Haberler

Marmara Denizi'nde Kirliliğin Etkileri Araştırılıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MARMARA Araştırma Merkezi çalışanları 'Değişen Oşinogafik Şartlarının İzlenmesi Projesi' kapsamında, Marmara Denizi'nde araştırma yaptı.

MARMARA Araştırma Merkezi çalışanları 'Değişen Oşinogafik Şartlarının İzlenmesi Projesi' kapsamında, Marmara Denizi'nde araştırma yaptı.

Marmara Araştırma Merkezi'nden 6 profesör ve 24 öğrenci, 14 Temmuz tarihinden bu yana Marmara Denizi'nde araştırma yaparak verileri topluyor. Tekirdağ Hoşköy'de başlayan çalışmalar kapsamında Marmara Denizi'nde araştırma yapan ekip, bugün Gelibolu İlçesi açıklarında araştırmalarına devem etti. Ekip, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin balıklar üzerinde yaratığı etkileri, azalma sebeplerini ve balıkların bu etkilenme sonrası insanları ne kadar etkilediklerine yönelik araştırmalar yaptı. Türkiye Kimya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bahattin Yalçın denizlerdeki kirlenmenin nedenleri ve çeşitleri konusunda değerlendirme yaparak, "Bunların temel nedenlerinden biri de kimyasal kirlenme. Bu kimyasal kirlenmenin tarımsal kirlenme, evsel atıklar, fabrika atıkları gibi farklı boyutları var. Organik hastalıklar bakterilerin gelişmesine sebep olur. Bakteri büyüdüğü zaman da balıklara zehir etkisi yaratıyor" diye konuştu.

Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölüm Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Sakınç ise, Marmara Denizi'nde bütün fay hatlarının aktif durumda olduğunu söyleyerek, "Marmara Denizi'ndeki bütün faylar aktif durumda. 1999 depreminden sonra yapılan birçok araştırma Marmara Denizi'nin depremi üreten faylar ile ilgili birçok gerçeği ortaya çıkarttı. Marmara Denizi'nin depremsel özelliği yeni bir şey değil. Yıllar önceden beri bilinen bir gerçek" dedi. Çalışmaların hava şartlarına göre 15-20 gün daha devam edeceği belirtildi.

- Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close