Haberler

Mekke'de "Hac Bilgilendirme Toplantısı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, bu yıl bir ilke imza atıldığını belirterek, "Bu yıl bütün çadırlarımız klimalı olacak.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, bu yıl bir ilke imza atıldığını belirterek, "Bu yıl bütün çadırlarımız klimalı olacak. Arafat'taki çadırlar, irşat çadırımız gibi 60 bin küsur haccının kalacağı çadırların tamamı klimalı ve 3,5 metre yüksekliğinde olacak." dedi.

Hacı adaylarının gelmeye devam ettiği Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde düzenlenen "Hac Bilgilendirme Toplantısı"nda, Prof. Dr. Yılmaz ile Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Dursun Aygün, kurumun yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki Hac İdare Merkezinde yapılan toplantıda, hacı adaylarına yönelik klimalı çadır müjdesi verilirken, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı mücadele ederken şehit olanların yakınlarının hacca getirileceği kaydedildi.

Prof. Dr. Yılmaz, 2016 Hac Organizasyonunu takip eden Türk basın mensuplarında yaptığı açıklamada, hac ibadetinin faziletinden bahsetti. Kutsal toprakların rahmet ve bereketi çok olan yerler olduğunu vurgulayan Yılmaz, Mekke'de insanlık tarihiyle eşdeğer anlamlı ve kişileri zaman tünelinde insanlık tarihine götüren mekanlar olduğunu anlattı.

Haccın insanları eğiten bir mektep olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Özel kıyafetleri, özel mesajları, özel yasakları olan bir mekteptir. Peygamberimizin tabiriyle yeniden bir doğumu, bir miladı hedefleyen bir ibadettir. Bu mektebin üç önemli fonksiyonu vardır. Birincisi sohbet, ikincisi halvet, üçüncüsü seyahattir. Haccın en önemli değerlerinden birisi de sembolik davranışlardır. Meşair, şiar dediğimiz, Hac'taki tavaftan, sa'ydan, kurban kesmekten, Arafat vakfiyesine kadar her birinin sembolik anlam ve değerleri vardır. Bu sembolik anlam ve değerler, iyi anlaşılırsa insanın haccı daha iyi değerlendirmesi, daha kalıcı duygulara sahip olması ve takvaya erişmesi söz konusu olabilir." diye konuştu.

Hacı adaylarına klimalı çadır müjdesi

"Müslümanlar birlik ve beraberliklerini hac ile idrak ediyor" diyen Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığının din hizmetlerinin tamamını yönetmekle sorumlu ve yükümlü olmasına rağmen hac ibadetine ayrı bir önem verdiğini söyledi.

Yılmaz, 1979'da hac görevini üstlenen Diyanetin 40 yıldır yürüttüğü hizmetleri farklı aşamalara getirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl bir ilke imza atıyor. Bu yıl bütün çadırlarımız klimalı olacak. Arafat'taki çadırlar, irşat çadırımız gibi 60 bin küsur haccının kalacağı çadırların tamamı klimalı ve 3,5 metre yüksekliğinde olacak. Güneş çarpması sonucu ölen oluyor. Bundan sonraki hac, ağustos, haziran ve temmuz aylarına denk gelecek. Ölüm risklerini azaltmak için çadırlar artık klimalı olacaktır."

Eğitim ve irşada büyük önem verdiklerini söyleyen Yılmaz, bu yıl ki diğer önemli hizmeti de şöyle anlattı:

"45 kontenjanımızı 15 Temmuz Şehitleri yakınlarına ayırdık. 45 şehidimizin yakını cumartesi burada olacaklar. Diğer şehit yakınlarımız için, Başkanımız imzalı yazı göndermişti. Umre seferlerimiz başlayınca 700 kadar şehidin yakınlarını umreye getirmiş olacağız. 15 Temmuz için özel talep oldu."

63 bin hacı adayı

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Aygün ise 2016 organizasyonuyla ilgili bilgi verdi. Yaklaşık 63 bin hacı adayının bu yıl kutsal topraklarda farizasını yerine getirmek için bulunacağını aktaran Aygün, 4 bin personelin hacı adaylarının rahatı ve huzuru için çalışacağını belirtti.

Bu yılki hac organizasyonu kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla kutsal topraklara gelenlerin sayısının 35 bin olduğunu kaydeden Aygün, "Acentelerle gelmeyi tercih edenlerin sayısı 22 bin. Ayrıca Avrupa'da yaşayan ve kutsal topraklara gelen 6 bin 138 Türkiye vatandaşı eklendiğinde 62 bin 93 kişi yani yaklaşık 63 bin hacı adayı kutsal topraklara gelecek." dedi.

Hac organizasyonunun sorunsuz şekilde tamamlanması için ekiplerin gayret ettiğini dile getiren Aygün, sağlık, fetva ve irşad, koordinasyon ve iskan, servis ve ulaşım ile denetim ve gözetim ekiplerinin hac süresince hacı adaylarına hizmet sunacağının altını çizdi.

Arafat'a çıkacak hacı adaylarının sağlıklı ve sorunsuz şekilde çıkabilmeleri için azami çaba gösterdiklerini belirten Aygün, burada 4 adet sağlık çadırı, 9 adet de gezici ambulansın hizmet vereceğini söyledi.

Aygün, hacıların sağlık sorunlarıyla ilgilenmesi için 111 doktorun görev yaptığını, toplamda 344 sağlık personelinin çalıştığını anlattı.

Bunun yanında hacı adaylarının Arafat'a sorunsuz şekilde çıkabilmeleri için 111 personelin Arafat'a intikalde hizmet vereceğini de bildirdi.

Kutsal topraklarda çeşitli sebeplerden dolayı 12 hacı adayının vefat ettiğini belirten Aygün, bu yıl Türkiye ile Suudi Arabistan'ın aynı gün Kurban Bayramını idrak edeceklerini sözlerine ekledi.

"Hizmetin kalitesi artıyor"

Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Fikret Özer ise haccın evrensel çapta büyük bir olay olduğunu, dünya Müslümanlarının yılda bir defa toplandığı, ibadetin her unsurunu ihtiva ettiğini aktararak, "Safha safha Müslümanların birbiriyle irtibatını sağlayan, halkanın en genişini teşkil eden bir ibarettir. Ülkemizde bu organizasyon için en büyük gayreti sarf eden Diyanet İşleri Başkanlığımızdır. Diyanetin organizasyonu hac ifasında belli bir standardı getirmiştir. Ben değişik vesilelerle hacla ilgili olan kişilerden Türk organizasyonun en iyisi olduğunu duyduğumda bununla iftihar ediyorum." diye konuştu.

Cidde'deki görevi sırasında her yılın bir önceki yıla göre kalite ve hizmet bakımında bir artışın olduğunu gözlemlediğini anlatan Özer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Diyanet İşleri Başkanlığındaki görevlilerimiz o yıldaki aksaklıkları not edip ertesi sene bunun telafisi konusunda ne yapabiliriz? Her yıl ocak ayında Suudi Arabistan Hac Bakanlığıyla yapılan toplantılarda onlara arz ediliyor. Onlar da bizim notlarımızı raporlarımızı dikkate alıyorlar."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close