Haberler

Maliye Bakanı: Sayıştay ile Ortak Bir Çalışma Grubu Kurduk

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay Raporundaki en dikkat çekici eleştirinin Maliye Bakanlığı tarafından bazı mali tabloların Sayıştaya sunulmadığı hususu olduğunu belirterek, "Bu durum, Sayıştay ile Maliye Bakanlığı arasında genel bütçeli"...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay Raporundaki en dikkat çekici eleştirinin Maliye Bakanlığı tarafından bazı mali tabloların Sayıştaya sunulmadığı hususu olduğunu belirterek, "Bu durum, Sayıştay ile Maliye Bakanlığı arasında genel bütçeli idarelerin mali tablolarının raporlanmasındaki yorum farkından kaynaklanmaktadır. Bu sorunu çözmek üzere Sayıştay ile ortak bir çalışma grubu kurduk" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2014 yılı bütçesinin sunumunu yaptı.

2014 Yılı Gelir Bütçesi hakkında bilgi veren Maliye Bakanı, şöyle dedi:

"2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde; Bütçe Gelirleri 403,2 milyar TL, Vergi Gelirleri 348,4 milyar TL, Vergi Dışı Gelirler 54,8 milyar TL olarak tahmin edilmektedir. 2014 Yılı Genel Bütçe Vergi Gelirleri içerisinde; Gelir Vergisi 70,8 milyar TL, Kurumlar Vergisi 31,1 milyar TL, Dahilde Alınan KDV 39,6 milyar TL, İthalde Alınan KDV 64,8 milyar TL, Özel Tüketim Vergisi 89,4 milyar TL, Motorlu Taşıtlar Vergisi 8,6 milyar TL, BSMV 7,1 milyar TL, Damga Vergisi 10,4 milyar TL, Harçlar 15,0 milyar TL, Özel İletişim Vergisi 4,6 milyar TL,Gümrük Vergisi 5,6 milyar TL Diğer Vergiler 1,3 milyar TL olarak tahmin edilmiştir.

2014 Yılı Genel Bütçe Vergi Dışı Gelirlere baktığımızda; Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri 8,1 milyar TL, Alınan Bağış ve Yardımlar ile Özel Gelirler 1,6 milyar TL, Faizler, Paylar ve Cezalar 27,7 milyar TL, Sermaye Gelirleri 8,8 milyar TL

Alacaklardan Tahsilat 142 milyon TL olarak yer almaktadır."

-GELİR TAHMİNLERİ-

Gelir tahminlerinin gerçekçi, hatta ihtiyatlı bir çerçevede hazırlandığını ifade eden Maliye Bakanı, "2014 yılı merkezi yönetim bütçe gelirlerinin 2013 yıl sonu gerçekleşme tahminlerine göre yüzde 4,1, vergi gelirlerinin ise yüzde 7,1 oranında artacağı öngörülmüştür. Bu oranlar 2014 yılı için tahmin edilen yüzde 10,2'lik nominal GSYH artışının altındadır" dedi.

-"SAYIŞTAY İLE ORTAK BİR ÇALIŞMA GRUBU KURDUK"-

Sayıştay tarafından Meclis'e sunulan Maliye Bakanlığı 2012 Yılı Denetim Raporunda yer alan değerlendirmelere değinen Maliye Bakanı, "Raporda yer alan bazı eleştiri ve tespitlere katılmamakla birlikte Sayıştay denetiminin kamu idarelerinin gelişimine, saydamlık ve hesap verebilirliğin artırılmasına katkısının yadsınamaz olduğunu özellikle belirtmek isterim" dedi.

Sayıştay Raporundaki en dikkat çekici eleştirinin Maliye Bakanlığı tarafından bazı mali tabloların Sayıştaya sunulmadığı hususu olduğunu belirten Maliye Bakanı şöyle devam etti:

"bu durum, Sayıştay ile Maliye Bakanlığı arasında genel bütçeli idarelerin mali tablolarının raporlanmasındaki yorum farkından kaynaklanmaktadır.

Bu sorunu çözmek üzere Sayıştay ile ortak bir çalışma grubu kurduk. Çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak öneriler çerçevesinde, kamu idarelerince verilmesi gerekli, mümkün ve anlamlı olan tabloları yeniden belirleyeceğiz.

Sayıştay Raporunda 2012 Yılı Bütçe Kanununun 28'inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince bazı özel bütçeli idareler tarafından Maliye Bakanlığına aktarılan tutarların eksik hesaplandığı ifade edilmektedir.

Bakanlığımızca yapılan değerlendirme sonucunda eksik hesaplanan tutarların tahsil edilmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede Türk Patent Enstitüsü ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığından tahsilat yapılmış olup Türk Standartları Enstitüsünden tahsilata ilişkin işlemler devam etmektedir.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yatırılan hasılat payı tutarlarının, Bakanlık yerine Gelir İdaresi Başkanlığı hesaplarına gelir kaydedildiğine ilişkin Raporda yer alan eleştiri Bakanlığımızca dikkate alınarak gerekli tedbirler alınmıştır.

Raporda yer alan ve bizim de katıldığımız bir diğer eleştiri ise Hazinenin mülkiyetinde, kullanımında ve yönetiminde bulunan taşınmazların, kayıt işlemlerinin mevzuatta belirtilen esas ve usullere uygun olmaması, değerleme işlemlerinin tamamlanmamış olması ve diğer işlemlerinin muhasebe kayıtlarına ve mali tablolara tam olarak yansıtılmamasıdır."

Kaynak: ANKA / Güncel

Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek Sayıştay Politika Güncel Haberler

Bakan Yerlikaya gündüz kuşağı programlarını eleştirdi, Müge Anlı'nın yanıtı sert oldu

Bakan Yerlikaya gündüz kuşağı programlarını eleştirdi, Müge Anlı'nın yanıtı sert oldu

Cübbeli Ahmet AK Parti'de seçim yenilgisinin faturasını kesti: Mağlubiyetin sorumlusu Efkan Ala, derhal istifa etsin

Cübbeli Ahmet AK Parti'de seçim yenilgisinin faturasını kesti: Mağlubiyetin sorumlusu Efkan Ala, derhal istifa etsin

Tacikistan'da skandal görüntüler! Yetkililer başörtülü kadınları hastanelere almamaya başladı

Tacikistan'da skandal görüntüler! Yetkililer başörtülü kadınları hastanelere almamaya başladı

Bakmadan Geçme

Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 27 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 27 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! EURO 2024 eşleşmeleri! Kim kiminle eşleşti? 27 Haziran Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Beşiktaş stadı yangın söndü mü? Tüpraş Stadı yangın son durum ne? Yangın neden çıktı? #128680 27 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Mersin deprem mi oldu? SON DAKİKA Mersin deprem şiddeti kaç, merkezi neresi? 27 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Gürcistan Müslüman mı, dini ne?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Asgari ücrete ara zam yok, yeni asgari ücret için aralıkta bir araya geleceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: Asgari ücrete ara zam yok, yeni asgari ücret için aralıkta bir araya geleceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title