Muhafız Alayı Darbe Girişimi Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndaki eylemlere ilişkin, aralarında eski alay komutanları Muhsin Kutsi Barış ve Muhammet Tanju Poshor'un da bulunduğu 521 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, yakınları, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.
Duruşmada, darbe girişiminin yaşandığı dönemde vatani görevini yerine getiren tutuksuz sanıklar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) vasıtasıyla beyanda bulundu.
Sanık K.T, 1 Temmuz'da birliğe katıldığını ve 14 günlük asker olduğunu söyledi. Yat içtimasından sonra koğuşuna gittiğini belirten K.T, yarım saat 45 dakika sonra alarm verildiğini kaydetti.
Tatbikat yapılacağının daha önce söylendiğini, bunun için silahlarını aldıklarını ve içtima alanında toplandıklarını anlatan K.T, öncesinde de bir listede tatbikat için isminin bulunduğunu dile getirdi.
K.T, sonrasında 5 dolu şarjör daha verildiğini ifade ederek, ardından otobüse bindirilip kışladan çıkarıldıkları ve TRT yerleşkesine götürüldüklerini bildirdi.
Araçlardan indikten sonra şarjör takılması emri verildiğini telsizden duyduğunu belirten K.T, 2 No'lu nizamiye bölgesinde duvara yakın bir yerde konumlandığını savundu.
K.T, telsizden "Silahlı kuvvetler yönetime el koymuştur. Elinizdeki bütün imkanları kullanın." gibi bir anons daha duyduğunu da bildirdi.
Bulundukları yere Recep Karabayır yüzbaşının da geldiğini, bir süre sonra TRT Spor ve TRT Haber binalarının olduğu istikamete destek gerektiği söylenerek götürüldüklerini öne süren K.T, orada bir grup özel harekat polisiyle karşılaştıklarını kaydetti.
K.T, "İri cüsseli bir polis yaptığımızın yanlış olduğunu, bunun bir darbe girişimi olduğunu ve söylenen her şeyin yalan olduğunu söyledi. Ama emir altındaki bir onbaşı olarak bunu idrak etmem zordu." dedi.
Bu sırada ateş açıldığını, bunun üzerine ağaçların arkasına saklandıklarını ileri süren K.T, Recep Karabayır polislerle görüşürken önceden tanımadığı eski alay komutanı Muhammet Tanju Poshor'un bir araçla geldiğini söyledi.
Silah, helikopter ve vatandaşların sesini duyduklarını ifade eden K.T, bir süre sonra vatandaşların nizamiye kapısını zorladığını belirtti.
K.T, yüzbaşı Recep Karabayır'ın halkla karşılaşılmaması için kendisiyle birlikte 55 kişiyi TRT yerleşkesinden boş araziden yürüterek çıkardığını, alaya döndüklerini anlattı.
Sanık S.Ö. de darbe girişiminin tezkeresine 5 gün kala gerçekleştiğini ifade ederek, "tatbikat" diyerek TRT'ye götürüldüklerini bildirdi.
Telefonlar toplanırken "askerliğiniz yanar" dedikleri için korkup telefonunu teslim ettiğini öne süren S.Ö, TRT nizamiyesinde bulundukları sırada vatandaşların küfür etmeye başladığını, bir polisin de darbe girişimi olduğunu ve teslim olmalarını söylediğini kaydetti.
S.Ö, "Bunu duyunca başımdan kaynar sular indi. Şok geçirdim ve yere yığıldım. Arkadaşlar unimog aracın yanına götürdü. Sonra teslim olduk." diye konuştu.
FETÖ ile bir bağları bulunmadığını ifade eden sanıklar, beraat talebinde bulundu.
Duruşmaya öğle arası verildi.