Haberler

Norveç, İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulama kararı aldı

Güncelleme:

Norveç, Batı Şeria'daki İsrailli aşırılık yanlısı yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda Avrupa Birliği (AB) ile aynı çizgide hareket etme kararı aldı. AB geçen hafta 'ciddi insan hakları ihlalleri' nedeniyle İsrailli beş kişi ile üç kuruluşa yaptırım uygulama kararı almıştı.

OSLO, 25 Temmuz (Xinhua) -- Norveç, Batı Şeria'daki İsrailli aşırılık yanlısı yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda Avrupa Birliği (AB) ile aynı çizgide hareket etme kararı aldı.

AB geçen hafta "ciddi insan hakları ihlalleri" nedeniyle İsrailli beş kişi ile üç kuruluşa yaptırım uygulama kararı almıştı. Yaptırımlar halihazırda yürürlükte olanlara eklendi.

Söz konusu kişi ve kuruluşlar Batı Şeria'da Filistinlilere karşı ağır ihlallerde bulunmak ve Gazze'ye insani yardımı engellemekle suçlanıyor. Yaptırım kapsamında bu kişi ve kuruluşların mali varlıkları dondurulurken kişilere yönelik seyahat kısıtlamaları uygulanacak.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İşgal altındaki topraklardaki İsrail yerleşimleri yasadışı. Yaptırım listesine alınan kuruluş ve kişiler Filistinlilere yönelik ciddi insan hakları ihlallerinde bulundu" dedi.

Bakan, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini genişletme kararlarını da kınadı.

Eide, "İsrail yerleşimlerinin son dönemde kabul edilemez şekilde bölgede yayıldığına tanık olduk. Batı Şeria'daki kontrolün giderek askeri makamlardan sivil İsrail makamlarına geçmesi ve Filistinlilerin yerleşimci şiddeti ve ev yıkımları nedeniyle Batı Şeria'dan sürülmesi son derece endişe verici" dedi.

Filistinliler, İsrailli yerleşimcilerin tehdit ve şiddetli saldırılarına giderek daha fazla maruz kalıyor. Ekim 2023'ten bu yana yaklaşık 1.400 kişi yerleşimci şiddeti ve hareket kısıtlamaları nedeniyle yerinden edildi.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Avrupa Birliği İnsan Hakları Batı Şeria Politika Güncel Norveç İsrail

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten teğmenlerle ilgili yeni çıkış: Kasıt, disiplinsizlik varsa gereği yapılacak

Teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili AK Parti Sözcüsü'nden yeni çıkış

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ümit Özdağ, Engin Polat'la ilgili sözlerine açıklık getirdi: İki politikacı arasındaki pazarlıkta rakam telaffuz edilmiş

"Yazamıyorum" diyen Özdağ, canlı yayında bombayı patlattı: İki siyasetçi pazarlık yaptı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title