Haberler

Nil Sularının Paylaşımı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADDİS Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı projesinin daha önce belirlendiği gibi Haziran 2017'de tamamlanacağı belirtildi.

ADDİS Etiyopya'nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği Hedasi (Nahda) Barajı projesinin daha önce belirlendiği gibi Haziran 2017'de tamamlanacağı belirtildi.

Etiyopya Sulama ve Elektrik Bakanlığı'nda Halkla İlişkiler Müdürü Buzna Tolşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinin Hedasi Barajı'nı milli bir proje olarak ele aldığını ve belirlenen takvimde tamamlanmasını çok önemsediğini ifade etti.

Hedasi Barajı'yla ilgili Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereleri askıya alacak bir krizin söz konusu olmadığını belirten Tolşa, "Barajın inşaatı devam ediyor. Proje nedeniyle ortaya çıkabilecek çevresel, ekonomik ve sosyal etkilerle ilgili araştırmalar iki ay içinde başlatılacak. Barajın yapımıyla araştırma çalışmaları birbirinden bağımsız yürütülüyor." diye konuştu.

Tolşa, Etiyopya'nın Oromia bölgesinde düzenlenen gösterilerin ardından baraj projesinin durdurulduğuna dair Mısır basınında yer alan haberlere tepki göstererek, "Bunlar Mısır medyasının temennisidir." dedi.

Mısır'daki bazı gazeteler, Hedasi Barajı inşaatının ülkedeki gösterilerden olumsuz etkilenme ihtimali olduğunu yazmıştı.

Oromia bölgesinde 6 Ağustos'ta, hükümetin, başkent Addis Ababa sınırlarını genişleterek Oromia ırkına mensup çiftçileri bölgeden sürmeyi hedeflediği iddiasıyla gösteriler düzenlenmişti.

Sisi, "sorun yok" mesajı vermişti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, geçen pazar günü yaptığı açıklamada, "Hedasi Barajı'yla ilgili teknik araştırmalar konusundaki görüşmeler, herkesi rahatlatan şekilde devam ediyor. Afrika ile ilişkileri geliştirmede yeni bir sayfa açılmakla beraber Nil suları Mısır'a akmaya devam edecek." demişti

Etiyopya'nın 2011'de Nil'in iki kolundan birini teşkil eden Mavi Nil'in yatağını değiştirerek, Nahda Barajı'nın inşasına başlamasıyla nehrin sularının kullanımı konusundaki tartışmalar alevlenmişti.

Mısır, Nil konusunu "kırmızı çizgi" olarak ilan ederken, Nil yatağında yer alan Afrika ülkeleri Etiyopya, Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda, Tanzanya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti, nehir sularının adil paylaşımını istiyor.

Etiyopya, Mısır ve Sudan arasında yürütülen müzakereler sonucu 6 Mart 2015'te Hedasi Barajı ile ilgili "İlkeler Anlaşması" sağlandığı bildirilmiş, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close