Haberler

Marmara Depremi Yakın mı?

Güncelleme:

Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, Kütahya'nın Simav İlçesi'nde meydana gelen 5. 9 büyüklüğündeki depremle ilgili DHA'ya açıklama yaptı. Kandilli Rasathanesi olarak hasar ve can kaybı haritası hazırladıklarını belirten Doç. Dr. Özel, 10'a yakın can kaybı hesapladıklarını kaydetti.

Saat 23. 15'te Batı Anadolu açılma rejiminin fay sonunda 5, 9 lokal büyüklüğü, 5, 7 moment büyüklüğü olan orta büyüklükte bir deprem meydana geldiğini ve depremin artçı sarsıntılarının hala sürdüğünü belirten Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, "Şuana kadar 50'nin üzerinde deprem çözdük. Depremin artçıları daha da küçülerek gidiyor. Hasar haritası ve can kaybı haritasını hazırladık. Oralardaki binalarda yaklaşık 150- 200'e yakın hafif ve orta derecede hasar bekliyoruz. Umarız can kaybı olmaz, ancak 10'a yakın bir can kaybı hesapladık. Yaşanan deprem, bölgede şimdiye kadar meydana gelmiş depremin en büyüğü. 5. 9 büyüklüğündeki deprem, bu bölge için geçmişteki depremlerden daha büyük. Bu bölgenin tarihinde yaklaşık 25 tane deprem var ve bugüne kadar hiçbirinin büyüklüğü 5, 0'ı geçmemiş. Bu bölgede en son deprem 17 Şubat 2009'da meydana gelmişti. Aynı zamanda bu depremin olduğu yer Gediz Grabeni'nin de biraz daha kuzey batısında. Gediz Grabeni 1944 ve 1970 yıllarında iki tane büyük depremle kırılmış bir graben. Depremin şuanda normal enerji boşalımı devam ediyor. Kandilli olarak küçülerek devam eden artçı depremleri kaydetmeye ve çözmeye devam ediyoruz" dedi.

MARMARA DEPREMİ İLE İLGİLİ YOK

Simav'da yaşanan depremin Marmara depremi ile hiçbir ilgisinin olmadığının altını çizen Doç. Dr. Özel, "Deprem, Simav'daki fay zonu üzerinde meydana geldi. Marmara depremi ise Kuzey Anadolu fay zonunun Marmara Denizi içinde ilerlemesini beklediğimiz bir deprem. Yani Marmara depremiyle ilişkili değil. Doğa olaylarında önceden herhangi bir şey söylemek çok kolay değil. Gediz Grabeni kendisinden 40 kilometre uzaklıkta, ancak 5. 9 büyüklüğünde bir deprem. Çok da fazla etrafını tetikleyecek bir enerji boşalımı söz konusu değil" şeklinde konuştu.

DEPREM SIĞ OLDUĞU İÇİN GENİŞ BİR ALANDA HİSSEDİLDİ

Merkez üssü Simav olan depremin sığ bir deprem olması nedeniyle oldukça geniş bir alanda hissedildiğini ifade eden Doç. Dr. Özel, "Ana şokun büyüklüğü yaklaşık 7. 6 kilometre, ancak gelen artçıların derinlikleri daha da sığ; 4. 5- 5 kilometre. Artçılar devam ediyor. Sığ olmasından dolayı biraz daha fazla hissedilebilir bir deprem oldu. Hali hazırda artçı alarmları geliyor" ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA EVLERİNİZDE KALIN YADA GECEYİ DIŞARIDA GEÇİRİN DİYEMEYİZ

Vatandaşlara geceyi içeride ya da dışarıda geçirmeleri konusunda herhangi bir şey söyleyemeyeceklerini de belirten Doç. Dr. Özel, şunları kaydetti:

"Kandilli olarak böyle bir şey söylemiyoruz. İnsanlar kendi evlerinin durumlarına göre içeride mi kalacaklar, geceyi dışarıda mı geçirecekler karar vermeliler. Zira böyle bir depremden sonra bunu söylemek bizim hem yetkimizde değil, hem çok doğru bir şey değil. " - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Azerbaycan Manat'ı Türk Lirası karşısında rekor tazeledi

Azerbaycan Manat'ı Türk Lirası karşısında rekor tazeledi

Yeni bir Seçil Erzan vakası daha! Taktik aynı, vurgun 200 milyon lira

Yeni bir Seçil Erzan vakası daha! Taktik aynı, vurgun 200 milyon lira

Kemal Sunal repliğiyle yapılan bel altı paylaşım Ayşe Ateş'i isyan ettirdi: Yeter ulan, yeter!

Kemal Sunal repliğiyle yapılan bel altı paylaşım Ayşe Ateş'i isyan ettirdi: Yeter ulan, yeter!

'Öğrencisi öldürdü' deniliyordu! Müdür yardımcısı cinayetinin ardından bambaşka bir sebep çıktı

"Öğrencisi öldürdü" deniliyordu! Müdür yardımcısı cinayetinin ardından bambaşka bir sebep çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title