Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Tutuklamalar
İnsan hakları örgütleri el Cezire muhabiri eş Şami'nin serbest bırakılması için çağrıda bulundu Abdullah eş Şami: "Dokuz aydan bu yana suçum beyan edilmeksizin cezaevinde tutuluyorum.
Mısır ve dünyadaki bazı insan hakları örgütleri, el-Cezire muhabiri Abdullah eş-Şami'nin (26) serbest bırakılması için Mısır yönetimine çağrıda bulundu.
Aralarında Mısır Kişisel Haklar İnisiyatifi ve Ulusal İnsan Hakları Birliği'nin de bulunduğu çok sayıda insan hakları örgütü, bir Mısır mahkemesinde "Rabiatu'l Adeviyye Meydanı'ndaki gösterilerin dağıtılması sırasında güvenlik güçlerine karşı koymak ve silah taşımak"la suçlanan Şami'nin davasının görüleceği bugün, dünya kamuoyuna yaptıkları çağrıda, Şami'nin "suçsuz olduğunu ve serbest bırakılması" gerektiğini vurguladı.
-İnsan hakları örgütlerinin açıklamaları
Ortak basın açıklamasında, "Abdullah eş-Şami'nin durumuyla ilgili Birleşmiş Milletlere ve Afrika İnsan Hakları Komisyonuna gerekli şikayet başvurularında bulunulmuştur" ifadelerine yer verildi.
Merkezi New York'ta bulunan Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), "Gazetecilik suç değildir" sloganıyla yaptığı açıklamada Şami"nin hemen serbest bırakılmasını talep etti.
Şami'ye tıbbi müdahalede bulunulması gerektiğini belirten Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü de "Tek suçu barışçıl görüşlere sahip olan Şami, derhal serbest bırakılmalı" açıklamasında bulundu.
Merkezi Paris'te bulunan Sınır tanımayan Gazeteciler Örgütü yaptığı açıklamada, Şami'nin sağlığından Mısır hükümetinin sorumlu olduğunu ifade ederek, "Şami'nin açlık grevi, suçsuz yere hapse atıldığı içindir" görüşüne yer verdi.
"Açlık grevindeyim, bugün 106'ıncı günü"
Şami'nin bir süre önce cezaevinde kaydedilen görüntüleri yayınlandı. Sağlık durumunun kötü olduğu gözlenen Şami, şunları söylüyor:
"Emniyet güçlerinin, 14 Ağustos 2013 günü Rabia Meydanı'nda bir protesto eylemini dağıtmaları esnasında göz altına alındım. Dokuz aydan bu yana suçum beyan edilmeksizin cezaevinde tutuluyorum. 106 günden beri açlık grevindeyim. Bu videoyu, ölmem halinde yaşadıklarımı belgelemek için kaydediyorum. Şu ana kadar hapishane idaresi tarafından bir sağlık muayenesinden geçirilmedim. Açlık grevinde olduğumu yargıya bildirdim. Eğer ölürsem, bu işin sorumlusu Mısır yargısı ve hapishane idaresi olacaktır."
-Şami'den haber alınamıyor
Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından yaşanan olaylar sırasında görev yapan El-Cezire muhabiri Abdullah Şami ve kameraman arkadaşı Muhammed Bedir, 14 Ağustos'ta güvenlik güçlerinin meydandaki gösterilere müdahalesi sırasında yüzlerce kişiyle birlikte gözaltına alınmıştı.
Sağlığı gittikçe ağırlaşan Abdullah Şami'nin, 12 Mayıs'ta hücresinden alınarak belirsiz bir yere nakledildiği, Şami'den o günden bu yana haber alınamadığı iddia ediliyor. - Kahire