Haberler

Lice Davasının Eskişehir'e Nakledilmesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 yılında yaşanan olayda dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile 16 kişinin öldürülmesi olayı davasının Diyarbakır’dan Eskişehir’e nakledilmesine Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri tepki gösterdi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993 yılında yaşanan olayda dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ile 16 kişinin öldürülmesi olayı davasının Diyarbakır'dan Eskişehir'e nakledilmesine Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri tepki gösterdi.

Diyarbakır'da 22 Ekim 1993 yılında meydana gelen olaylarla ilgili açılan davanın ilk duruşması 16 Ocak 2014'te Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapıldı. Davada tutuksuz yargılanan dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile üsteğmen Tünay Yanardağ'ın güvenlik gerekçesiyle davanın başka bir yerde görülmesini talep etmelerinin ardından dün, Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nce davanın Eskişehir'de görülmesine karar verildi. Karara tepki gösteren Lice Adalet Arıyor Platform Sözcüleri Diyarbakır Barosu'nda basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan platform sözcüsü Şiyar Kaymaz, kararın hukuk ilkelerinden uzak olduğunu söyledi. Lice davasının görülmeye başlamasının umut verici bir gelişme olarak gördüklerini ifade eden Kaymaz, "Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2013/692 esas sayısı ile bir iddianame açılmış ve bu iddianame 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiştir. Bu karar halkın gönlünde bir adalet tomurcuğu oluşturmuş ve hesaplaşmak içinde Diyarbakır adliyesine akın etmişlerdir. Ne yazık ki 16 Ocak günü yapılan ilk duruşmada sanık sandalyelerinin boş olması ve beraberinde mahkemenin başka bir şehre naklinin sanıklar tarafından istenmesi, halkın adalet umutlarını yıkmış adalet aranan koridorlarda adaletin ne zaman geleceği belirsiz bir tarihe ertelenmiştir. Akabinde avukatlarımız aracılığıyla mahkemeye itiraz edilmiş hatta 2 günlük gibi kısa bir zaman içinde 2 bin 500 imza Adalet Bakanlığı'na gönderilerek sesimizin duyulması istenmiştir. Adalet, mağdurları yine gözden kaçırmıştır. Söz konusu nakil olayının talep edilmesi güvenlik gerekçesine bağlanılmıştır. Oysa 16 Ocak günü yapılan ilk duruşmada mahkeme önünde ve mahkeme salonunda bulunan olayın mağdurları tanıkları ve platformumuzun bileşenleri hiçbir olaya sebebiyet vermemiş, hatta güvenlik sorunu oluşmadığına dair tutanak zapta alınıp mahkemeye sunulmuştur. Özellikle mahkeme savcısının davanın naklini reddetmesi içimizi ferah tutmuş olsa da Diyarbakır Valisinin güvenlik zafiyeti oluşur demesi bizim umutlarımızı söndürmüştür. Bu şehrin mülkü idare amirinin kendi şehrinde olmuş bir olayı güvenlik gerekçesi ile başka bir şehre naklini uygun görmesi yöneticilik yaptığı halkının isteklerini görmediğinin açık göstergesidir. Dün itibari ile yaptığımız inceleme sonucu Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Lice davası, sanıkların nakil istemi ile sonuçlanmış olup dava Eskişehir iline nakledilmiştir. Bu nakil kararı tamamen hukuk ilkelerinden uzak olup mağdurları daha da mağdur etmiştir" dedi.

"DAVA MAĞDURLARININ GÜVENLİĞİNİ KİM SAĞLAYACAK"

Davanın Eskişehir'de görüleceğinden ötürü mağdurların gidiş ve güvenlik konusunda kaygılar taşıdıklarını vurgulayan Kaymaz, siyasi partileri bu konuda ortak tutum almaya çağırdı. Kaymaz, "Bu ülke yeni bir yol alırken ve bu ülkedeki insanların bu ülkeye aidiyet duygusuyla yaklaşılması istenirken, yapılan bu tür hukuk kazaları insanları aidiyet duygusundan uzaklaştırmaktan öteye gitmemektedir. Eğer bu ülkede hala Kürt halkına Kürt olduğu için hukuk farklı bakıyorsa o zaman kimse bu halkın aidiyet duygusunu da sorgulamasın. Lice halkı adaletin tecellisi için yollara çıktı. Kendisini bu ülkenin bir aidiyeti olarak gördüğü için, adalete ve hukuka inandığı için adalet arayışına çıktı. İki sanık için güvenlik gerekçesi ile nakil kabul görürken, binlerce mağdurun durumu bir türlü hesaba katılmadı. Oysaki Adalet Bakanlığı'na yazdığımız dilekçede mahkemenin Diyarbakır'da görülmesinden dolayı hiçbir güvenlik sorunu olmayacağını platform bileşenleri, bu olayın mağdurları, tanıkları ve müştekileri olarak, güvence olacağımızı belirtmiştik. Peki şimdi binlerce mağdurun gidişini kim sağlayacak. Onların güvenliğini kim sağlayacak ya da güvence olacak. Diyarbakır'da yüzlerce avukatla mağdurlar savunulurken, Eskişehir'de bu mağdurları kim savunacak. Acaba Diyarbakır Valisinin bu mağduriyetler için bir çözümü var mı? Binlerce mağdurun mağduriyetini giderebilecekler mi? Bu saatten sonra artık mahkemelerin yapacağı bir durum kalmamıştır. Şimdi yapılabilecek tek şey siyasilerin özellikle AK Parti, CHP ve BDP'nin bu konuda ortak tutum alarak gerekli yasal düzenlemeyi yapıp mahkemelerin olayın oluştuğu yerlerin mahkemelerinde yapılmasını ve Lice olaylarının meclis tarafından soruşturulmasını sağlamalıdırlar" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Mehmet Şimşek tarih verdi: Akaryakıtta vergi kaçağına göz açtırılmayacak

Şimşek tarih verdi! Bir sektöre daha büyük operasyon başlıyor

10 Kasım afişleriyle tepki çeken Gelibolu Belediyesi'nden açıklama geldi

Tepkilerin odağındaki belediyeden 10 Kasım ayıbına ilişkin açıklama

Saat 9'u 5 geçe mahalledeki bir cenaze için sela okuyan imam tepki çekti

Saat 9'u 5 geçe sela okuyan imam mahalleyi ayağa kaldırdı

Erdoğan: Gazi'nin sağlığı 10 yıl daha ülkeyi yönetmeye el verseydi bambaşka bir Türkiye görecektik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan anma töreninde dikkat çeken sözler

title