Haberler

Malezya'ya 'Diploma'tik Denklik

YÖK Başkanı Prof. Özcan, İki Yıl Öğretim Üyeliği Yaptığı Malezya'daki Üniversitelerin Diplomalarının Tanınmasına Onay Verdi.

YÖK Başkanı Prof. Özcan, iki yıl öğretim üyeliği yaptığı Malezya’daki üniversitelerin diplomalarının tanınmasına onay verdi.

Uzaktan eğitim veren ülkelerin başında gelen Malezya’yla ilgili denklik yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

MALEZYA’daki Uluslararası İslam Üniversitesi’nde, 1992-1994 yılları arasında öğretim üyeliği yapan yapan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK Başkanı olarak Malezya konusunda önemli bir açılıma imza attı. Prof.Dr. Özcan, uzaktan eğitim veren ülkelerin başında gelen Malezya’daki üniversitelerin diplomalarının tanınmasına onay verdi.

YÖK’ün, Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik değişikliği ile yurtdışındaki üniversitelerde uzaktan eğitim alan öğrencilere "uygun şartları sağlamaları" halinde denklik verecek. Başta ABD, İngiltere olmak üzere aralarında özellikle türbanlı öğrencilerin tercih ettiği Malezya’nın da bulunduğu çeşitli ülkelerdeki üniversitelerde uzaktan lisans ve yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler, Türkiye’de denklik alamıyordu.

YÖK, artık açıköğretim ve uzaktan eğitim veren uluslararası akreditasyon kurumların akredite ettiği üniversiteleri Türkiye’de de tanıyacak. YÖK, 15 Ocak’taki toplantısında da İlahiyat Fakültesi Önlisans Programı mezunlarının istedikleri bütün devlet dairelerinde lise mezunu statüsünde değil, 2 yıllık fakülte mezunları ile eşit haklarda çalışabilmenin yolunu açmıştı.

Yönetmeliğe göre, uzaktan eğitim programlarından alınan diplomalar; diploma alınan yükseköğretim kurumunun faaliyet gösterdiği ülkenin yetkili kuruluşu ve kurulca tanınan bir akreditasyon kuruluşu tarafından akredite edilmiş olması, bir üst eğitime girişte kabul edilmesi, program kredilerinin 1/3’ünden fazlasının sanal ortamda verilmemesi, program kredi toplamının, o ülkedeki eşdeğer örgün öğretim programı kredi toplamına uygun olması şartları aranarak, bireysel olarak değerlendirildikten sonra kabul edilecek veya reddedilecek. Program kredilerinin 1/3’ten fazlası veya tamamı sanal ortamda alınan diplomalar ise o yükseköğretim kurumunun ve programının, usul ve esasları YÖK tarafından belirlenecek bir yöntemle değerlendirilmesi sonucunda kabul edilecek veya reddedilecek.

Malezya’daki üniversitelere YÖK’ün kurucusu ve ilk başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı ve Prof. Dr. Mehmet Sağlam’ın başkanlığı döneminde denklik veriliyordu. Ancak Prof. Dr. Kemal Gürüz, başkanlık görevini yürüttüğü, 1996 yılının Ocak ayında aralarında Malezya’nın da bulunduğu birçok üniversitenin denkliğini kaldırdı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B'dan 'BB-'ye yükseltti

Piyasalar merakla bekliyordu! Fitch, Türkiye kararını açıkladı

Meteorolojiden yurt genelinde yağış uyarısı

Meteorolojiden yurt genelinde yağış uyarısı

Erzurum Havalimanı'na acil iniş yapan uçaktaki bomba ihbarı asılsız çıktı

Acil iniş yapan Hindistan uçağında korkulan olmadı

Sakince kafeye gelen kadın, masada oturan adama kurşun yağdırdı

Sakince içeri giren kadın, peş peşe tetiğe bastı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title