Haberler

Musullu Sivillerin Durumu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak güvenlik güçlerinin terör örgütü DEAŞ'tan kurtardığı Musul'un Karama ve Gökçeli mahallelerindeki sivillerin çoğu, evlerini terk edip güvenli bölgelerdeki kamplara sığındı.

Irak güvenlik güçlerinin terör örgütü DEAŞ'tan kurtardığı Musul'un Karama ve Gökçeli mahallelerindeki sivillerin çoğu, evlerini terk edip güvenli bölgelerdeki kamplara sığındı. Bazı aileler ise kampa gidenlerin 6 ay dönemeyecek olmaları nedeniyle, bulundukları yerde umutla, kendilerine gıda ve ihtiyaç maddesi getirecek yardım kamyonlarını bekliyor.

AA ekibi, 3 Kasım tarihinde ordu birlikleri tarafından DEAŞ'ten kurtarılan Musul kent merkezinin doğusunda yer alan Karama ve bir kilometre mesafede yer alan Gökçeli mahallelerine girdi.

Karama ve Gökçeli'nin geri alınmasına rağmen, bazı sokaklarda militanlar ve askerler arasında şiddetli çatışmalar meydana geldiği gibi büyük patlama seslerinin duyulması mümkün. Mahalle sakinleri çaresiz bir şekilde bir yandan Irak merkezi hükümetinden gelecek insani yardımları beklerken bir yanda çatışmaların artık sona ermesini istiyor.

DEAŞ'tan yaklaşık bir hafta önce kurtulan bölgelerdeki siviller, bu süre zarfında elektriksiz ve sussuz yaşam mücadelesi verdiklerini belirtiyor. Halk, Irak ordusuna bağlı anti terör timlerinin dışında şu ana kadar hiçbir Irak merkezi hükümeti ve yerel idarenin kapılarını çalmadığını ifade ediyor.

Şiddetli çatışma seslerinin gelmesine rağmen, sokak başlarında ve cadde üzerinde başta erkek olmak üzere birçok kişinin beklemesi ilk bakışta dikkatleri çekiyor. Bunun nedeni ise DEAŞ mağduru sivillerin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kenti üzerinden gelecek yardımlardan öncelikle yararlanabilme düşüncesi.

Evini terk eden 6 aya kadar geri dönemez

Karama Mahallesi'nin girişinde elleri arkada gözleri ise Erbil-Musul yolu üzerinden gelecek insani yardım tırlarında olan Musullu Mustafa Ahmed, yaklaşık 29 ay boyunca DEAŞ'ın hakimiyetinde yaşadıktan sonra Irak tarafından bölgelerinin kurtarılmasından mutlu olduklarını ancak çok kötü koşullarda yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi.

Bazı sivillerin evlerini terk edip Erbil'e yakın bir bölgede kurulan çadır kamplarına gittiğini aktaran Ahmet, ancak kendisinin evinde kalmaya devam edeceğini kaydetti. Ahmet, "Ben evimden çıkmayacağım. Gidip çadırın altında sığınmacı olmak istemiyorum. Irak ordusu evini terk edip çadır kamplarına yerleşen insanların 6 ay boyunca geri dönmelerine izin vermiyor." dedi.

Karama sakini Muhammed Osman ise güvenlik güçlerinin dışında kimsenin durumlarını sormadığını belirterek şu şekilde konuştu:

"Şu ana kadar Irak ordusuna bağlı anti terör timlerinin dışında hiç kimse gelip de halimizi sormadı. Sıkıntımız var mı diye kimse gelip kapımızı çalmadı. Hiçbir hükümet yetkilisi halimiz sormuyor. 10 günden uzun bir süredir ne elektrik var ne de su. Bu şekilde yaşam mücadelesi vermeye çalışıyoruz. Bölgemiz geri alındı diye çok sevindik ancak halimiz perişan."

Evlerinden 10 güne yakındır yiyecek bir lokma ekmeklerinin olmadığını söyleyen bir başka Karama sakini Rakan Cemal, "Erzakımız yok. Elektrik, su ve gıda yaklaşık 10 gündür yok. Üzerinde yemek pişireceğimiz dolu bir mutfak tüpümüz bile yok. DEAŞ elinde yaşarken kısıtlı seviyede yiyeceğim vardı ancak şu anda o bile yok." diye konuştu.

Musul kent merkezinin doğusuna bir kilometre mesafede yer alan Gökçeli Mahallesi'ndeki sivillerin çoğunluğu ise evlerini terk edip, Birleşmiş Milletler ve Irak merkezi hükümeti tarafından kısa bir süre önce inşa edilen sığınmacı kamplarına göç ediyor. Musul'da yaşanacak bir ortamın olmadığını belirten Gökçeli Mahalle sakinleri, çatışmaların yatışması ve güvenlik ortamı sağlanana kadar kamplarda yaşamayı tercih ettiklerini söylüyor.

Güvenlik gerekçesiyle isminin açıklanmasını istemeyen bir Gökçeli sakini, bölgelerinin kurtarılmasına rağmen özellikle akşam saatlerinde şiddetli çatışmaların yaşandığını ve örgütün halk üzerindeki tehdidinin devam ettiğini belirtti.

Gökçeli sakini, "Sokak çatışmaları var. Elektrik hiç yok. Kısıtlı bir seviyede yiyecek var. Bu yüzden evimi terk edip Hazır Çadır Kampı'na gidiyorum" dedi.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı tarafından iki gün önce yapılan yazılı açıklamada, Musul'dan şu ana kadar 37 bine yakın siviline evlerini terk edip güvenli bölgelerde kurulan sığınmacı kamplarına göç ettiğini bildirmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi 17 Ekim tarihinde terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonun başladığını duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close