Haberler

"Obama Filistin Konusunda Süreci Hareketlendirebilir"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof.Dr.Tayyar Arı, Obama'nın yeniden seçilmesiyle birlikte ABD'nin Orta Doğu politikalarında olumlu gelişmeler olacağını belirterek, "Obama oy kaygısı gütmeden hareket edecek."

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, Obama'nın yeniden seçilmesiyle birlikte ABD'nin Orta Doğu politikalarında olumlu gelişmeler olacağını belirterek, "Obama oy kaygısı gütmeden hareket edecek. Olumlu gelişmeler olacak" dedi.

UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi Büyük Salon'da düzenlenen panel öncesinde açıklamalarda bulunan Arı, Türkiye'nin Suriye politikasını değerlendirdi. Türkiye'nin, Suriye'deki olayların bu kadar uzayacağını tahmin edemediğini belirten Arı, "Mısır, Tunus ve Libya örnekleri, olayların 3-5 ay içinde biteceği ümidine kapılmamıza yol açtı. Böyle olsaydı, bölgenin genel anlamda rahatlaması için çok iyi olacaktı. Fakat bitmeyip uzamasının Türkiye'ye ekonomik ve sosyal açıdan zararları oldu. Bu da böyle devam edecek gibi duruyor" diye konuştu.

NATO ve ABD ile bu işin olmayacağının belli olduğunu dile getiren Arı, Obama'nın seçilmesinden sonra yeni bir hareketlenme yaşanabileceğini kaydederek, "Ama Obama seçim öncesi açıklamalarında, seçim sonrası politikalarını çok radikal değiştirmeyeceğini ortaya koydu. Dolayısıyla Obama ile beraber Suriye'ye ilişkin olarak yine temkinli bir politikanın devam edeceği izlenimini ediniyoruz. NATO ise kesinlikle müdahale içine girmeyecek. Suriye - İran, Suriye politikasında Rusya-İran ayağının devreye sokulmasının Batı'yı da belki endişelendirip farklı bir politika izlemeye zorlayabileceğini düşüyorum" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN İŞİ ZORLAŞTI"

Türkiye'nin Suriye konusuna insani boyuttan baktığını söyleyen Arı, "Politik kaygılardan ziyade, ki bu çok önemsenmesi gereken bir olgu; yani ama insani boyut biraz fazla öne çıktı. Bir de Arap dünyasındaki hareketlenmelerde Türkiye'deki özgür ve demokratik ortamın büyük etkisi oldu. Arap dünyasında Türkiye'ye dönük beklentiler bu yönde oldu. Türkiye'nin Libya, Tunus ve Mısır'da olduğu gibi bu gelişmeleri desteklemesi beklendi. Bu beklenti Türkiye'yi psikolojik bir baskı altına aldı. Türkiye bu beklentiye bir anlamda cevap vermek istedi" diye konuştu.

Sürecin uzamasının çeşitli ihtimalleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Arı, "İç çatışma ihtimali var. Bir parçalanma, bizim Esad'ı da arayacağımız bir yeni yapının oluşmasını da beraberinde getirebilir. Biz Saddam'ı sonra belki de aradık. Benzer bir şey kimsenin arzu ettiği bir şey değil" ifadelerini kullandı.

"OBAMA'NIN OY KAYGISI KALMADI, OLUMLU GELİŞMELER OLABİLİR"

Prof. Arı, Obama'nın seçilmesiyle ABD'nin politikalarında değişiklik olup olmayacağı konusunda ise, "Bir politika değişikliğinin olabileceğini düşünmüyorum. Çünkü Obama, İran meselesinin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini, yani askeri unsur arayışlarının nihai aşamada devreye sokulmasını, ABD çıkarlarının da İsrail çıkarlarının önünde geldiğini her zaman vurguluyor. Ama ABD'de İsrail lobisi son derece etkili. Başkanın ikinci dönemde kendini daha az baskı altında hissedeceğini düşünüyorum. Çünkü üçüncü kez seçilmeyecek. Oy problemi yok. Dolayısıyla ben Obama'nın daha rahat hareket edeceğini ve Filistin konusunda, süreci hareketlendirme konusunda daha rahat hareket edeceğini düşünüyorum. Ben olumlu bakıyorum. İkinci dönem daha iyi gelişmelere açık bir süreç olacak" ifadelerini kullandı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close