Haberler

Öğrencilerden İnsansız Hava Aracı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Teknik Üniversitesi ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, tasarladıkları insansız hava aracı ile "geleceğin uçak tasarımı yarışması"nda ikincilik elde etti.

Bursa Teknik Üniversitesi ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, tasarladıkları insansız hava aracı ile "geleceğin uçak tasarımı yarışması"nda ikincilik elde etti.

Hava Harp Okulu Komutanlığı'nın ev sahipliğinde yapılan geleceğin uçak tasarımı 2013 yarışmasının ikincisi 10-12 Mayıs 213 tarihlerinde İstanbul Hazerfan Havalaanı'nda yapıldı. Yarışmaya Bursa Teknik Üniversitesi ile Tophane Endüstri ve Meslek Lisesi ortakalaşa olarak tasarladığı 'LAGARI' isimli insansız hava aracı ile katıldı. Tophane Endüstri Meslek Lisesi Kalıp Bölümü Öğretmeni Murat Bozdemir'in öncülüğünde toplam 9 kişiden oluşan ekip, ocak ayında başladığı yapım çalışmalarını 3 aşamada tamamladı.

Farklı ülkelerden toplam 24 takımın başvurduğu ve bunlardan 14'ünün tasarım, planlama, üretim ve test süreçlerini başarıyla geçerek katıldığı yarışmada, Ankara Model Uçak Kulübü ve ODTÜ liderliğinde OTONOM AMUK takımı 1'inci, Bursa Teknik Üniversitesi ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi liderliğindeki LAGARI takımı 2'inci, Ankara Model Uçak Kulübü ve Bilkent Üniversitesi liderliğindeki AMUK takımı ise 3'üncülüğü elde etti.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Ali Sürmen, "Okulumuz öğrencilerinin Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri ile beraber hazırladıkları Türkiye çapında bir proje. Türkiye 2.'si olduk. Bu genç üniversitemiz adına onur verici bir olay. Bu yarışmada 3 ayrı teknik kategoride yarıştı. Teknik sıralamada birinci olmamıza rağmen sadece bilgisayarlı kontrol yapanların kat sayısının yüksek olması sebebiyle geride kaldık" diye konuştu.

2.8 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA

Bursa Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz ise, "Yarışmaya katılma teklifi Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nden Murat Bozdemir hocamızdan geldi. Ağırlık anlamında kompozit gövde kullandığımız için 2.8 kilogram ağırlığında geliyor. 3 tane bombayı bırakma şeklinde görevi vardı. Bunlar su şişesiydi ve amaç bu şişeleri patlatmadan yere indirmekti" dedi.

Lisans öğrencilerinden Fatime Zehra Köse de, "Toplamda 9 kişiden oluşan bir ekibiz. Yaklaşık bir senedir çalışıyoruz. Okulumuzdan aldığımız 6 bin TL'lik desteğin yaklaşık 3 bin TL'sini bu uçak için kullandık" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close