"Online Eğitim Özgüveni Artırır"
Ege Üniversitesi'nde Prof.Dr. Ana Donaldson, "Uzaktan Eğitimde Öğrenen ve Öğreten Etkileşimi" konulu sunumu yaptı
Öğrenim teknolojileri konusunda iki önemli kitabı bulunan Prof. Dr. Donaldson yapmış olduğu sunumda online öğrenme ve bu eğitimi veren eğitimciler ile birlikte öğrencilerin nasıl bir model oluşturmaları gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Prof. Dr. Donaldson, online eğitimde teknoloji ve etkileşimin önemine özellikle vurgu yaptı. Teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlediğini, eğitimcilerin ve eğitimi alacak öğrencilerin bu teknolojiyi aynı hızla takip etmeleri gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Donaldson ,"Online eğitimin asıl amacı öğrenciyi daha aktif bir hale getirmektir. Hayat bizim bağlantılarımızdan oluşan tecrübelerimizdir. Bu tecrübelerimizi ancak hızlı değişen teknolojileri takip ederek kazanabiliriz." dedi. Konuşmacı, online eğitimde öğrenciler kadar eğiticilerinde çalışması gerektiğini, 21. yüzyılın teknoloji yüzyılı olduğunu bu nedenle online eğitimin büyük miktarlarda kaynak ayrılarak desteklenmesi gerektiğini belirtti.
ONLİNE ETKİLEŞİMİN ANA ELEMENTLERİ
Prof. Dr. Donaldson,"Online eğitimdeki ana elementlerden biri etkileşimdir;etkileşim ise soru-cevap, işbirliği, eğitimi anlamlandırma, bu eğitim için çeşitli kaynakların araştırılması ve yaşama dair konuların anlatılmasıdır" dedi.
Online eğitim sırasında aktif öğrenme stratejilerine de değinen Prof. Dr. Donaldson;"Öğrenciler bu eğitim sürecinde aktif olmalı, beyin fırtınası yapmalı, simülasyon alanı yaratmalı ve rol oyunları oynamalıdır. Eğitime katılan öğrenci tüm yaşamı boyunca sürekli olarak olaylar karşısında motive olur ve hayatın daha verimli bir şekilde geçirir" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki online eğitimin özelliklerine ve önemine vurgu yapan Prof. Dr. Donaldson; "Online eğitim, sosyal etkileşimi sağlamadaki en önemli unsurdur"diye konuştu.
Prof. Dr. Donaldson, online eğitimde mekan ve zaman kısıtlamasının olmadığını, kişilerin birbirlerini tanımaları için çeşitli tartışma ortamları oluşturduklarını, bu ortamlarda katılımcıların neler öğrendiklerini ve eğitimcilerin de katılımcılardan beklentilerinin neler olması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Donaldson online eğitimdeki en büyük sıkıntılarının teknolojik gelişmelerin takibinde yaşadıklarını dile getirerek;"Eğitimimizin ilk birkaç haftasını teknolojik sorunları çözmekle geçiriyoruz" dedi.
Online öğrenmenin eğlenceli bir aktivite olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Donaldson ;"Online eğitim sürecinde katılımcılar arasında iletişim sağlamak için zaman zaman gruplar oluşturulur ve bu gruplarda öğrencilerin problem çözme, durum analizi yapabilme, kendisinin güçlü yönlerini fark etmesini ve katılımcının kendine olan özgüveninin kazanmasını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Uzaktan eğitimi uçan bir balona benzeten Prof. Dr. Donaldson ;"Bir olayın çözümüne birkaç yoldan ulaşılabilir. Bu nedenle uzaktan öğrenme, düşmekte olan uçan bir balon gibidir. Biz online eğitim ile düşmekte olan bu balonun içindeki öğrencilerimizin kendi yetenek ve özgüvenleri doğrultusunda balonu tekrar nasıl uçurabilmesi gerektiğini öğretiyoruz" diye konuştu. (