Okul Öncesi Göz Muayenesini İhmal Etmeyin
Özel Tınaztepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Uzmanı Op. Dr. Tümay Kocaoğlu, çocuklarda göz bozukluklarının erken dönemde ve doğru zamanda teşhis edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Op. Dr. Kocaoğlu, çocukların göz sağlığını korumak, rahatsızlıkları saptamak ve önleyebilmek için okul öncesi dönemde mutlaka göz muayenesinden geçmesi gerektiğini söyledi.
Özel Tınaztepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü Uzmanı Op. Dr. Tümay Kocaoğlu, yeni doğan ve okul öncesindeki çocukların şaşılık, kayma ve göz tembelliği gibi göz sorunları açısından mutlaka muayene ettirilmesi gerektiğini belirtti. Göz problemlerinin okul başarısını düşürmede etkin rol aldığını kaydeden Op. Dr. Kocaoğlu, erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu, ebeveynlerin bilinçli davranması gerektiğini aktardı.
Çocukluk çağında sık görülen göz rahatsızlıklarından olan şaşılık ve göz tembelliğinin erken yakalandığı takdirde tedavisinin mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Kocaoğlu, "Okul öncesi dönemde ailelere büyük görev düşüyor. Şaşılık veya göz kayması gibi sorunlar aileler tarafından kolayca fark edilebiliyor, fakat ailenin ve çocuğun fark edemediği göz tembelliği, kırma kusuru gibi diğer rahatsızlıklar ancak muayenede ortaya çıkıyor. Bu nedenle herhangi bir şikayeti olmayan çocukların yılda bir, ailede göz rahatsızlığı bulunan veya gözlük kullanan çocukların 6 ayda bir göz muayenesi olması gerekir" dedi.
"GEÇ KALINMAMALI"
Gizli şaşılığı ve kırma kusuru olan çocuklarda bilgisayar kullanımı ya da okuma sonrasında göz yorgunluğu, baş ağrısı, çift ve bulanık görme gibi şikayetlerin de olabileceğini kaydeden Op. Dr. Kocaoğlu, "Çocukluk çağındaki göz kaymalarındaki en önemli sorun, tek bir gözün kayması nedeniyle oluşan göz tembelliğidir. 7- 8 yaşlarından sonra göz tembelliği tedavisi çoğu zaman olanaksızdır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başarı şansı o kadar yükselir. Bu nedenle tedaviye geç kalınmamalı" şeklinde konuştu.
Göz tembelliği tedavisi hakkında da bilgi veren Op. Dr. Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:
"Tembel gözlerde en etkin tedavi, sağlam gözün ışık sızdırmaz şekilde özel bantlarla kapatılmasıdır. Günlük kapamanın süresi ve kapamanın ne kadar devam edeceği sürekli kontrollerle hekim tarafından belirlenir. Her gözde kapama tedavisinden yanıt alınamayabilir. Bu tembelliğin derinliği görme bozukluğunun derecesi ile ilgilidir. Şaşılık tedavisinde amaç, görme tembelliğinin giderilip, görme keskinliklerinin tama çıkarılmasıdır."
AMELİYAT GEREKEBİLİR
İki gözde tek bir görüntü elde etmek amacıyla gözlerin gerek gözlük gerekse cerrahi ile paralelliğinin sağlanması gerektiğinden de bahseden Op. Dr. Kocaoğlu, "Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmez. Erken dönemde (12-24 aylık) cerrahi uygulamak gereklidir. Şaşılıkların büyük çoğunluğu 2- 3 yaş civarında ortaya çıkmaktadır. Önce hastaya uygun gözlük verilir, görme tembelliği varsa bununla ilgili tedavi yapılır. Yıllarca sürebilen bu tedaviden sonra hala düzelmeyen kayma varsa ameliyatla düzeltilir. İleri derecede şaşılığı olanlarda ameliyatla kayma düzeltildikten sonra görme bozukluğu ve tembelliğinin tedavisi yapılabilir" ifadelerinde bulundu.