Haberler

Omü'de İlk Karaciğer Nakli

Yapılan başarılı bir operasyonla ilk kez karaciğer nakli gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi bilim adamları, bölgede karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olacaklar.

Yapılan başarılı bir operasyonla ilk kez karaciğer nakli gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi bilim adamları, bölgede karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olacaklar.

Geçen ay OMÜ Tıp Fakültesi'nde gerçekleşen karaciğer nakli sonrası sağlığına kavuşan evli ve 2 çocuk babası işçi emeklisi Cafer Dündar, 12 yıldır hasta olduğunu ve 5 aydır nakil için beklediğini söyledi. Vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulunan 55 yaşındaki Dündar, "Ben 12 yıldır rahatsızdım. 5 aydır ise nakil için bekliyordum. Tüm halkımız organ bağışında bulunsun. Bekleyen birçok hasta var. Karaciğer nakilimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde oldum. Beni sağlığıma kavuşturan hocalarıma teşekkür ediyorum" dedi.

Yaptıkları başarılı ameliyat hakkında bilgi veren OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Karaciğer Nakli Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. İlhan Karabıçak, Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi'nin ilk karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi. Doç. Dr. Karabıçak, "Ameliyatımızı bir ay önce gerçekleştirdik. Hastamızı ise başarılı bir ameliyat sonrası iki hafta önce taburcu ettik. Kontrolleri düzenli olarak devam ediyor. Bizim bölgemizde karaciğer nakli için bekleyen hastalarımız maalesef başka şehirlere gitmek zorunda kalıyor. Hastalarımızın bir kısmı ise nakil beklerken vefat ediyorlar. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Karaciğer Nakli Ünitesi bu açığı gidermek için kuruldu. Hastalarımızın bu tedaviyi Samsun'da almasını istiyoruz. İlk naklimizi başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Buda bizi çok mutlu etti" diye konuştu.

1975 yılında kurulan OMÜ Tıp Fakültesi'nin kurulduğu günden bu yana önemli gelişmelere imza attığını söyleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu da, 20 yıla yakın olan bir süredir, kemik iliği ve böbrek naklinde önemli bir noktada olduklarını söyledi. Prof. Dr. Şahinoğlu, "25 yıldır süren karaciğer nakli konusunda hazırlıklarımızı tamamladık ve gerçekleştirdik. Ülkemizde 3 bin kişi karaciğer nakli beklemektedir. Yıllık kadavradan organ bağışı ise 250 civarındadır. İlk karaciğer naklini başarıyla gerçekleştiren arkadaşlarımı kutlarken, karaciğer naklini gerçekleştirdiğimiz ve sağlığına kavuşturduğumuz hastamız Cafer Dündar'a sağlıklı bir ömür diliyorum" şeklinde konuştu.

20 yıl önce bütün organlarını bağışladığını söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk ise, organ bağışı konusunda toplumu duyarlı olmaya davet ederek, herkesin organ bağışında bulunmasını istedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Haydar Şahinoğlu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title