söyledi. Geçen yıl zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düşük olduğunu, bu nedenle fiyatın 23 TL'ye kadar çıktığını belirten Cörüt, şuanda Ticaret Borsası tabelasında yüzde 50 randımanlı fındığın 12.80 TL'den işlem gördüğünü söyledi. Seçim sonucunun fındık fiyatına olumlu yansıdığını ve fiyatın 15 TL'ye yükselmesini beklediklerini kaydeden Cörüt, "Fındık fiyatı Borsa'nın ilk açılışında 10.75 TL'den başladı ve yukarı doğru tırmandı. Bu tırmanışın en büyük sebepleri üreticilerimiz emanete fazla miktarda fındık bırakmadılar ve ihtiyacı kadar pazara fındık indirdiler. Biz hiçbir zaman üreticilerimize esnafa, tüccara fındık vermeyin demedik. Sadece emanete fındık bırakmayın ve ihtiyacınız kadar fındık satın diye çağrıda bulunduk. Üreticilerimiz bizi dinleyip fındık fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Tam beklediğimiz gibi olmadı ama beklentilerimize yakın bir fiyat oluştu. İnşallah bundan sonrada fiyatlar yukarıya doğru tırmanacaktır"dedi.
Üreticilerin fındığını evlerinde koruduğunu, lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesiyle bu sıkıntıların ortadan kalkarak fındığın gerçek değerinden satılacağını da vurgulayan Cörüt şunları söyledi:
"Üreticilerimiz fındıklarını evlerinde koruyorlar. Bizim en büyük sıkıntımız lisanslı depoculuğun olmaması. Lisanslı depoculuk hayata geçtiği zaman üreticilerimizin bu tür sıkıntıları ortadan kalkacak ve üreticiyi koruyan bir kurum anlamında olacak bu. Lisanslı depoculuğu bu nedenle önemsiyoruz, inşallah hükümet kurulduktan sonra lisanslı depoculukla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Haziran ayındaki seçimde hükümet ve koalisyon oluşmadı. Bunun sıkıntılarını 1 Kasım'a kadar ülkemiz ekonomide ve diğer alanlarda yaşadı. Çiftçi kurumu olarak bizim de temennimiz tek başına iktidar olmasıydı. Alan bazlı gelir desteğinin verilip verilmeyeceği konusunda tereddütlerimiz vardı çiftçi kesimi olarak. 1 Kasım seçimleriyle birlikte bunlar ortadan kalktı. Alan bazlı gelir desteğinden yaklaşık 110 bin çiftçimiz faydalanıyor ve her yıl Ordu'ya 300 milyon TL'ye yakın bundan para girişi oluyor. Fındık manavlarımızdaki tabelalara baktığımızda fiyatın yükseldiğini görüyoruz. Bundan sonraki aşamalarda da fındık fiyatı 15 TL'yi bulacak. Üreticilerimiz biraz daha sabretsin.
Uğur Cörüt devlet tarafından fındık üreticisine dönüm başına ödenen alan bazlı gelir desteği ödemelerinin devam edeceğini, bu konudaki çalışmalarından dolayı da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı (TZOB) Şemsi Bayraktar'a teşekkür etti.