Haberler

Sağlık Sektörü Yöneticilerini İş Kahvaltısında Buluştu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jülide Canan Tunalı ise bu toplantıda görüşülen konular ışığında, sağlık sektöründe farklı uzmanlık dallarının önem kazanacağına vurgu yaptı.

Dünya genelinde işe alım ve danışmanlık kuruluşu PageGroup bünyesinde yer alan Michael Page Sağlık ve Yaşam Bilimleri Bölümü, sağlık sektöründe çalışan üst düzey yöneticileri iş kahvaltısında bir araya getirerek, yeni oluşan pozisyonlar, işe alım süreçleri ve her bir katılımcının temsil ettiği fonksiyonda işe alımı gerçekleşen profillerin bu değişim sürecinden nasıl etkilendiği konusunda fikir alışverişinde bulundu.

PageGroup Direktörü Sertaç Yiğit ve Michael Page Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Divizyon Müdürü Jülide Canan Tunalı koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, sağlık sektöründe kurumsal dijital pazarlamanın sektöre dinamizm katmakta olduğu ve ilaç mümessiliğinin profil evrimi geçirmekte olduğu ve teknik profillerin önem kazandığı görüşü vurgulandı. Sağlık sektöründe işe alımlarda bu özelliklerin kurumlarca öncelik kazandığı konusunda fikir birliğine varıldı.

Toplantıya katılanlar arasında, MSD İlaç Satış & Pazarlama Müdürü Sevgi Salman Ünver, Bayer Dijital Pazarlama Müdürü Berfin Demirbilek, Alexion İlaç Ülke İnsan Kaynakları Müdürü Gülşah Alakuş Doğan, Théa Pharma Ruhsatlandırma & Pazar Erişim Müdürü Tuba Aksoy, Actavis İlaç Medikal Departman Yöneticisi Öykü Şentürk ve Santa Farma İlaç Ruhsatlandırma Birimi Başkanı Ayla Angin yer aldı.

Bu tür toplantıların çalışmalarına artı değer kattığını belirten Sertaç Yiğit, sağlık sektöründe Satış& Pazarlama, Üretim& Ruhsat, Pazar Erişim, Medikal, İnsan Kaynakları, Dijital Pazarlama gibi farklı fonksiyonlarda çalışan ve sağlık sektöründe belirleyicileri nitelikte olan katılımcıların bu toplantıda değerli bilgiler aktardığını vurguladı.

Özellikle dijital pazarlama, hasta ilişkileri ve kurumsal ilişkiler, medikal, ruhsat& pazar erişim ve proje/ portföy yönetimi gibi farklı pozisyonlarda uzmanlaşan çalışanların, sağlık sektörüne olumlu dönüşümlere imkan yaratacağı konusunda katılımcılarla görüş paylaşma imkanı edindiklerini ifade etti. Tunalı, Michael Page Sağlık& Yaşam Bilimleri Bölümü olarak, sektördeki hızlı devinimi yakından takip ederek, işe alım süreçlerinde hem aday tarafında hem de kurumlar tarafında aktif rol oynamaya devam edeceklerini belirtti.


Toplantıda görüşülen konulardan şöyle çarpıcı sonuçlar da ortaya çıktı;

- Son 15 yılda Türkiye'de yönetmelik değişimi ile ilaç sektöründe yeni görev tanımlamaları ortaya çıktı. Ruhsatlandırma, fiyatlandırma, geri ödeme gibi farklı departmanlar sektörde yerini aldı. Bunun sonucu olarak da ilaç güvenliği ve hastaya ulaşmada yeni fırsatlar boy gösterdi.

- İlaç mümessilliği kavramı ürün uzmanlığı ile yer değiştirdi. Çok ziyaretten ziyade etkili ziyaretin önemi arttıkça, mümessillerden etkin bir şekilde satış analizi yapabilen uzmanlar olmaları bekleniyor. Önümüzdeki dönemde ilacın sadece markasını pazarlamak yerine, etken maddesini doktorlara tanıtarak sunum yapan profesyonel profillerin sahada var olacağı öngörülerin en başında yer alıyor.

- Gelişimi beklenen en önemli kavramlardan bir diğeri ise kurumsal dijital pazarlama. Dijital erişimi kolaylaştırması beklenen dijital pazarlama ile erişilmeyene erişebilmek ve sektörde maliyetleri azaltıp zamandan tasarruf etmek mümkün olacaktır.


- İlaç sektöründe yaşanan şirket birleşmelerinin ilaç sektörünü daha da hareketlendirmesi bekleniyor.

- Kurum duruşu önemli bir kavram olarak yükselişe geçti. Ürünle marka olmak günümüzde zorlaştığı için firmalar markalaşma stratejileri geliştirmeye başladılar. İlaç firmaları müşterilerin geri dönümlerine daha fazla önem vermeyi, şirket ismini ön plana çıkarmayı ve sosyal sorumluluk vizyonlarını arttırma çalışmalarına başladılar.

- Medikal departmanın önemi giderek artıyor ve bu departman ile beraber çalışan fonksiyonların artık bu alanda daha etkin bilgi sahibi olması bekleniyor.

İlaç mümessilliği kavramında ne gibi gelişim ve değişimler olacaktır?

- İlaç mümessilliği kavramı yerini ürün uzmanlığı ve hekimlerin ihtiyaçları doğrultusunda medikal danışmanlara devredecektir.

- Son verilere göre Türkiye'de 20.000 ilaç mümessili bulunmaktadır. Artık ilaç yazdırma odaklı, hekimler ile kişisel ilişkilerle iş yapan satış temsilcisi profilinin yerini stratejik planlama ve pazarlama bilgisine sahip, satış analizi yapabilen, daha donanımlı, medikal yönü kuvvetli ve literatüre hakim uzman profillere bırakacaktır.

- Dünyadaki diğer ülkelerden sonra Türkiye'de de Ocak 2014 ile yürürlüğe giren satış temsilcilerine yönelik yeterlilik sınavının medikal piyasasına yeni bir bakış açısı getirmesi bekleniyor. Değişen bu sistem sonrası etken bir şekilde bu değişimi gözlemleyip ayak uyduran ve durumu kendine adapte eden karakterler ön plana çıkarak, beklentiyi karşılayacaktır.

- Farklı satış kanalları odaklı satış temsilcileri ile hekimlerin kısıtlı zaman aralığında görüşmeye gidilebildiği takdirde ilaçların etkili yönleri dijital tabanlar ile sunulacaktır.

- Çok ziyaret stratejisi yerini daha az ama etkili ziyaret stratejisine bırakacaktır.

Kurumsal Dijital Pazarlama kavramı hangi yönler ile piyasaya dinamizm katacaktır?


- Rekabet ortamında müşteriye erişimin en hızlı yöntemlerinden birisi haline gelen kurumsal dijital pazarlama giderek önem kazanmaktadır.

- Dijital pazarlama çok kanallı ve entegre bir stratejidir. İstenilen mesajları rahatça verebilmeyi sağlar.

- Doğru uygulandığı takdirde faydaları firmalar tarafından etkin biçimde görülecektir. Müşteriyi dinleme ve kurallarına uygun kullanımı doğrultusunda piyasaya daha çok dinamizm katacak, vazgeçilmez bir oluşum halini alacaktır.

- Ölçülebilirliği ve maliyet avantajının yanı sıra kısa zaman içinde çok fazla kişiye ulaşılabilmeyi sağlıyor.

- Erişilemeyene erişebilmeyi ve zamandan tasarrufu da mümkün kılıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close