Haberler

Nif Çayı Kurtuldu

Nif Çayı Kurtuldu
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Da Katıldığı Törenle Açıldı.

Başkan Aziz Kocaoğlu törende, 2011 yılında İzmir'in hiçbir bölgesinde arıtma problemi kalmayacağını müjdeledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "büyük çevre harekatı"nda mutlu sona adım adım yaklaşılıyor. Seferihisar'dan sonra Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi de törenle açıldı. 6.5 milyon liralık yatırımla Mayıs ayında tamamlayıp deneme işletimine alınan Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin açılışına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekilleri Kemal Anadol, Bülent Baratalı, Mehmet Ali Susam, Ahmet Ersin ve Selçuk Ayhan ile Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol katıldı. Kemalpaşa halkı da açılışa yoğun katılım gösterdi.

İzmir'in arıtma problemi 2011'de bitiyor

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve geldikleri günden bu yana hizmete açtıkları arıtma tesisleri ile İzmir metropol alan içindeki evsel atıklardan kaynaklanan kirliliği büyük ölçüde durdurduklarını, geriye sadece 5 küçük arıtma tesisi kaldığını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "2011 yılı içinde İzmir metropol sınırlarında ileri biyolojik arıtma olarak hiçbir problemimiz kalmayacak. Türkiye genelindeki ileri biyolojik atık su arıtmasının yüzde 38'i İzmir'de gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

İzmir'in en önemli problemlerinin başında Liman ve Körfez'in geldiğini de hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Liman, İzmir'in gelişmesinin en önemli faktörlerinden biri. Özelleştirme sürecinde de yatırım yapılmayınca giderek eski fonksiyonunu kaybetmeye başladı. Limanın üçüncü nesil gemilere açılmasını, vinç gibi ekipmanların yenilenmesini, ayrıca kurvaziyer liman yapılmasını istiyoruz. İzmir limanı kısa zamanda bu yatırımı almazsa, müşteriler kaçacak ve başka limanlara gidecekler. Bu liman iskeleler uzatılarak yapılabileceği gibi 5300 metrelik Manda Çayı ile Laka Deresi arasındaki bölüm de rıhtım yapılabilecek durumdadır" dedi.

Amacımız körfezi yüzülebilecek konuma getirmek

2006 yılı Mart ayında Aliağa Menderes Hızlı Tren Projesi'nin temelini attıklarını, 29 Ekim 2010'da ise devlet töreni ile hattı hizmete açmayı planladıklarını belirten Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"30 Ağustos'ta Güney hattında yolculu deneme seferlerine başlayacağız. Kuzey'de de az eksiğimiz kaldı. En kısa sürede tamamlayıp Türkiye'nin en büyük ulaşım projelerinden birisini 29 Ekim'de hizmete açmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldırım: "Diğer kentler İzmir'i örnek almalı"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise konuşmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 20'ye yakın ilçede arıtmaları tamamlayarak hizmete sokmasının çok güzel bir şey olduğunu belirterek, "Diğer illerin de bu hassasiyeti göstermesi gerekiyor" diye konuştu. 5216 sayılı yasa ile birlikte küçük belediyelerin altından kalkamayacağı yatırımların hayata geçirildiğine de dikkat çeken Bakan Yıldırım, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz" dedi.

Alsancak Limanı'nın Türkiye'nin en önemli ihracat limanı olduğuna dikkat çeken Bakan Yıldırım, kısa vadede Karayolları'nın Alsancak'tan Kordon'a, oradan da İnciraltı'na planladığı yolun kirişlerini kaldıracaklarını söyledi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ikinci adım olarak da Alsancak'taki viyadükleri 1 ay içinde limana indireceklerini söyleyerek, "Böylece limana giren ve çıkan ağır araçlar şehir trafiğine girmeyece" dedi.

Hizmette siyasetin olmayacağını, gereken siyasi mücadeleyi demokratik çerçevede verdiklerini dile getiren Binali Yıldırım şöyle devam etti:

"Biz muhalefet partisine mensup bir belediye başkanıyla, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile örnek bir işbirliği gerçekleştirerek Aliağa'dan başlayıp Cumaovası'na kadar uzanan 80 kilometrelik projeyi, yani günde 550 bin İzmirli'yi taşıyacak projeyi hayata geçirmek için çalışıyoruz. Bu projenin hedefi 29 Ekim'dir."

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'de ilkleri gerçekleştiren bir belediye olduğuna dikkat çekerek özellikle kırsal kesime yaptığı hizmetlere değindi. Anadol, "Sayın Kocaoğlu'na çevreye olan duyarlılığından dolayı da teşekkür ediyorum" sözlerinin ardından, iktidar ve muhalefet partisinin ilişkilerinin demokratik çerçevede olması gerektiğini, sıra hizmete geldiğinde ise iki tarafın da uzlaşma sürecine girmesi gerektiğini ifade etti. Konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi.

