Haberler

Obezite, Kandaki D Vitamini Düzeyi ile Bağlantılı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Neriman İnanç, "Obezite, kandaki D vitamini düzeyi düşmektedir.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Neriman İnanç, "Obezite, kandaki D vitamini düzeyi düşmektedir. Obezitenin göstergelerinden biri olan Beden Kitle İndeksindeki bir birim artış, kandaki vitamin D düzeyinde yüzde 1.15 azalmaya neden olmaktadır" dedi.

Prof.Dr. Neriman İnanç, katıldığı sempozyumda obezite ile kandaki vitamin D düzeyinin bağlantılı olduğunu anlattı. Prof.Dr. İnanç, özellikle Türk toplumunda sağlıklı ve obez hastalarının kandaki vitamin D düzeylerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi. Prof.Dr. İnanç, obezite tedavisinde, hastaların kan düzeyine göre D vitamini ilavesi yapılarak uygulanan zayıflama programının açık havada, fiziksel aktivite ile yeterince desteklenmesinin tedavinin başarısını artırdığını bildirdi. Obezlerde yağ dokusu arttığı için D vitaminin bu dokuda daha fazla depolandığını anımsatan Prof.Dr. Neriman İnanç, şöyle dedi:

"Obezite, insan vücudunda yağ hücrelerinde depolanan enerjinin ciddi risk oluşturacak düzeyde artması ve vücut ağırlığının normalin üzerine çıkması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Obezite oluşumunu engellemek için yapılan araştırmalarda bazı besin öğelerinin vücutta yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı oldukları belirlenmiştir. Bu besin öğelerinden bir tanesi de D vitaminidir. Obezitede kandaki D vitamini düzeyi düşmektedir. Obezitenin göstergelerinden biri olan Beden Kitle İndeksindeki bir birim artış, kandaki vitamin D düzeyinde yüzde 1.15 azalmaya neden olmaktadır. Obezlerde yağ dokusu arttığı için D vitamini bu dokuda daha fazla depolanmaktadır. Ayrıca, bu kişilerin derilerinde vitaminin yapımı azalmaktadır. Obezlerde kalp hastalıkları, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklar ortaya çıkmakta, bu hastalıklarda da D vitaminini olumsuz etkileyen parathormon adı verilen hormonun düzeyinde baskılanmaktadır. D vitaminin asıl kaynağı güneş ışınlarıdır. Çok az miktarda yağlı soğuk su balıklarında bulunur. Güneş ışığı ile aldığımız D vitamini önce karaciğerimizde daha sonra böbreğimizde aktif hale gelir. Obezlerde genellikle karaciğer yağlanması ortaya çıktığı için yine D vitaminin aktif hale gelmesi zorlaşmaktadır. Tokluk hormonu olarak bilinen leptin düzeyini obezlerde fazla olması da bir başka mekanizma olarak D vitaminin vücutta yapımını engellemektedir. Türk toplumunda sağlıklı ve obezlerin kandaki vitamin D düzeylerinin belirlenmesi gerekmektedir. Obezite tedavisinde hastaların kandaki düzeye göre vitamin ilavesi yapılması, zayıflama programının açık havada fiziksel aktiviteyle yeterince D vitamini alınarak desteklenmesi tedavi başarısını artırmaktadır." - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close