Mısır-Kıbrıs Rum Yönetimi-Yunanistan Zirvesi
Cumhurbaşkanı Sisi, Yunanistan Başbakanı Samaras ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadis ile bir araya geldi Yaptıkları işbirliğini, "Kahire Deklarasyonu" adıyla belgeleyen liderler, deklarasyon kapsamında deniz sınırlarının çizilmesi için müzakerelere yeniden başlama kararı aldı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi.
Başkent Kahire'deki İttidadiye Sarayı'nda bir araya gelen liderler, "Kahire Deklarasyonu" kapsamında deniz sınırlarının çizilmesi konusunda müzakerelere yeniden başlama kararı aldı.
Kıbrıs'ın "münhasır ekonomik bölgesine" saygının önemine vurgu yapan liderler, Türkiye'yi, "Kıbrıs'ın güneyindeki bölgelerde yaptığı sismik araştırmaları durdurmaya ve gelecekte benzer eylemler yapmaktan kaçınmaya" davet etti.
-"Terör ve aşırılıkla mücadele"
Uluslararası kanunlara göre, Kıbrıs adasını birleştirecek ve Kıbrıs sorununa çözüm bulacak sürdürülebilir, kapsamlı ve adil bir anlaşma çağrısında bulunan liderler, terörle mücadeleye de vurgu yaptı.
Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Sisi, güvenlik alanında işbirliği yoluyla "terör ve aşırılıkla" mücadele konusundaki kararlılıklarını ifade ettiklerini belirtti.
Söz konusu görüşmeleri "üçlü işbirliğinde yeni aşama" olarak nitelendiren Sisi, ele alınan tüm meselelere ilişkin bakış açılarında mutabakatın yaşandığını, bu durumun ise kendilerini, üç ülke arasında sürekli bir koordine ve resmi ziyaretlere sevk ettiğini söyledi.
İmzalanan anlaşmalardan tam istifadenin sağlanması için çalışacaklarını kaydeden Sisi, ayrıca, Ortadoğu'ya ilişkin meseleleri ele aldıklarını, Suriye ve Irak'taki son gelişmeler ile terörist gruplar ve onları destekleyen güçleri konuştuklarını aktardı.
-"İşbirliğimiz başka bir ülkenin aleyhine değil"
Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ise Mısır'daki gelişmeler ile "Türkiye'nin Kıbrıs'taki saldırılarını" görüştüklerini belirtti.
"Türkiye'nin Kıbrıs (Rum kesimi) sahillerinde gaz arama çalışmalarını durdurması gerektiğini" ifade eden Anastasiadis, Kıbrıs'ta iki tarafın ortak yaşamını garantileyecek çözümün sağlanması zorunluluğuna vurgu yaptı.
Ülkeler arasındaki işbirliğinin, "Kahire Deklarasyonu" adıyla belgelendiğini kaydeden Anastasiadis, "Mısır ve Yunanistan'la yaptığımız diyalog ve işbirliği başka bir ülkenin aleyhine değil" ifadesini kullandı.
Anastasiadis ayrıca "dini gerekçelerle ayrımcılık, kargaşa korkusu ve terörle mücadele" için ortak bir cephe kurmaya çalıştıklarını belirtti.
Suriye, Libya, Irak ve Lübnan'daki gelişmeler ile Filistin sorununu ele aldıklarını ifade eden Yunanistan Başbakanı Samaras da "Adalet ve tarihe saygı esasına göre Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi" gerektiğini savundu.
"Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum kesimine yönelik ihlallerinin kabul edilemez" olduğunu ifade eden Samaras, uygar ülkelerin terörle mücadeleye katkıda bulunması gerektiğinin altını çizdi.
Samaras, Akdeniz'deki zenginliklere ilişkin işbirliği ve enerji konularının görüşüldüğünü, özellikle bu hususun Avrupa Birliği ülkelerinin tümüne enerji ulaşımı konusunda fayda sağlayacağını kaydetti.
Samaras ve Anastasiadis, Avrupa Birliği ve Mısır arasında arabuluculuk misyonunu yüklenmek üzere anlaştıklarını bildirdi. - Kahire