6.5 milyon TL harcandı

Kemalpaşa Arıtması, Kemalpaşa ilçesi ile birlikte Bağyurdu, Armutlu, Ören, Aşağı Kızılca, Yukarı Kızılca, Yiğitler, Örnekköy ve Çınarköy yerleşim yerlerinin evsel atığını arıtacak. Tesis, 70 bin kişilik nüfusun evsel atığını toplayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi'ni 2008 yılının Nisan ayında ihale etmiş ancak yüklenicinin işe başlamaması nedeniyle iş fesh edilmişti. Yeniden ihale edilen arıtma tesisinin yapımına 31 Mayıs 2009 tarihinde başlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Arıtma Tesisi için 6 milyon 570 bin TL'lik yatırım yaptı.

İşte, Büyükşehir'in İzmir'de 6 yılda tamamladığı arıtma tesisleri:

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

22 bin 500 nüfusa göre planlanan tesis 2008 yılında hizmete alındı. Maliyeti 710 bin TL.

Urla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Urla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2009 yılının Mart ayında tamamlanarak hizmete girdi. 100 bin kişilik tesisin maliyeti 4 milyon 390 bin TL.

Bayındır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Bayındır ilçesi, Canlı, Yakapınar, Çıplak, Elifli, Fırınlı ve yakın yerleşim alanlarının atık sularının toplanıp arıtılmasını sağlayan tesis, 40 bin nüfusa hizmet ediyor. Tesis 2009 yılının Ağustos ayında işletmeye alındı. Maliyeti 4 milyon 975 bin.

Ayrancılar –Yazıbaşı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Menderes Havzası'nda yer alan Ayrancılar, Yazıbaşı, Çapak, Kuşçuburnu ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını toplayıp arıtan tesisin kapasitesi 40 bin kişi. 2009 yılının Kasım ayında hizmete giren tesisin maliyeti 4 milyon 330 bin TL.

Torbalı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Torbalı ilçesi, Subaşı, Çaybaşı, Pamukyazı, Yeniköy, Özbey, Arslanlar Şehitler ve yakın yerleşim alanlarının atıksularını arıtan tesis 100 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılının Ocak ayında hizmete giren tesisin maliyeti 5 milyon 664 bin TL.

Menemen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Menemen ilçesi ile Asarlık, Koyundere, Seyrek ve Günerli yerleşim alanlarının atık sularını toplayan tesis 100 bin kişi kapasiteli. 2010 yılı Nisan ayında hizmete alınan tesisin maliyeti 9 milyon 490 bin TL.

Seferihisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Seferihisar ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesis 50 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılı Ocak ayında tamamlandı. Maliyeti 4 milyon 935 bin TL.

Aliağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma TesisiAliağa'nın evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek olan 100 bin kişilik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Mayıs ayında tamamlandı. Deneme işletimi başlayan 100 bin kişilik tesisin maliyeti 7 milyon 154 bin TL.

Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Kemalpaşa ilçesi, Bağyurdu, Armutlu, Ören, Yukarı ve Aşağı Kızılca ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesisin kapasitesi 70 bin kişi. Maliyeti 6 milyon 570 bin TL. Tesis Mayıs ayında deneme işletimine başlandı.

Havza (Tekeli) Atıksu Arıtma Tesisi

Tahtalı havzasında yer alan yerleşimlerin atıksuyunu arıtmak amacıyla inşa edilen tesis 2004 yılında devreye alındı ve 21.600 m3/gün kapasitede. İleri biyolojik arıtma prosesinin uygulandığı bu tesiste günümüzde kuru havada ortalama olarak 8.941 m3/gün atıksu arıtılıyor.

Aliağa Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi

50.000 kişilik bir nüfusa hizmet veren tesis, doğal filtreli arıtma tipinde ve 2008 yılı içinde işletmeye alındı. Biyolojik atıksu arıtma tesisinin devreye girmesi ile birlikte devreden çıkarıldı.

Ürkmez Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi

2008 yılında devreye alınan tesis 10.000 kişilik nüfusa hizmet etmek üzere planlandı. Kuru havada ortalama olarak 2.000m3/gün atıksu arıtan tesis, doğal filtreli arıtma tipinde.

Balıklıova Atıksu Arıtma Tesisi

2008 yılında inşası tamamlanan tesise vidanjörlerle atıksu yönlendirilmesi planlandı. Balıklıova ve civarındaki fosseptiklerden vidanjörlerle alınıp bugüne kadar doğaya arıtılmadan bırakılan atıksuların bu tesiste arıtılarak doğal çevrenin korunması sağlanıyor. 1000 m3/gün kapasiteli olan tesis doğal filtreli arıtma tipinde.

Kaynak: Bültenler / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title