Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Kiss: "Ramazan Gelenekleri Bayram Havası Yaratıyor"
Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, 2011 yılından bu yana Türkiye'de birçok ramazan ayı geçirdiğini belirterek, "İnsanlar günü koşturma içinde geçiriyor.
NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, 2011 yılından bu yana Türkiye'de birçok ramazan ayı geçirdiğini belirterek, "İnsanlar günü koşturma içinde geçiriyor. Ramazan ayında ise ruhi bir dinlenme oluyor. Aileleriyle bu ayı en güzel şekilde geçiriyorlar. Ramazan gelenekleri ailelerde bir bayram havası yaratıyor, bu mükemmel bir şey." dedi.
Beş yıldır Türkiye'de yaşayan Büyükelçi Kiss, ramazan geleneklerine dair izlenimlerini, Türk dostlarıyla iftar sofrasında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ve iki ülke ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.
Macaristan'ın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde bu yıl ikinci kez siyasetçi, diplomat, iş adamı ve gazetecileri bir araya getiren bir iftar daveti verildiğini belirten Kiss, "Böyle bir gelenek oluşturduk, bundan mutluluk duyuyoruz. Macaristan devleti ve halkı adına böyle bir davet vererek Türk halkına saygımızı ifade etmek istiyoruz. Bu vesile, bu davet, mübarek ramazanı anmamıza fırsat veriyor. Türk dostlarımızla diyalog, saygı ve anlayışı daha da artırmak istiyoruz." diye konuştu.
"Ramazan gelenekleri ailelerde bayram havası yaratıyor"
Türkiye'ye 2011'de Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu olarak geldiğini, üç yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra 2014'te büyükelçi olarak Ankara'da yaşamaya başladığını belirten Kiss, "2011'den bu yana Türkiye'de bir çok ramazan geçirmiş olduk. Hem ramazanda hem ramazan dışındaki zamanlarda Türk dostlarımızın misafirperverliğini ve Macarlara yönelik pozitif yaklaşımını hep hissediyoruz. Türkiye'de Macar olmak çok iyi bir şey. Macaristan'dan geldiğimi söylediğimde hemen gözlerindeki parıltıyı görüyorum. Hem çocuklarım hem de eşim burada olmaktan çok büyük mutluluk duyuyor." dedi.
Kiss, Türk yemeklerine ve iftar sofralarına dair izlenimini, "Türk mutfağına bayılıyorum. Daha önce İstanbul'da görev yaptım, oradan buraya geldim ama Ankara'da da çok güzel balık yemekleri var. Peynirlere bayılıyoruz. Kayseri pastırmasını, ana yemek olarak mantıyı çok seviyorum. Küçük oğlum burada okula gidiyor. Annesinden hep mantı yapmasını istiyor. Türk mutfağını böyle, olduğu şekliyle çok seviyorum." sözleriyle anlattı.
Ramazan davulcusu, iftar topu gibi ramazana dair geleneklere de tanık olduğunu belirten Kiss, "Bunlar mükemmel deneyimler. İnsanlar günü koşturma içinde geçiriyor. Ramazan ayında ise ruhi bir dinlenme oluyor. Aileleriyle bu ayı en güzel şekilde geçiriyorlar. Ramazan gelenekleri ailelerde bir bayram havası yaratıyor, bu mükemmel bir şey." dedi.
"30 Haziran'da Macaristan Başbakanı Türkiye'ye gelecek"
İki ülke ilişkilerinin yoğun bir tempoda seyrettiğini belirten Kiss, "Bunun en güzel göstergelerinden biri, 30 Haziran'da iki ülke arasında yapılacak Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Toplantısı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Macar bakanlar, Türkiye'ye gelecek. Güncel ve ikili konuların yanı sıra uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulunacaklar. Bunun için hazırlanıyoruz, çok çalışıyoruz." diye konuştu.
İki ülkenin kültür alanında yürüttüğü iş birliğine dikkati çeken Kiss, "Bunlar arasında özellikle TİKA tarafından da desteklenen, Kanuni Sultan Süleyman türbesinin yerinin bulunmasına yönelik Zigetvar'da yürütülen kazı çalışmalarını vurgulamak istiyorum. İkili işbirliğimize en güzel örneklerden bir tanesi Gül Baba Türbesi'nin ve çevresinin yenilenmesi projesi. Buna da iki hükümet ortak finansman sağlamakta. Bu çalışmanın sonbaharda bitirilmesini ve ekim ayında Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğanın da Gülbaba Türbesi'nin yenilenmesinin açılışına katılmasını bekliyoruz." dedi.
Eğitim iş birliğinin de devam ettiğini belirten Kiss, Macaristan'ın lisansüstü eğitim alan 150 Türk öğrenciye tam burs imkanı sunduğunu belirtti.
İki ülkenin ekonomik iş birliğinin taşıdığı potansiyele dikkati çeken Kiss, "Şu anda ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 3 milyar dolar. Biz bu 3 milyar doları mümkün olan en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Haziran sonunda yapılacak ortak hükümet toplantısı çerçevesinde bir iş forumu da düzenleyeceğiz. Buraya tarım, hayvancılık, sanayi, otomobil üretimi gibi çeşitli alanlarda yaklaşık 100 Macar iş adamı gelecek." diye konuştu.